Skocz do zawartości
piterus90

Brak Cl3 Na Msi Neo2-p

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Sprawa jest taka - nie da się ustawic CL3 dla pamieci. Mam GoodRamy no i cienko z nimi jest. Chcialem ustawic CL3 zeby pojechac z nimi wyzej niz 200Mhz(podbijanie napiecia nic nie daje, nawet 3V). Wchodze do Biosu, ale do wyboru jest tylko 2.5 i 2, 3 nie da sie wrzucic. Ustawiam By SPD, gdzie maja zapisana prace przy 200Mhz na CL3, odpalam CPU-Z i widze dalej tylko 2.5.

Jest jakis sposob na obejscie tego "zjawiska" oprocz Tweakera spod windowsa? Bo tutaj ustawiam normalnie CL3 i normalnie zaskakuje :)

Pozdrawiam, Piterus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Sprawa jest taka - nie da się ustawic CL3 dla pamieci. Mam GoodRamy no i cienko z nimi jest. Chcialem ustawic CL3 zeby pojechac z nimi wyzej niz 200Mhz(podbijanie napiecia nic nie daje, nawet 3V). Wchodze do Biosu, ale do wyboru jest tylko 2.5 i 2, 3 nie da sie wrzucic. Ustawiam By SPD, gdzie maja zapisana prace przy 200Mhz na CL3, odpalam CPU-Z i widze dalej tylko 2.5.

Jest jakis sposob na obejscie tego "zjawiska" oprocz Tweakera spod windowsa? Bo tutaj ustawiam normalnie CL3 i normalnie zaskakuje :)

Pozdrawiam, Piterus

na płytach MSI z chipsetami Intela nie ma możliwości ustawić CL=3, BIOS kompensuje to większymi wartościami pozostałych parametrów

nie ma możliwości obejścia, aktualizacja BIOS nie pomoże

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na płytach MSI z chipsetami Intela nie ma możliwości ustawić CL=3, BIOS kompensuje to większymi wartościami pozostałych parametrów

nie ma możliwości obejścia, aktualizacja BIOS nie pomoże

Nie zgodze sie z tym. Mam Msi 865PE Platinum i nie mam problemu z ustawieniem CL-3. Posiadam pamięci Elixir 2x512

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zgodze sie z tym. Mam Msi 865PE Platinum i nie mam problemu z ustawieniem CL-3. Posiadam pamięci Elixir 2x512

no widzisz, mi nigdy nie udało się trafić na pamięci które dały by możliwość ustawienia CL=3, mimo ze pamięć w SPD miały zapisane właśnie CL=3 dla danej częstotliwości (Kingmax na Infineonach, Kingston Value, Kingston HyperX miały domyślnie CL=2 ale i tak nie dało się ustawić CL=3, a nawet Geil CL=2.5 które notabene były wymienione jako kompatybilne z płytą), jak by tego było mało w instrukcji było napisane ze da się ustawić CL=3

płyta to: 865PE Neo2-P Platinum Edition, podobne problemy były w przypadku płyty MSI 865PE Neo 2 PLS

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje GoodRamy mają ustawione w SPD przy 200Mhz CL3 i jakos MSI Neo2-P Platinum Edition nie moze zaskoczyc tego timingu... Inna sprawa ze spod windowsa elegancko wchodzi i nic sie nie wiesza

moja kosta goodramow chodzi na 2.5V na cl2 200mhz lol a sprzedaja jako cl3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja kosta goodramow chodzi na 2.5V na cl2 200mhz lol a sprzedaja jako cl3

Celerony D330 chodza na 3.2 Ghz a sprzedaja jako 2.66... to po prostu o/c i trafiles na dobra sztuke...

Zreszta moj egz. jest bardzo dziwny, bo 170 Mhz na def. napieciu znosza ba timingach 2-2-2-5... Moze to proc juz nie wyrabia? :mur: W koncu to rev. D0 a nie E0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi