Skocz do zawartości
zulus5ooo

Blokada Magistrali Proca - Dziwna Usterka?

Rekomendowane odpowiedzi

pytanie dość dziwne na pierwszy rzut oka, ale postaram się opisać problem bardzo doquadnie, tak aby przedstawić całość "usterki"...

- - - - -

tak więc 2 miesiące temu qpiłem używaną płytę DFI nF3 Ultra-D (s939 + AGP) od jednego z tutejszych Tweakerów :)

zamówiłem do niej Sempron'a 3000+ (s939), resztę sprzętu mam z podpisu...

przez pierwsze tygodnie wszystko chodziło bardzo ładnie, O/C poszło całkiem nieźle, zrobiłem z proca nawet 9x 272 = ~2,44ghz :)

testowałem na niej różne ustawienia przez ponad miesiąc i nastał pewien dzień, kiedy miałem złożyć sprzęt dla znajomego, więc po skręceniu tamtego zestawu - odłączyłem swojego kompa i podłączyłem tamtego na zainstalowanie systemu, progzów, etc.

mój stał przez pół dnia pod szafką, a korzystając z okazji zmieniłem chłodzenie - była pasta silikonowa Thermaltake i Pentagram QC-80Cu, a zamontowałem Scythe Katane i Arctic Silver 5 B)

no i pod koniec dnia skończyłem robić tamtego, więc podłączyłem swojego z powrotem i co się okazało... - O/C poszło w cholerę, musiałem robić ClearCMOSa, bo komp piszczał... po ustawieniu wszystkiego od nowa okazało się, że mogę zmieniać w BIOSie prawie wszystko (napięcie proca, RAMu, chipsetu, AGP, a także timingi pamięci, dzielniki proca, htt, etc.), tylko nie magistralę procesora !

po ustawieniu wszystkiego od nowa w BIOSie i zapisaniu ustawień - proc uruchamiał się jako standardowe 9x 200 !

ponadto po resecie komp nie chciał się wcale włączać i zaskakiwał tylko co któryś raz...

...a jak wreszcie zaskoczył i wszedłem do BIOSa to magistrala proca była ustawiona na 349 MHz !

(wszystkie inne ustawienia były prawidłowe - timingi pamięci, wszystkie dzielniki i wszystkie napięcia)

- - - - -

okej, robiłem to wszystko na ostatniej wersji oficjalnego BIOSa (czyli 7/11), więc postanowiłem pobawić się innymi... i co?

na wcześniejszym oficjalnym (czyli 7/05) naprawił się problem z resetami, ale nadal magistrala zablokowana na 200!

a potem stestowałem 2 różne wersje beta-BIOSów (8/24 oraz 12/19) i na obu resety działają, a magistrala jest zablokowana na ... 217 ! :blink:

- - - - -

płyta poza tym jest w pełni sprawna, nie wiesza się, nie ma problemów ze stabilnością, przechodzi wszelkie SP2004, GoldMemory, 3DMarki, a także różne gry 3D...

pracuję teraz na tym beta-BIOSie od 2 tygodni i nie mam żadnych problemów poza tym, że nie mogę zrobić żadnego O/C na procku!

- - - - -

no i tutaj wreszcie pytanie do Was wszystkich (pomóżcie! :?)

co może powodować, że magistrala procesora się blokuje na jakiejś wartości (200 lub 217) i jest niezmienialna?!

od czego to może zależeć?!

jest to problem hardware'owy czy software'owy?!

HELP !!!

- - - - -

(chciałem oddać płytę na gwarancję, ale np. na tym BIOSie 7/05 nie ma żadnych problemów z resetami, a komp chodzi bezproblemowo na fabrycznej szynie 200mhz, więc się wywiną, że płyta działa i nie ma czego reklamować... - nikt przecież nie gwarantuje mi możliwości O/C płyty, a że nie mogę zmienić magistrali proca, to już nie ich sprawa... :?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozna by bylo powiedziec "zlosliwosc rzeczy martwych" kiedys mialem procka ktory dzialal na wszystkich plytach oprocz tej na ktorej chodzil 2 lata ;P i sie rozmyslil

nie dziabnales niczego przy zmianie tego radiatora? jak sie nudzisz to rozkrec i zloz wszystko od nowa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi