Ruido Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 Hmm kolejne glupie pytanko, ale czlowiek na takich pytaniach sie uczy, wiec nie zaszkodzi sprobowac :D Hmmm wiec interesuje mnie czy ktos nie ma moze jakiego artykułu na temat płyty głównej Microstar KT3 Ultra (MS-6380E) ??? Jezeli nie moze ktos ma swoje zdanie/wrazenia/odczucia na temat tej plyty glownej ??? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slipkot Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 suuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuper :) Fajna płytka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eclipse Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 Dobra ale kt3ultra 2 bo bez dwojki nie obsluguje 166 fsb :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomko Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 To może zobacz tu: http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=106 http://www.tomshardware.pl/mainboard/02q2/...9/kt333-20.html http://www.frazpc.pl/artykuly_wyswietl/99-28 Wprzwdzie na w/w stronach opisana jest wersja KT3 Ultra ARU (sam taką posiadam) ale od "zwykłej" KT3 Ultra różni się tylko kontrolerem RAID oraz dodatkowymi śledziami z USB 2.0 i wyjściem na zestaw głośników 5.1. Co do samej płyty to mogę powiedzieć, że jest wydajna (wbrew temy co piszą ta tomshardware), stabilna i bezproblemowa. Posiada dzielnik FSB/PCI=1/5 (przelącza się automatycznie przy FSB=152 MHz). Wraz z tą płytą chodzi u mnie AXP 1700+ (0,13 um unlocked) i idzie bez problemów na 166*10,5 = 1743 MHz, jednak ze względu na nienajlepsze pamięci puszczony jest na 160*11=1760 MHz (CL=2). W SiSoft Sandra 2003 memory bandw. test podaje 2411/2288 Mb/s). Z wad można wymienić za małe max. napięcie przy współpracy z AXP 0,13 um (tylko 1,6V - do poważniejszego o/c troche to za mało) oraz głośny wentylator na chipsecie (to dotyczy wersji ARU - zwykła ma tylko radiator). Poza tym polecam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomko Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 Dobra ale kt3ultra 2 bo bez dwojki nie obsluguje 166 fsb Obsługuje FSB = 166 MHz - przecież u mnie chodzi :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 Dobra ale kt3ultra 2 bo bez dwojki nie obsluguje 166 fsb Obsługuje FSB = 166 MHz - przecież u mnie chodzi :-) u mnie tez :) :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomko Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 A na zbyt małe max. napięcie dla procka też jest rada: http://www.mods4me.com/reviews.php?op=show...owcontent&id=16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eclipse Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 No skoro u was chodzi na fsb 166 to pojdzie i u mnie a napisalem takie dane kierujac sie oficialna strona czyli www.msi.com.tw gdy sie odnajdzie model naszej plyty jest tabelka cpu suport i w niej jest napisane Athlon 2600+ na fsb 166 not suported czyli moze chodzi tu o akurat ten model??? Ale najdziwniejsze jest to ze napisalem maila do msi i oni stwierdzili ze ta plyta nie obsluguje fsb 166 Jak dla mnie ta sprawa jest podejrzana ale co tam ''eksperci'' z msi wazne jest ze Wy piszecie ze dziala to nie pozostaje mi nic innego jak uwierzyc. Za tydzien dojedzie do mnie ze stanow 1800+ na stpingu B0 to wtedy kto wie. Jakby to powiedzila Owsiak ''Oj bedzie sie dzialo'' ;) THX Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 Wypas plyta. Szczerze polecam.. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ALEX-77 Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 No własnie wszystko pieknie tylko ten wentylatorek na chipsecie to idzie szału dostac ciekawe jak bym go odłaczył na dłuzej wsumie tam jest jakis radiatorek ,a raczej kawałek blachy ,pytanie czy ktoś moze juz odłaczyl ten wentyl ?? czy spali się chipset ?? mysle że nie ale sietroche boje na dłuzej go zostawiac odłaczony :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bikert Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 tabelka cpu suport i w niej jest napisane Athlon 2600+ na fsb 166 not suported czyli moze chodzi tu o akurat ten model???Plyta jest super, a na tego proca prawdopodobnie wystarczy zmiana biosu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszL Opublikowano 22 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2003 Mam MSI KT3Ultra2 z Raidem, najlepsza płyta z jaką miałem do czynienia, mam ją od okolo miesiaca, wydajność i stabilność bez zarzutu (poprzednio miałem ECS K7S5A, a to wiele tłumaczy) jedyne uwagi to wspomniany wyzej wiatraczek na chipsecie, moze by go tak zmienic na jakis porzadny radiator :?: oraz umiejscowienie gniazd ATA oraz FDD obok siebie - po podpieciu dwóch HDD, nagrywarki i DVD robi się troche ciasno, za te cenę warto kupic. Z najnowszym biosem obsługuje do Athlon XP2800+, ciekawe czy Barton też bedzie chodził :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monti Opublikowano 20 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2003 powiedzcie mi czym sie ruznia te plyty KT3 ULTRA i KT3 ULTRA2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monti Opublikowano 20 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2003 powiedzcie mi czym sie ruznia te plyty KT3 ULTRA i KT3 ULTRA2 bo ma ta pierwsz do kupienia za 200 zeta i niwiem czy sie oplaca. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2003 Oplaca sie kupuj.. Bardzo mocno sie nie rozni. Z tego co wiem to mostek jest inny chyba i cos jeszcze,ale nie pamietam. Ta pierwsza spoko chodzi na 166,wiec bierz,to dobre plyty. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monti Opublikowano 20 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2003 ale podobno ta pierwsz (KT3 ULTRA) niema dzielnika 1/5 i nie obsluguje prockow na fsb 166 mhz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 Przeciez napisalem ze spokojnie idzie na 166 i wielu urzytkownikow nede mna.. Gdzie Ty masz oczy? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eclipse Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 To jeszcze ja w sprawie mojego dzilenika opisze wam moja sytuacje i wtedy niech kazdy rzeczowo odpowie kto twierdzi ze msi kt3 ultra rev. 1 ma dzielnik 1/5. Moje ramy 2100 nie chodza na 2700 wiec pozyczylem od kumpla jego ramy samsungi 333 i jazda Wsadzam do kompa spoko rozpoznaje je na 333 wiec zabieram sie za przetaktowanie mojego 1700+ JIUHB na 166. I TERAZ NAJSMIESNIEJSZE!!!! Wchodze do biosu zmieniam fsb na 166 ( zakladka Frequency/voltage control) Potem wchodze do DRAM timing control zeby przwtawic ramy na HLCk (taktownie takie jak szyna procka ) i co??????? Nic nie mozna zmienic tylko jest ustawione hlck+33 i w ZADEN SPOSOB NIE DA SIE ZMIENIC TEGO. kiedy zjade z fsb do 165 to sie uaktywnia zakladka hlck. Dziwne lecz na 100% prawdziwe. Tylko ze wtedy nie ma dzielnika 1/5 uruchomilem kompa na 165 i cpu i ram i wszedl do wina sprawdzam sandra jak taktowane jest pci co widze 42 mhz a Agp ponad 80. Myslalem ze 1/5 jak jest to sie wlancza od pewnego momentu na magistrali ale nie. WNIOSKI 1. NIE KAZDY MSI KT3 ULTRA ma dzielnik 1/5 i trzeba sie z tym pogodzic 2 Byc moze moja plyta ma dzielnik 1/5 ale sie zlacza od rowno 166 (w co watpie) i do mojej plyty so potzebne ramy 3200 :((((( Dodam ze moja mobo jest bardzo wczesne bo ja kupilem plyte ze stanow wtedy kiedy u nas jeszcze nie bylo dostepnych na masowa skale via kt333 Co do biosu to mam 5.6 czyli ostani Aha zeby bylo jasne JA NIE DYSKREDYTUJE tej plyty wrecz przeciwnie uwazam ja za jedna z lepszych na rynku (blagam nie piszcie o nforce2 bo to nie te czasy) i jestem z niej zadowolony a ci ktorzy chca kupic to plyte bo sa w atrakcyjnej cenie powinni ja najpierw sprawdzic po kontem fsb 166 Troche dlugie ale moze komus pomoze i napiszcie co sadziecie o mim przypadku interesuje mnie to Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurkur Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 Witam Mam to samo na KT3 ultra2. U mnie działa taki sposób - ustawiam 165 i hlck, zapisuję ustawienia i ponownie do BIOS-u. Teraz mogę ustawić fsb na 166 i więcej przy pamięciach taktowanych HCLK. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eclipse Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 Ok thx spobuje swoja droga to jak do tego doszles bo takich rzeczy to raczej w instrukcji nie wyczytasz :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurkur Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 metodą prób i błędów :) To chyba błąd w BIOS-ie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 ej ludzie czemu gadacie takie glupoty :evil: MSI KT3 ULTRA/ULTRA2 posiada dzielnik 1/5 zeby bylo synchronicznie ustawiasz najpierw pamieci na HCLK i potem szyne na np 166 mhz i w czym problem 8O :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eclipse Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 Rosio mozesz dla siebie zatrzymac te okreslenia w stylu glupi po prostu wynikl problem i probujemy go rozwiazac dobrze ze w koncu sie udalo :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 Rosio mozesz dla siebie zatrzymac te okreslenia w stylu glupi po prostu wynikl problem i probujemy go rozwiazac dobrze ze w koncu sie udalo :lol: po 1 nie napisalem glupi tylko glupoty po 2 tyle razy bylo pisane na forum o dzielniku msi i trybie hclk (sam pare razy o tym pisalem) ze szok, takze opcja szukaj rozwiazalaby wasze wszystkie problemy :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurkur Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 Niezupełnie, nie wiesz o co chodzi. Ustawiam najpierw HCLK i potem szyne na 166, sprawdzam jeszcze raz pamięci i widzę HCLK+33 i nie mogę tego zmienić. Zmniejszam FSB na 165 i już mogę zmniejszyć taktowanie pamięci na HCLK. Opcja szukaj nie rozwiązałaby naszego problemu bo nie wystąpił jeszcze na tym forum. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 Niezupełnie, nie wiesz o co chodzi. Ustawiam najpierw HCLK i potem szyne na 166, sprawdzam jeszcze raz pamięci i widzę HCLK+33 i nie mogę tego zmienić. Zmniejszam FSB na 165 i już mogę zmniejszyć taktowanie pamięci na HCLK. Opcja szukaj nie rozwiązałaby naszego problemu bo nie wystąpił jeszcze na tym forum. wlasnie ze dokladnie wiem o co ci chodzi bo jeszcze pare tygodni temu mialem msi kt3 ultra :twisted: i w niej chodzi o to ze jak ustawisz najpierw hclk i potem szyne na 166 to nie mozesz wrocic do ustawien pamieci (bo ci sie zmieni na hclk +33) tylko od razy zapisac i wyjsc z biosu :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurkur Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 Skoro tak mówisz to widocznie tak jest. Jestem widocznie zbyt nerwowy żeby nie sprawdzić jeszcze raz jak ustawione są pamięci :) Robiąc tak jak napisałem wcześniej też działa a do tego sobie sprawdzam, czyli wilk syty i owca cała. Nadal twierdzę, że to bug w BIOS-ie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 Nie macie przypadkiem efektu "przerywania" tzn krotkich zacinake sprzet na fsb >=166 ? bo u mnie tak jest :( Mozna temu jakos zaradzic ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eclipse Opublikowano 22 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2003 Rosio ab tak w ogole to bez nerwow i peace :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 22 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2003 Rosio ab tak w ogole to bez nerwow i peace :wink: jesli kogos urazilem to sorki ale "problem" odnosnie dzielnikow msi i trybu synchronicznego byl wiele razy walkowany i jak widze kolejne posty odnosie tego samego (ze niby msi nie ma dzilenika) to dostaje spazmow :wink: 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...