Carson Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 :) :) ja tez sie zdziwilem jak zobaczylem magnesy w dysku. brachol mi zawsze powtarzal zeby trzymac dysk z daleka od magnesow a tu taki wal, nie dosyc ze magnesy sa w samym dysku to jeszcze na dodatek mocne jak cholera, palca sobie rozcialem jak sie nimi bawilem, a skonczylo sie tak ze jeden magnes sie roztrzaskal ;) to taka moja przygoda z magnesami z dysku :) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 być moze keirunek pola jaki generują jest tak dobrany że nie ma wpływu na to co zapisane jest na talerzach.. nie wiem... ale magnesy napewno są... Co innego w stacjach dyskó.. tam głowicą rusza silnik krokowy, który de facto też posiada magnesy :D.. no i zobacz jak ta głowica szybko się rusza... była stronka na której koelś pokazywał jak wyjąć te magnesy (jakby to było skomplikowane :D ) ale nie mogę jej znaleźć. Na tej strnce też pokazywał zabawy z ciekłym magnesem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 ciekly magnes ?? :blink: przypomnij sobie ta stronke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 (edytowane) tutaj to , co będzie teraz zamist tablicy :] foto1 foto2 pod dziurkami daje pergamin albo jakąś matową folie no i oczywiscie podswietlenie diodkami :] ps. co do magnesów w dysku, to przyglądałem się dokładniej. Są to 4 plasterki z jakiegoś metalu połączone w pary po 2 większem kawałkiem <jakiegoś> metalu :] imho jeśli sie połączy n i s jednym kawałkiem, a od spodu da sie taki sam układ to pole chyba nie "ucieka" zbyt daleko. Edytowane 22 Marca 2006 przez DiJo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 (edytowane) wróć... nie ciekły magnes tlyko płyn ferromagnetyczny (ferroFluid)... Mniejsza o szczegóły efekt i tak jest ciekawy :D i stronki: właściwej stronki nie mogę znaleźć ale znalazłem inną... Hard drive manufacturers know it's OK to put magnets in a hard drive. Which is good, because no modern drive would work without one.a stronka to... http://www.dansdata.com/magnets.htm. W 1/3 stronki jest artykuł na temat silnych magnesów montowanych w dyskach... Są zdjecia.. można zobaczyć.. prawie że dotknąć :) Niżej jest też sporo na temat ferrofluidu.. jest też filmik jak to żyje :D. Ale mnie zaciekawiło to oto zdanie... Ferrofluid damping is used in various CD-ROM and DVD-ROM drive pickup actuators, too co w wolnym tłumaczeniu znaczy chyba że ferrociekłe tłumienie jest używane w różnych cdromach, pickup actuator to chyba coś związane z głowicą czyli laserem (i guess).. dobra.. cdromku cdromku... choć do pana :lol: nic ci nie zrobię.... :twisted: jest też stosowany w głośnikach (gdzies w pobliżu cewki) ale można też go kupić w buteleczkach.. znalazłem na jakiejś stronie 0.5l, 100ml kosztuje wg powyższej stronki 30USD. Można się pobawic.. tylko nie radzę zbliżac do niego magnesu bezpodenio :D.. Czytałem kiedyś zę koleś tak zrobił i cały płyn niczym terminator T1000 ruszył ku jego ręce obsiadając cały magnes.. Potem usunięcie tego płynu jest bardzo kłopotliwe z magnesu lub wręcz niemożliwe :).. No i do tego ma on konsystencję brązowoczarnego oleju... a dla ludzi podobnych do mnie... jak zrobić ferroliquid i pare innych ciekaweych zabawek typu lewitujące magnesy tutaj... http://www.scitoys.com/scitoys/scitoys/mag...tml#rheological Edytowane 21 Marca 2006 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 24 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2006 tu fotka jak komputer wygląda teraz: Link jak sie podoba/niepodoba? ;) teraz zostało mi tylko dorobić podstawke pod subuferek, ale to dopiero jak go dostane z serwisu :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIOSKARPA Opublikowano 24 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2006 heheh na scianie widac wszystkie niedociągnięcia :D po 1 wstaw śledzia :) po 2 popraw te ranty kole wentyla, lub jakiegos ladnego grila zapodaj :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 24 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2006 heheh na scianie widac wszystkie niedociągnięcia :D po 1 wstaw śledzia :) po 2 popraw te ranty kole wentyla, lub jakiegos ladnego grila zapodaj :) ... i pomaluj wnetrze przodu obudowy na czarno ;) bo po ciemku świeci jak abażur :D wszystko w swoim czasie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 24 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2006 (edytowane) moze być... tylko może lepiej było by zamiast zarówki wstawić do środka diody.... z poczatku biełe lub żółte.. potem pomarańczowe na czerwonych kończąc.. miałbyś w miare prawdziwe spektrum kolorów dla płomienia :) I napewno z tą podłoga by się jakoś korelowało... Edytowane 24 Marca 2006 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 A mnie sie podoba, jest pomyslowe, tanie w wykonaniu i calkiem ladne :-) (Napisal czlowiek ktory ma pancerna bude oklejona z zewnatrz mata bitumiczna i jest wrogiem choinek ;-) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 (edytowane) Tutaj fotka jak wygląda z subwooferkiem =] tylko żarówka w kompie mi sie spaliła i nie świeci sie bok :cry: pozdr. Edytowane 5 Kwietnia 2006 przez DiJo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadeX Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 jest ok ale to tylko podświetlona pleksa subwoofer najlepiej postawić na podłodze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 ten sub musi dysponować olbrzymią mocą ... że w czasie grania obudowa Ci nie brzęczy i nie wydaję metalicznego oddzwięku... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yeld Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 ładnie przyciąłeś tą plexę, szczególnie to wybrzuszenie na froncie... za to z tyłu się nie świeci... ja mam subwoofer obok totalnie rozłożonego kompa... nic mi się z nim nie dzieje ale przy podniesionych tonach nieskręcona blacha wariuje ;) podobnie to, co aktualnie znajduje się na subie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 to coś słabe te suby macie... mój gdzieklwiek nie stoi to obudowa drga :lol:, wróć drgała.. bo aktualnie.. od 2 lat nie mam żadnej obudowy :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 (edytowane) obudowa jest raczej cicho :] za to na półkach rzeczy brzęczą jak jest głośniej... i pies sąsiada szczeka :P Edytowane 6 Kwietnia 2006 przez DiJo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...