Skocz do zawartości
Jang

Corsair 1gb 400mhz Vs1gb400c3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanko bo przeszukałem te forum i inne fora i nic nie znalazłem na ich temat, są ta te pamięci Corsair 1gb.Kupiłem jedna kostke narazie do sprzetu taki jak w opisie.Nie zależy mi na OC, chcę poprostu dużo ramu :D nadają one się ?? i zcy dało by się dobra do duala...wystarczy jakis male info jak sie sprawuja i czy bede mial z nimi kłopot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIe bedziesz miał problemów na DFI, zreszta nie słyszałem o problemach z kompatybilnościa corsairów, mozesz dokupic do duala druga i beda chodzic bez problemu, oc na nich mierne, na niektórych good-ramach jest z tym lepiej

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to swietnie, na oc nie licze, napewno bedzie system i gry szly szybciej jak bedzie 1gb, a nie 512mb(planuje druga kostke kupic do duala),No a jak dual bedzie chodził to zupełnie mi to wystarczy:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś wrzuciłem te pamięci do komputera, na początku nie chciał mi sie komputer odpalic ale zresetowałem bios no i swietnie odpaliło:)teraz chodza na 393mhz cl2.5-3-3-7, narazie nie testowalem ile mogą ale jak znajde czas to napisze na forum jak poszły.Także w przyszłym miesiącu dokupuje druga kostke i będzie Dual :DKtóry w zupelnosci wystarczy mi:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na cl 2.5słabo szło coś do 220 no ale cl 3-4-4-8 no to narazie wyciągłem z niej 253mhz.Więcej nie probowałem z braku czasu.Jak dla mnie pamięc 1gb za 300 zł to jest świetna.Ciekawe jak w dualu sie spisze, czy też takie wyniki osiągne...

253mhz 1Gb Corsair

Edytowane przez Jang

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O to link(wyżej tez był) "253mhz 1Gb Corsair".Są to samsungi UCCC.Dużo się nie grzeją lecz zakupie chyba do nich jakieś radiatorki miedziane prawdopodobnie z thermaltake.Teraz pamiec smiga na 258 mhz i tez wszystko jest okej.Timingi to 3-4-4-8 2,9v(odrazu takie napiecie dałem zeby mi nie przeszkadzał brak napięcia).Kupiłem na allegro za 300zł u użytkownika _System_, bardzo miły człowiek i nawet w razie potrzeby dobierze pamięci do Duala, zresztą i tak mi sie wydaje że na płycie DFI nie będzie problemu.Narazie mam 1gb, dopiero w przyszłym miesiącu zakupie nastepne 1gb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm ja mam Corsaire Value Select (to sa te same chyba tylko ze mniejsza pojemnosc) 2x512mb i OC jest wyjatkowo kiepskie... na dzielniku 133mhz (fsb 300 czyli kosci chodza jako 400mhz) timingi 2-3-3-5 i jest stabilnie ale na standardowych ustawieniach z trudem wychodza ponad 200mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no, dziś miałem więcej czasu i zabralem się za mocniejsze kręcenie :-P i uzyskałem "stabilne" 275mhz.Przy 280 prime po 5 minutach wywalał timingi jak wcześniej 3-4-4-8 2,9V.Screen TuA i zrobiłem test również 3dmark05 i uzyskałem 90pkt więcej :)

Edytowane przez Jang

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też mnie to interesuje ale pewnie jak ktoś nie kupi, to sie nie przekonamy, kurcze dlaczego życie w tym kraju jest takie przesrane, w stanach kupiłbym g.skille za niecałe 500zł i po kłopocie ale zanim dotrą do nas te ceny to najpierw amd wyda nową podstawke pod procki z obsługą ddr2 i jeszcze z pół roku minie normalnie 4 świat, ale co zrobić, Polska=ceny zachodnie+zarobki dalekowschodnie

Edytowane przez ptys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy na tych co są kostki z napisem value to sa kostki UCCC ??? ponoć tak to sa remarkowane ? ale czy to prawda ??? bo ostatnio w sprzedazy tylko kostki value sa z napisem value a co w niech siedzi ?????????

No właśnie sie dowiedziałem od Ibiz że Corsair refirmuje właśnie pamięci :blink: .Ciężko trafic co nam sie dostanie.Ja kupywałem ta kosc zeby tylko miec 1gb, a tu poźniej sie okazało że niezła pamiec za małą kase :D .U mnie Value Select to tylko naklejka jest...a reszta tak jak post wyżej.W przyszłym tygodniu znowu ten koleś będzie miał te pamieci, okaże sie czy znowu na samsungach czy też jakies zwykłe już. :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Też mam te kości ale jeszcze ich nie kręciłem.Bbęde śledzil ten temat, bo na razie brak czasu zeby sie za to zabrać

A na jakich masz kostkach samsungi orginały ??? UCCC czy nie wiadomo co z napisem Value ?, pogoń je troche :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zwykłe Value 2x512. Porobiłem im fotki i umieszczenie elementów indentyczne jak np. w kostkach OCZ na TCCC. To musi coś znaczyć. Na kostkach nadruki Corsaira, który przecież sam chyba nie produkuje kostek, tylko kupuje i firmuje? Warto by się popytać na XS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś dzwoniłem do jednego gościa z allegro, ma kostki 1gb jedne z napisami Corsair, a drugie Value Select, powiedział że jak chce to może mi wyslac do przetestowania i jak mi sie spodobają to moge kupic lub odeslac, wtedy bym tylko płacił za przesyłkę.Tak sie zastanawiam to byśmy wiedzieli jak sie krecą.To jak wziąśc?? Zadzwoniłbym do niego jeszcze raz i dogadał sprawy czy faktycznie jest taki koleś okej żeby później jakis jajec nie było.Tylko czy wtedy nawet jakbym trafil na pamiec co sie zajefajnie kreci to czy by poszla z moimi pamieciami co mam w dualu lub wogole razem.w każdym bądź razie mam mozliwosc dobrania do duala.Ale wolałbym poczekac na tego co juz od niego kupilem, pod koniec tygodnia ma miec z tego samego źródła.

Edytowane przez Jang

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś dzwoniłem do jednego gościa z allegro, ma kostki 1gb jedne z napisami Corsair, a drugie Value Select, powiedział że jak chce to może mi wyslac do przetestowania i jak mi sie spodobają to moge kupic lub odeslac, wtedy bym tylko płacił za przesyłkę.Tak sie zastanawiam to byśmy wiedzieli jak sie krecą.To jak wziąśc?? Zadzwoniłbym do niego jeszcze raz i dogadał sprawy czy faktycznie jest taki koleś okej żeby później jakis jajec nie było.Tylko czy wtedy nawet jakbym trafil na pamiec co sie zajefajnie kreci to czy by poszla z moimi pamieciami co mam w dualu lub wogole razem.w każdym bądź razie mam mozliwosc dobrania do duala.Ale wolałbym poczekac na tego co juz od niego kupilem, pod koniec tygodnia ma miec z tego samego źródła.

to o co tu chodzi sa 3 rodzeje tych kostek ?? jedne to value next to corsair i nr 3 to samsung czy jak ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to o co tu chodzi sa 3 rodzeje tych kostek ?? jedne to value next to corsair i nr 3 to samsung czy jak ??

Tak, na to wychodzi,Ja mam samsungi UCCC, a moge miec jeszcze Value Selecet i jeszcze nastepne z napisem Corsair :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze być tak że cześć robią sami, a jak duże zapotrzebowanie (albo się nie wyrabiaja z produkcją) jest to kupują u samsunga moduły, daja swoją naklejke i w świat, nie macie się co martwić juz po jutrze bedzie wiadomo co jest z tymi na kosciach corsarza, widziałem te na uccc i wiem jak wygladają, jeśli płytka będzie taka sama to bardzo możliwe że chipy też

Edytowane przez ptys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niezłe zamieszanie z tymi corsarkami jest :) moze ktos jakies testy zrobi tych value i corsair i coś to wyjaśni :) ja mam w kompie samsungi uccc (corsair) kumpla i ponad 500 leca :) a musze oddac i poluje coś dla siebie teraz ale mam mętlik z tymi kostkami ;) jak sie wkurze kupie w ciemno ;)

Edytowane przez V1rU$®

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, na to wychodzi,Ja mam samsungi UCCC, a moge miec jeszcze Value Selecet i jeszcze nastepne z napisem Corsair :lol:

to nie tak.

wszystkie sa value select, a bywaja na samsungach uccc (glownie kostki 1gb czesto w polaczeniu z pcb bp) i na kostkach corsair (zapewne remarkowane). z tego co wiem moje 512 vs moga byc na infineonach ce-5/6 i jeszcze samsungow bym nie wykluczyl zupelnie. nie mam jak ich przetestowac, bo mam nf2, kontroler juz po [gluteus maximus] lekko dostaje (rozna pojemnosc na bank w dualu). moje przypuszczenia raczej powinny sie sprawdzic, zarowno samsung jak i infineon nie lubi zbyt ciasnych timmingow (2-2-2), mi max udalo sie zejsc 2x512 vs+256 bh-6 na 2-3-2-11, bypassy on, oczywiscie na ddr400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi