Skocz do zawartości
shakur_45

Interesuje Mnie Pewen Efekt Graficzny Nie Wiem Jak Go Nazwac

Rekomendowane odpowiedzi

chcialbym zrobic tapete, ktora skladala by sie z pomneijszonych obrazow, a razem tworzyla jeden obraz, wiecei o co chodzi ?? np w truman show tak bylo na plakatach, i chyba z tego co pamietam plakat w krawoie z papiezem tez taki byl, czy mozna to jakos samemu zrobic ?? tzn za pomoca adobe, czy to ejst jakis efekt, czy trzeba mozolnej pracy, by takie cos uzyskac ?

http://www.geocities.com/movieartz4/TrumanShow.jpg

Edytowane przez shakur_45

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukaj w fotoshopie filtra tiled lub tiled oraz wax coat - nie pamiętam jak to dokładnie idzie, dawno nie używałem PS, a nie mam zainstalowanego. Jakkolwiek tutaj może być jeszcze inny, który też na 100% jest w PS, ale nazwy nie pamiętam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba chodzi o efekt o nazwie mozaika :rolleyes: Czy jest to efekt mozolnej pracy? Jezeli dwa klikniecia mysza sa mozolne to tak :wink: pozdro

Nie. Mozika kroi ci zdjecie na kawalki tak jakby i fotka jest w jakby szachownice :>

Autorowi watku chodzi o to jak sie uzyskuje efekt, ze z kilkustek mniejszych fotek tworzy sie jedna duza i ona przedstawia jakas inna rzecz :)

Pozatym dal fotke jako przyklad, chyba nie przyjrzales sie dobrze :)

Edytowane przez SKRYTOBOJCA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedys cos takiego robilem. Fajny efekt ale szybko sie nudzi. Tylko niestety nie pamietam programiku. A robilem to na P II 400MHz 64 ramku tak ze sprzet raczej nie kosmiczny ;) A smigalo elegancko. Efekt taki uzyskuje sie bardzo prosto, poprzez przebarwienie innych miniaturkowych zdjec. No ale jak juz mowilem programiku nie pamietam a robil to 3 kliknieciami myszki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bawilem sie troche tym programem i kurcze musze powiedziec ,ze obrobka jednego zdjecia zajmuje cholernie duzo czasu :? O ile w przypadku gdy korzystamy z wbudowanej biblioteki zdjec pozadana mozaika jest wygenerowana w trakcie 1-2min. to w przypadku stworzenia wlasnej biblioteki (swoje fotki beda wklejane) sprawa wyglada troche gorzej. obrobka jednej foty to ok. 1-2h :blink: Oczywiscie wszystko zalezy to ile zdjec damy do bibliteki i chyba jakie one sa... Nie wiem dokladnie ale obrobka jednego zdjecia w tym czasie przy procku taktowanym 2,5GHz i 1GB ramu dosc szybkim dysku to imo troche przegiecie :? pozdro

BTW. Moze ten program z allegro jest zdecydowanie szybszy :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w ACDsee jest to banalnie prosta. Zaznaczasz co chesz i jak miec zmniejszone i robi to wuzudu! (tak raz raz :) )

Wiesz pewnie masz racje...ale zrob to z np 500 zdjeciami. Mi szczerze mowiac by sie nie chcialo i wolalbym zeby to program zrobil za mnie nawet jesli mialoby to zajac ciut wiecej czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może trwa to tak długo, bo program musi zrobić resize tych zdjęć? Gdyby wcześniej przeskalować swoje zdjęcia do takich miniaturek i potem podać ścieżkę programowi to zrobiłby to krócej.

Oczywiscie kolega ma racje. Po przeskalowaniu zdjec (ja uzylem InfranView) operacja tworzenia wyjsciowego obrazu przebiega blyskawicznie, czas to jakies 1-2min :wink: Dodam, ze skalowanie zdjec do miniatur uzywajac innego programu rowniez przebiega blyskawicznie i co oczywiscte robi sie to tylko raz :) pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość sialala

Oczywiscie kolega ma racje. Po przeskalowaniu zdjec (ja uzylem InfranView) operacja tworzenia wyjsciowego obrazu przebiega blyskawicznie, czas to jakies 1-2min :wink: Dodam, ze skalowanie zdjec do miniatur uzywajac innego programu rowniez przebiega blyskawicznie i co oczywiscte robi sie to tylko raz :) pozdro

A jakiej rozdzielczosci musza byc te miniaturki? To jedno. Drugie: jakiej rozdzielczosci maksymalnie mozna zdjatko przerobic? Bo gdyby dalo sie zrobic tak fotke w 7MPix to chodzi mi po glowie kilka pomyslow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakiej rozdzielczosci musza byc te miniaturki? To jedno. Drugie: jakiej rozdzielczosci maksymalnie mozna zdjatko przerobic? Bo gdyby dalo sie zrobic tak fotke w 7MPix to chodzi mi po glowie kilka pomyslow :)

Miniaturki powiedzmy "seryjne" sa wielkosci 200x150 i tak tez przerobilem moje foty. Aparat mi robi foty maksymalnie 5MPix, a program potrafi zrobic mozaike wielkosci nawet 30MPix :blink: i wiecej :D , ale mam wersje trial i sa jakies ograniczenia co do wielkosci i innych opcji :) pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi