Nawi Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 (edytowane) Czy mozna ze zwyklego woltomierza jak np tu: http://comil.webpark.pl/90149794.jpg czy jakiegos specjalnego wzkaznika zrobic zeby np pokazywal mi temperature procka i np decybele podczas gdy muza gra jesli tak prosze o schematy jakies do poldaczenia Edytowane 17 Marca 2006 przez Nawi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 było już... wskaźnik wysterowania (VU-metr) można zrobić bez większych problemów.. wystarczy 1 dioda, potencjometr + ewentualnie kondensator.. koszt ze 2 pln... z pomiarem temperatury nie jest już tak łąto i bez precyzyjnej elektroniki się nie obejdzie... Chyba że wydasz parenaście złocisz na scalony czujnik temperatury który wystawia napiecie proporcjonalne do temperatury, co wprost przekłąda sie na wychylenie wskazówki... (LM35) poszukaj na googlach , napewno znajdziesz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nawi Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 skoro bylo to bylbys tak mily podal gdzie bo ja szukalem i nic nie znalazlem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaspaccio Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 Zapropnowany wskaźnik się nie nadaje. Do pełngo wychylenia potrzeba 40V według podziałki. Wewnątrze jest dzielnik napięcia przez, który defakto wysterowywany jest wskaźnik na kilkaset miliwoltów, ale jeeli nie da sie rozebrać pokazanego przez Ciebie i zdemontowac dzielnika, to możesz zapomniec o tym woltomierzu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 wszystko się da rozebrać ... :wink: z tego co wyczytałem w szukajce to na elektrodzie są schematy.. poza tym wystarcz wpisać w google powyzsze frazy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...