Skocz do zawartości
shakur_45

Interesuje Mnie Pewen Efekt Graficzny Nie Wiem Jak Go Nazwac

Rekomendowane odpowiedzi

chcialbym zrobic tapete, ktora skladala by sie z pomneijszonych obrazow, a razem tworzyla jeden obraz, wiecei o co chodzi ?? np w truman show tak bylo na plakatach, i chyba z tego co pamietam plakat w krawoie z papiezem tez taki byl, czy mozna to jakos samemu zrobic ?? tzn za pomoca adobe, czy to ejst jakis efekt, czy trzeba mozolnej pracy, by takie cos uzyskac ?

http://www.geocities.com/movieartz4/TrumanShow.jpg

Edytowane przez shakur_45

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukaj w fotoshopie filtra tiled lub tiled oraz wax coat - nie pamiętam jak to dokładnie idzie, dawno nie używałem PS, a nie mam zainstalowanego. Jakkolwiek tutaj może być jeszcze inny, który też na 100% jest w PS, ale nazwy nie pamiętam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chemiczny_ali napisał(a):

Chyba chodzi o efekt o nazwie mozaika :rolleyes: Czy jest to efekt mozolnej pracy? Jezeli dwa klikniecia mysza sa mozolne to tak :wink: pozdro

Nie. Mozika kroi ci zdjecie na kawalki tak jakby i fotka jest w jakby szachownice :>

Autorowi watku chodzi o to jak sie uzyskuje efekt, ze z kilkustek mniejszych fotek tworzy sie jedna duza i ona przedstawia jakas inna rzecz :)

Pozatym dal fotke jako przyklad, chyba nie przyjrzales sie dobrze :)

Edytowane przez SKRYTOBOJCA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedys cos takiego robilem. Fajny efekt ale szybko sie nudzi. Tylko niestety nie pamietam programiku. A robilem to na P II 400MHz 64 ramku tak ze sprzet raczej nie kosmiczny ;) A smigalo elegancko. Efekt taki uzyskuje sie bardzo prosto, poprzez przebarwienie innych miniaturkowych zdjec. No ale jak juz mowilem programiku nie pamietam a robil to 3 kliknieciami myszki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bawilem sie troche tym programem i kurcze musze powiedziec ,ze obrobka jednego zdjecia zajmuje cholernie duzo czasu :? O ile w przypadku gdy korzystamy z wbudowanej biblioteki zdjec pozadana mozaika jest wygenerowana w trakcie 1-2min. to w przypadku stworzenia wlasnej biblioteki (swoje fotki beda wklejane) sprawa wyglada troche gorzej. obrobka jednej foty to ok. 1-2h :blink: Oczywiscie wszystko zalezy to ile zdjec damy do bibliteki i chyba jakie one sa... Nie wiem dokladnie ale obrobka jednego zdjecia w tym czasie przy procku taktowanym 2,5GHz i 1GB ramu dosc szybkim dysku to imo troche przegiecie :? pozdro

BTW. Moze ten program z allegro jest zdecydowanie szybszy :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

insektcc napisał(a):

w ACDsee jest to banalnie prosta. Zaznaczasz co chesz i jak miec zmniejszone i robi to wuzudu! (tak raz raz :) )

Wiesz pewnie masz racje...ale zrob to z np 500 zdjeciami. Mi szczerze mowiac by sie nie chcialo i wolalbym zeby to program zrobil za mnie nawet jesli mialoby to zajac ciut wiecej czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PiotruśPan napisał(a):

Może trwa to tak długo, bo program musi zrobić resize tych zdjęć? Gdyby wcześniej przeskalować swoje zdjęcia do takich miniaturek i potem podać ścieżkę programowi to zrobiłby to krócej.

Oczywiscie kolega ma racje. Po przeskalowaniu zdjec (ja uzylem InfranView) operacja tworzenia wyjsciowego obrazu przebiega blyskawicznie, czas to jakies 1-2min :wink: Dodam, ze skalowanie zdjec do miniatur uzywajac innego programu rowniez przebiega blyskawicznie i co oczywiscte robi sie to tylko raz :) pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość sialala
  chemiczny_ali napisał(a):

Oczywiscie kolega ma racje. Po przeskalowaniu zdjec (ja uzylem InfranView) operacja tworzenia wyjsciowego obrazu przebiega blyskawicznie, czas to jakies 1-2min :wink: Dodam, ze skalowanie zdjec do miniatur uzywajac innego programu rowniez przebiega blyskawicznie i co oczywiscte robi sie to tylko raz :) pozdro

A jakiej rozdzielczosci musza byc te miniaturki? To jedno. Drugie: jakiej rozdzielczosci maksymalnie mozna zdjatko przerobic? Bo gdyby dalo sie zrobic tak fotke w 7MPix to chodzi mi po glowie kilka pomyslow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sialala napisał(a):

A jakiej rozdzielczosci musza byc te miniaturki? To jedno. Drugie: jakiej rozdzielczosci maksymalnie mozna zdjatko przerobic? Bo gdyby dalo sie zrobic tak fotke w 7MPix to chodzi mi po glowie kilka pomyslow :)

Miniaturki powiedzmy "seryjne" sa wielkosci 200x150 i tak tez przerobilem moje foty. Aparat mi robi foty maksymalnie 5MPix, a program potrafi zrobic mozaike wielkosci nawet 30MPix :blink: i wiecej :D , ale mam wersje trial i sa jakies ograniczenia co do wielkosci i innych opcji :) pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi