Skocz do zawartości
aceraspire

Zrób To Sam Czyli Jak I Czy Samemu Można Zrobić Podstawkę Chłodzącą Pod Laptop

Rekomendowane odpowiedzi

W planach mam samodzielnie zrobienie podstawki pod Lapka. Z podstawką nie będzie problemu, ale czy można podłączyć wentylator komputerowy (popularny 8x8cm ) na USB. Czy po podpięciu zasilania na USB wiatrak będzie działał ? Wie może kto gdzie można samą wtyczkę usb kupić ?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Edytowane przez aceraspire

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilając przez USB uzyskasz 5V, przez co wentylatorek - popularny komputerowy 8x8 - będzie b.wolno się kręcił i jego wydajność może być za mała aby skutecznie schłodzić lapka.

No ale jak chcesz, to wystarczy kupic jakiś tani kabelek USB np. http://www.allegro.pl/item90010550_tani_ka...f_vat_1_8m.html i go przeciąć. W śródku są mi.in. dwa kabelki czerwony i czarny, które odpowiednio podłaczasz pod kabelki od wentylatora.

Edytowane przez studenc1k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilając przez USB uzyskasz 5V, przez co wentylatorek - popularny komputerowy 8x8 - będzie b.wolno się kręcił i jego wydajność może być za mała aby skutecznie schłodzić lapka.

No ale jak chcesz, to wystarczy kupic jakiś tani kabelek USB np. http://www.allegro.pl/item90010550_tani_ka...f_vat_1_8m.html i go przeciąć. W śródku są mi.in. dwa kabelki czerwony i czarny, które odpowiednio podłaczasz pod kabelki od wentylatora.

Dzięki schemat podłączenia znalazłem na wikipedii. Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi