Skocz do zawartości
Milo

Zepsuty potencjometr co zrobic??!!

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie zepusł mi sie potencjometr w Kolumnach FPS 1000 ale w sumie nie do końca tak sie zepsuł bo gdy chcem przyciszyc lub pogłośić to zaczyna buczeć mi prawa tylnia kolumna (a to bardzo wkur..) i teraz tak kolumny są firmy Creative i własnie nie wiecie moze gdzie moge kupic nowy potencjometr albo naprawic go w jakims serwisie Creativa??o ile istnieje takowy acha i zeby był on w Krakowie :)

PS.POMUZCIE!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odczytaj wartość tego potencjometru (Kohm) oraz charakterystykę (A,B lub C) i kup w pierwszym lepszym sklepie z częściami elektronicznymi potencjimetr o takich oznaczeniach (będzie to np: 47Kohm/B). Wylutuj stary, wlutuj nowy i po kłopocie. Cała operacja nie powinna zająć więcej niż 20~25 min (z rozkręceniem i skręceniem urządzenia).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a po co - jak cos sie dzieje to psiknij do srodka WD-40 albo cos takiego i dziala powinno pomoc - mi kiedys w komp. glosnikach potecjometr wysechł (bo jest w srodku jakies takie cos i to wyschlo) powodujac trzaski i szumy jak dawalem glosniej - czasem wogle glosniki nie graly - rozkrecilem to wszystko do srodfka psiknalem WD i dzialaja bez zadnego szumu juz przez 2 lata!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a po co - jak cos sie dzieje to psiknij do srodka WD-40 albo cos takiego i dziala powinno pomoc - mi kiedys w komp. glosnikach potecjometr wysechł (bo jest w srodku jakies takie cos i to wyschlo) powodujac trzaski i szumy jak dawalem glosniej - czasem wogle glosniki nie graly - rozkrecilem to wszystko do srodfka psiknalem WD i dzialaja bez zadnego szumu juz przez 2 lata!!!!

Owszem to może pomóc, ale tylko na (bardzo) krótki czas - ten sposób działa tylko wtedy, jeśli potencjometr jest zabrudzony, a nie wytarty. Znając jakość potencjomterów w tanim sprzęcie audio stawiał bym jednak na wytarcie się ścieżki węglowej, a tu pomóc może tylko wymiana na nowy....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem to może pomóc, ale tylko na (bardzo) krótki czas - ten sposób działa tylko wtedy, jeśli potencjometr jest zabrudzony, a nie wytarty. Znając jakość potencjomterów w tanim sprzęcie audio stawiał bym jednak na wytarcie się ścieżki węglowej, a tu pomóc może tylko wymiana na nowy....

jednym problemm moze okazac sie wielkosc potencjometru, dl aprzykladu powiem, ze przetarł mi sie jeden z Joya Logitecha, szukłem zamiennych w starej kierownicy, i w innym joyu, w kazdym byly rozne rozmiary.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak juz pislaem po tym zabiegu juz 2 rok bez problemow mi dziala glosniki firmy SOUND LINK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...