Skocz do zawartości
Silverpoint

Acer Tm 8204 Vs. Asus A6ja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Jestem w trakcie wybierania notebooka i potrzebuję porady.

Chciałbym mieć coś o naprawdę przenośnych wymiarach i wadze (czyli 15" i ok. 3kg max) a jednocześnie coś do pogiercowania.

Znalazłem w zasadzie tylko dwa lapy spełniające w/w kryteria. Acer - parametry wypasione, wygląd kosmos ale cena też raczej nie z naszej galaktyki (najtaniej znalazłem za 10550 zł). Asus ma parametry nieco gorsze ale cena (6150 zł) duuużo sympatyczniejsza.

Porównanie wygląda tak:

ACER 8204 2GB RAM / Centrino duo 2.00 GHz / 1680x1050 ATI X1600 256 MB / 120 GB SATA / DVD Multi

ASUS A6Ja 1GB RAM /Centrino duo 1.66GHz / 1280 x 800 ATI X1600 256 MB / 80 GB UDMA / DVD Multi

na stronce ASUS'a wyczytałem jednak, że można go rozszerzyć do parametrów ACERA (za wyjątkiem HDD - tu max wynosi 100GB UDMA) z rozdzielczością wyświetlacza włącznie! - sądzę że i tak wyjdzie taniej niż ACER. I stąd moje pytanka:

1) Asus czy Acer?

2) Czy i Co roszerzać a czego nie warto?

3) Czy matryca 1680x1050 ma sens dla przekątnej 15" i czy X1600 "pociągnie" gry w takiej rozdzielczości?

4) Czy są jeszcze inne notebooki o podobnyc parametrach?

i co w ogóle o tym wszystkim sądzicie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Asus

2. Zmien dysk jesli chcesz, reszte zostaw, zaoszczedzis a i tak do wszystkiego ci spokojnie wystarczy

3. Karta pociagnie tyle ze z roznych rezultatem, no i zalezy jakie gry. Na FEARa w tej rozdzialce nie licz.

4. Nie wiem, pozno jest i nie chce mi sie szukac, cos powinno sie znalesc.

Sadze ze Asus bedzie dobrym wyborem tylko obczaj wczesniej matryce, bo niezla burza byla na forum z tego powodu. Jesli bedzie dla Ciebie git no to dobrze.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi