Skocz do zawartości
csh

Dylemat: Chłodzenie Na Xp1700+ Czy Zmiana Platformy?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Moj obecny konfig to Athlon XP 1700+ seria JIUHB, @ 2200MHz (200x11), Epox 8RDA3I. Stanąłem w obliczu konieczności zmiany chłodzenia na bardziej wydajne - dotychczasowe nie wyrabia. Przymierzałem się do Thermalrighta SI97+Fander lub Thermaltake Volcano 12.

Jednak ostatnio podczas składania dla znajomego kompa na Gigabyte K8NS+Sempron 2800 S754 przyszło mi do głowy, że zamiast inwestować ponad 100zł w chłodzenie, mógłbym sprzedać obecne klamoty i dołożyć ta stówkę czy trochę więcej do własnie takiego konfigu. Wiadomo, że sempron nawet na boxowym chlodzeniu jest prawie zimny:) - na kompie złożonym przeze mnie było to 25 stopni w stresie do 29.

Testy wydajności mojego kompa na OC i tego na sempronie bez OC wychodzą bardzo podobnie, i w zasadzie znalazłem się w kropce. Komp nie bedzie uzywany juz do gier - przede wszystkim obróbka grafiki i fotografii. Co wg was byłoby lepsze? Zmieniać na Semprona czy inwestować w chłodzenie i wycisnąć z XP1700 ile sie da? Z racji sposobu przyszłego wykorzystania kompa przychylam się do opcji zmiany platformy, ale potrzebuję kogoś żeby mnie przekonał do końca!

Pomożecie? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi