Popixs Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 no i jak z tym odlewaniem? ktos zrobil jakis krok do przodu? jestem bardzo ciekawy takiej mozliwosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maryan Opublikowano 12 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2003 A ja mam pytanie czy istnieje w miare tania i godna polecenia niewielka frezareczka która sprostała by pracy nd każdym blokiem? I jeśli możecie powiedzcie mi jak wyglkąda cięcie bloku miedzianego bo tytaj na forum wyczytałem ze się tnie piłą chłodzoną cieczą skąd taką piłę ? co to za pła zwykłym brzeszczocikiem sie nie da a później wypolerować kolejno odpowiednimi papierkami ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxim Opublikowano 12 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2003 Ja lutuje palnikiem i lutownicą, palnikiem tylko rozgrzewam miedź, a lutownicą rozprowadzam cynę (lutownica taka zwykła 75W) wszystko idzie jak po maśle. Apropo wiercenia to nie widze problemów. Zaóważyłem, że trzeba wiercić z odpowiednią chwilą, tak żeby wiór miedzi cały czas równo wykręcał się po wiertle, jak za lekko wiercimy to wióry nie wypadają i wiertło sie zakleszcza. A do chodzenia najlepszy olej, lepiej sie wiór ślizga potem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 13 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2003 Ja lutuje palnikiem i lutownicą, palnikiem tylko rozgrzewam miedź, a lutownicą rozprowadzam cynę (lutownica taka zwykła 75W) wszystko idzie jak po maśle. Apropo wiercenia to nie widze problemów. Zaóważyłem, że trzeba wiercić z odpowiednią chwilą, tak żeby wiór miedzi cały czas równo wykręcał się po wiertle, jak za lekko wiercimy to wióry nie wypadają i wiertło sie zakleszcza. A do chodzenia najlepszy olej, lepiej sie wiór ślizga potem Najlepszy to jest denaturat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 13 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2003 A ja mam pytanie czy istnieje w miare tania i godna polecenia niewielka frezareczka która sprostała by pracy nd każdym blokiem? I jeśli możecie powiedzcie mi jak wyglkąda cięcie bloku miedzianego bo tytaj na forum wyczytałem ze się tnie piłą chłodzoną cieczą skąd taką piłę ? co to za pła zwykłym brzeszczocikiem sie nie da a później wypolerować kolejno odpowiednimi papierkami ? 8O Do frezowania miedzi jest potrzebny dobry sprzet - zalezy czy tez chcesz robic cos dokladnie czy na odwal sie. Cena: pewnie kolo 4000 Brzeszczotem pewnie utniesz, ale zajmie ci to troche czasu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maryan Opublikowano 13 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2003 A nie można zrobić tego przy pomocy takiej frezareczki ? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=12994522 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesio Opublikowano 13 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2003 Ty no... niezle... i nawet nie takie drogie... :lol: Mi sie podoba... i tak sobie nie kupie bo nie potrzebuje... sie sie podoba... chociaz kto wie... jak bede kupowal to wlasnie to :) Narazie bawie sie zwykła frezarka, reczna, tylko statyw do nie dorobilem. do frezowania calego bloku sie nie nadaje, ale bede lutowal. :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maryan Opublikowano 13 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2003 No właśnie mnie zdołowałeż ze 4000zł trza wydać :P Już od dawna się nosiłem z zamiarem kupna frezareczki takiej właśnie małej bo to przydatna bardzo rzecz jest tylko ciągle kasy nie mam . Ale jak bedzie coś w portwelu nie omieszkam tego zakupu . ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maryan Opublikowano 13 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2003 Sorki to nie ty mnie zdołowałeś tylkjo Lesio_20 rzecz jasna :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maryan Opublikowano 13 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2003 Kurna Lucas_20 Sorki za przekręcanie ale śpiący już jestem ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 14 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2003 maryan jest opcja edyci posta :twisted: nie musiales dawac trzech postow w ciagu 2 minut. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maryan Opublikowano 14 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2003 Sorki ale jak już wiele razy wspominałem dopiero zaczynam sie wdrażac w to forum i jeszcze nie znam jego wszystkich możliwości. ;P Ale dzięki za radę bede wiedział na przyszłość ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 14 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2003 to nie bylo czepianie sie, tylko rada na przyszlosc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maryan Opublikowano 14 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2003 I tak też to zrozumiałem dlatego podziękowałem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 14 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2003 A nie można zrobić tego przy pomocy takiej frezareczki ?http://www.allegro.pl/show_item.php?item=12994522 Mozna, ale pleksi, drewno lub cokolwiek miekkiego :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maryan Opublikowano 14 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2003 Jeśli możesz to daj mi linka do w miare jak najtańszej frezareczki która spokojnie da radę bloczkom . Chciałbym zobaczyć jak trzeba stać finansowo zeby sobie coś takiego sprawić Z góry dzięki Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 14 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2003 najtansze mozna dostac (dzialajace) za ok 4000 zl, ale to jest sprzet tani i nie zawsze ma dokladny stol itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maryan Opublikowano 14 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2003 Może jakiś link naprowadzający na takowy sprzęt ? ;) To wy wszyscy (ci którzy pokazują tutaj swoje projekty) macie taki porządny sprzęt w domku ? Czy też może oddajecie do wyfrezowania i czy to wam sie wtedy opłaci ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 14 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2003 Samemu nie ma szans - chyba ze masz pelno $$$ Lepiej szukac kolesia, ktory ma frezarke, albo do firme ktora zajmuje sie obrobka medali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maryan Opublikowano 14 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2003 A szkoda bo samemu zrobić sobie bloczek wodny to byłaby czysta satysfakcja ;) Ale przypomniało mi się że znam gościa którego szwagier produkuje medale :) Więc pojawiły się realne szanse że zaprojektuję coś swojego i dam mu do wyfrezowania , być może nawet jakieś fotki tu wrzuce :-) Dzięki wielkie . ;) PS Gdybyś nie wspomniał o tych medalach to bym sobie w życiu nie przypomniał z moją amnezją ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 14 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2003 to medale sie frezuje ? (pytam bo niewiem :]) jak zobaczy prace w miedzi to powie nie robie tego do h..a :] BTW to muj 900 post :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maryan Opublikowano 14 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2003 Z tego co się orientuję to miedź jest mięciutka strasznie, mówię tu o czystej miedzi, i frezuje sie w niej też dość dobrze przy umiejętnym oczywiście frezowaniu. Sam nie wiem jak sie robi te medale ale raczej sie je odlewa ale frezy chyba na nich też są :-) Gość jest profesjonalistą jeżeli tylko ma jakąś dobrą frezarkę to nie bedzie mieć z tym problemu;) szczególnie ze frezy w blokach nie są szczególnie skomplikowane . No nic to zobaczymy jak do niego zawitam z kawałkiem miedzi. :) Pozdrawiam Ps Co wy ludzie sie tak tą ilością postów rajcujecie ? co to za różnica który to post ? to jak na zawodach hehe. Od jutra zaczne chyba zamieszczać na zabój he ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 15 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2003 Miedz jest miekka, ale zdradliwa! Jak koles ma frezarke i zna sie na tym (mowisz, ze profesjonalista) to takiego WW powinien zrobic bez wiekszy problemow - jak mu dasz dobry projekt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czuczu Opublikowano 17 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2003 Przy wierceniu w miedzi wpadłem na fajny patent: do wierconej dziury wlewałem co chwilke troszke oleju - wiór się ładnie ślizga po wiertle i wiercenie idzie dosyć szybko :D . Wierciłem wiertłem 5mm 10 dziur i zakleszczyło mi się tylko kilka razy ale nie złamałem wiertła a nie było to jakieś wypasione wiertło, takie za 1,60zł. Trzeba jeszcze dobrać odpowiednią prędkość wprowadzania wiertła i jesteśmy w domciu 8) Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maryan Opublikowano 17 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2003 Przy wierceniu w miedzi wpadłem na fajny patent: do wierconej dziury wlewałem co chwilke troszke oleju - wiór się ładnie ślizga po wiertle i wiercenie idzie dosyć szybko :D . Wierciłem wiertłem 5mm 10 dziur i zakleszczyło mi się tylko kilka razy ale nie złamałem wiertła a nie było to jakieś wypasione wiertło, takie za 1,60zł. Trzeba jeszcze dobrać odpowiednią prędkość wprowadzania wiertła i jesteśmy w domciu 8) Pozdrawiam. Właśnie o to chodzi o umiejętne wiercenie przy odpowiedniej prędkości z odrobiną cieczy która ułatwia ślizg i to cała filozofia wiercenia w miedzi. Ja niedawno wpadłem na fajny patent ze spróbuje całkowicie sam wykonać blok bez pomocy frezarki;) 5 lat pracowałem przy produkcji bąbek choinkowych i tam do grawerowania w żeliwie (a żeliwo jest twarde) używaliśmy dość porządnej grawerki coś w stylu dremla tylko ze 4 razy mocniejsze, myślę ze tym podołam bo wiem co to potrafi z żeliwem zrobić ;) PS. Nie wie ktoś gdzie można kupić bloczek miedzi? Byłem w skupie metali kolorowych u mnie ale same druty miedziane mają z silników. :( Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 17 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2003 Przy wierceniu w miedzi wpadłem na fajny patent: do wierconej dziury wlewałem co chwilke troszke oleju - wiór się ładnie ślizga po wiertle i wiercenie idzie dosyć szybko :D . Wierciłem wiertłem 5mm 10 dziur i zakleszczyło mi się tylko kilka razy ale nie złamałem wiertła a nie było to jakieś wypasione wiertło, takie za 1,60zł. Trzeba jeszcze dobrać odpowiednią prędkość wprowadzania wiertła i jesteśmy w domciu 8) Pozdrawiam. Właśnie o to chodzi o umiejętne wiercenie przy odpowiedniej prędkości z odrobiną cieczy która ułatwia ślizg i to cała filozofia wiercenia w miedzi. Ja niedawno wpadłem na fajny patent ze spróbuje całkowicie sam wykonać blok bez pomocy frezarki;) 5 lat pracowałem przy produkcji bąbek choinkowych i tam do grawerowania w żeliwie (a żeliwo jest twarde) używaliśmy dość porządnej grawerki coś w stylu dremla tylko ze 4 razy mocniejsze, myślę ze tym podołam bo wiem co to potrafi z żeliwem zrobić ;) PS. Nie wie ktoś gdzie można kupić bloczek miedzi? Byłem w skupie metali kolorowych u mnie ale same druty miedziane mają z silników. :( Pozdrawiam Sorry, ale czy w Czestochowie nie ma huty??? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maryan Opublikowano 17 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2003 Jest huta wprawdzie upadająca ale jest ;) Ale co mam iść na hute i powiedzieć : poprosze pół kilo miedzi ? Jak można to w bloczku prosze? heheh ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czuczu Opublikowano 17 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2003 Jak ja kupowałem miedź to kobieta powiedziała że musze kupić 3 metry płaskownika bo nie ucinają 8O ale poszedłem do magazynu i zapytałem ładnie pana czy niema jakichś kawałków takiego płaskownika i okazało sie że był, odciął mi 25 cm , zapłaciłem w kasie i OK :D . W hucie powinni mieć chyba sprzedaż detaliczną. A co do robienia bloków to właśnie wróciłem z piwnicy i chciałem się podzielic takim małym spostrzeżeniem: lutowanie jest dla ludzi o mocnych nerwach i dla tych, którzy się na tym znają. Jak mi wszystko zaczeło odpadać bo była za wysoka temp bloku i lut puszczał to poszedłem elegancko na kolacyjke i wróciłem z TERMOPOXEM 8) Szkoda że wcześniej o nim nie pomyślałem LOL dla mnie hehe pozdrówka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maryan Opublikowano 17 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2003 Pewnie lutowałeś zwykłą lutownicą ? ;) Jeśli zwykłą lutownicą to sie zgadzam, to trza mieć silne nerwy :lol: Ja wczoraj zakupiłem na Allegro taką lutowniczkę gazową : i aż mnie ciekawi co to będzie słyszałem ze się tym nieźle lutuje tzn słyszałem o modelach trochę droższych, ale ta wydaje mi sie że poradzi z takim bloczkiem ;) hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 18 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2003 Jest huta wprawdzie upadająca ale jest ;) Ale co mam iść na hute i powiedzieć : poprosze pół kilo miedzi ? Jak można to w bloczku prosze? heheh ;) A pani z kasy sie zapyta: to ile ma byc 100 czy 200 metrow tego plaskownika? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...