Skocz do zawartości
artur-dent

Wymiana Dysku

Rekomendowane odpowiedzi

witam.nosze sie z zamiarem wymiany dysku w laptopie.model acer 1682.

zastaniawiam sie tylko czy instalacja widnowsa ktora dostalem razem z laptopem bedzie sie chciala instalowac na nowym. mam dysk 60gb, chcialem wymienic na 100gb.

razem z laptopem dostalem instalke windowsa xp ale jest to instalka zrobiona ghostem,czyli obraz instalki,

gdzies wyczytalem ze jak sie zrobi ghosta i chce sie go nagrac spowrotem to wszystkie komponenty w kompie nie moga ulec zmianie .nie wiem czy to prawda .

ktos moze pomoc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastaniawiam sie tylko czy instalacja widnowsa ktora dostalem razem z laptopem bedzie sie chciala instalowac na nowym. mam dysk 60gb, chcialem wymienic na 100gb.

razem z laptopem dostalem instalke windowsa xp ale jest to instalka zrobiona ghostem,czyli obraz instalki,

gdzies wyczytalem ze jak sie zrobi ghosta i chce sie go nagrac spowrotem to wszystkie komponenty w kompie nie moga ulec zmianie .nie wiem czy to prawda .

ktos moze pomoc?

Wszystkie, oprocz HDD...

To raz, a drugie rozwiazanie jest takie, zebys kupil kieszen na hdd na USB, podpial ten nowy dysk na chwile, skopiowal caly dysk 60GB na niego, zamienil dyski w laptopie, sprawdzil bez podpinania starego hdd, czy system chodzi, jak bedzie dzialac to wtedy mozesz formatowac te 60tke...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktos moze pomoc?

ghost zwroci coprawda uwage ze partycja sie zmienila, ale jesli nie bedzie za malo miejsca to raczej nie bedzie problremu, wkoncu dysk to tylko nosnik pamieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie, oprocz HDD...

To raz, a drugie rozwiazanie jest takie, zebys kupil kieszen na hdd na USB, podpial ten nowy dysk na chwile, skopiowal caly dysk 60GB na niego, zamienil dyski w laptopie, sprawdzil bez podpinania starego hdd, czy system chodzi, jak bedzie dzialac to wtedy mozesz formatowac te 60tke...

nie bedzie dzialal:)

taki cwancik dzialal tylko pod 98:)

w XP musial by polecenie fixboot i fixmbr odpalic, a i tak watpie ze pojdzie, u mnie taki walek nie poszedl:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie bedzie dzialal:)

taki cwancik dzialal tylko pod 98:)

w XP musial by polecenie fixboot i fixmbr odpalic, a i tak watpie ze pojdzie, u mnie taki walek nie poszedl:D

Skopiowal GHOSTEM... To mialem na mysli. Edytowane przez SpiderMAN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w moim 3616WLMi zrobilem obraz na dvd przy pierwszym uruchomieniu a pozniej zmienilem wielkosci patycji na takie ktore mi odpowiadaly. Ostatnio kozystalem z tego obazu w celu postawienia systemu od nowa i nie bylo najmniejszego problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według całej mojej posiadanej wiedzy - możesz wymienic dysk bez żadnych przykrych konsekwencji. Ja skasowałem ze swojego GHOSTową partycje (oczywiście po uprzednim wypaleniu recovery DVD - ponieważ po kasacji ukrytej partycji nie ma możliwości wykonania takiej czynności softem dołączanym przez ACERa) i nie miałem żadnych problemów z postawieniem systemu z recovery DVD. Wersja ostateczna jest taka, że w razie kłopotów z recovery DVD bierzesz jakąkolwiek (czyt. nielegalną) kopie systemu operacyjnego, zgodną z posiadaną przez Ciebie oryginalnie i wgrywasz stosując oryginalny CD - KEY... Mało eleganckie, ale skuteczne i napewno nic Ci sie nie będzie pluć...

Pozdrawiam

Edytowane przez sansaba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktos moze pomoc?

taka operacje mozesz wykonywac bezproblemow... sam nie raz juz to robilem... tylko ze nie ghostem a drive image'em ale to chyba akurat nie ma znaczenia... po skopiowaniu takiej partycji smiaga tak samo ;)

po uruchomieniu na nowym dysku windows ci tylko powie ze wykryto nowy dysk... u mnie smiga ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi