Skocz do zawartości
igomako

Dzień I Noc Św. Patryka

Rekomendowane odpowiedzi

no wlasnie - obchodzicie to swieto przypadajace na dzisiejszy dzien i noc?

wielkie irlandkie swieto piwa i ich kultury :) opowiedzcie cos...

ja dzisiejszy dzien spędzilem w irlandzkim pubie a teraz przenioslem sie ze znajomymy do mnie i dalej czcimy patryka pijac ten jakze blogoslawiony napój...

jest to dla mnie jedno z niewielu zachodnich swiat ktore jestem w stanie przyjac. a wy? prosze o opinie i relacje :)

Edytowane przez igomako

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepsze jak walenie tynkow i to cale debilstwo z haloween.. bo powiedzcie - czy jest w polsce swieto piwa? nie ma :)

ps. dzien sw patryka to Irlandzkie, nie glupioamerykanskie swieto...

Edytowane przez igomako

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepsze jak walenie tynkow i to cale debilstwo z haloween.. bo powiedzcie - czy jest w polsce swieto piwa? nie ma :)

ps. dzien sw patryka to Irlandzkie, nie glupioamerykanskie swieto...

Jedno i drugie przeszczepione, nie pasujące do naszej kultury, tradycji

edit MareCeK

Nie przesadzaj po Czechach pracujemy najwięcej w Europie

Edytowane przez EsiuWWW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdaje sobie sprawę z tego, że jest to bardzo fajne święto, ale nie nasze! Więc nie widze powodu aby po raz kolejny upodabniać się do innch krajów. Bo jeśli już to mamy robić, to znalazłbym wiele innych pozytywnych rzeczy jakie by można zmienić/zaadoptować.

Gadałem w nocy z ojcem, bo był w Dublinie na paradzie, to podobno wszystko świetnie wygląda. Piwko się leje, fajna atmosfera, itd;]

A jeśli ktoś stara się na siłe wyszukiwać powodów tylko po to, żeby się napić to biada mu. Bez okazjie nie potraficie? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piwko na kazda okazje jest dobre. Wczoraj nawet nieswiadomie to uczcilem, zreszta tradycyjnie obalajac Żywczyki w piatkowe popoludnie ;]

Btw. Moze lepiej swieto Czystej? To przynajmniej pasowaloby do naszej kultury, bo jednak w przeszlosic, wiecej spijalismy Vodki :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie - obchodzicie to swieto przypadajace na dzisiejszy dzien i noc?

wielkie irlandkie swieto piwa i ich kultury :) opowiedzcie cos...

ja dzisiejszy dzien spędzilem w irlandzkim pubie a teraz przenioslem sie ze znajomymy do mnie i dalej czcimy patryka pijac ten jakze blogoslawiony napój...

jest to dla mnie jedno z niewielu zachodnich swiat ktore jestem w stanie przyjac. a wy? prosze o opinie i relacje :)

Mimo ze tutaj Irlandczykow sie nie lubi, to jednak dzisiaj w tyrce wszyscy ziona alkoholem i udaja ze pracuja. U mnie byl Guiness.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie trzeba to OLAC. Nie interesuja mnie swieta ani irlandzkie ,amerykanskie ,niemieckie , brytyjskie czy jakiekolwiek inne... Ale rozne gusta i gusciki ;) Mnie juz lekka nerwica wziela na ostatnie halloween jak jakies dzieci u mnie na parafii chodzily sobie przebrane za duchy,wiedzmy etc. po domach. Oczywiscie nikomu nie bronie obchodzic swiat spoza naszego kraju ,ale uwazam to za bezsens. Co innego jakbym tam mieszkal. To tylko moje zdanie ;)

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, czy by Ci się Ramadan spodobał. Wstajesz przed wschodem słońca, jesz, idziesz do meczetu, potem praca, wieczorem znowu do meczetu, po zachodzie słońca możesz znowu jeść. I tak przez 40 dni ...

Znajomi z pracy "działali na 3 razy wolniejszych obrotach". ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ramadan raczej nie

Podczas Ramadanu, od świtu do zmierzchu obowiązuje zakaz jedzenia, palenia, seksu i picia wszelkich płynów. W Ramadanie muzułmanie zwykle spożywają dwa posiłki – suhoor przed świtem i iftar po zachodzie słońca.

i tak przez miesiac Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poniewaz od dawna interesowalem sie historia i kultura Irlandzka, jest to jeden z moich ulubionych dni. Jakos wszyscy sa wtedy maksymalnie pozytywnie nastawieni. Jak to bylo powiedziane w Boondock Saints - W ten dzien wszyscy sa Irlandczykami. :]

Takiego klimatu nie ma w noc kupały, nie ma w weekend majowy. Swieto piwa, skocznej muzyki ;) i dobrej zabawy!

Ja dzisiaj na pewno bede wieczorem na miescie, pewnie z jakims Guinessem.

A ze nie jest to swieto Polskie? A co mnie to obchodzi.. Sam sobie wybieram swieta, ktore sa dla mnie wazne. ;] Posluchajcie sobie "Kila - Glanfaidh Me", albo Riverdance - jezeli nie poczujecie tego klimatu, to rzeczywiscie nie ma co sobie zawracac glowy tym dniem.

Zdrowie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ze nie jest to swieto Polskie? A co mnie to obchodzi.. Sam sobie wybieram swieta, ktore sa dla mnie wazne. ;] (...)

Zgadzam się... dlatego zupełnie nie obchodzi mnie to święto, tak samo jak jakieś inne wybryki typu Halloween.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam zmagazynowałem parę guinessów specjalnie na dzisiaj, będę nimi się spijał dzisiaj wieczorem, choć nie znoszę tego piwa. Najpierw jednak zrobię mały rajd po Łódzkiej O'Conel...tfu! Piotrkowskiej, choć właściwie "Irlandzkich" pubów i polaków tu i tam jest mniej więcej tyle samo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi