Yeti Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 Wiem ze jeszcze cos takiego robi SUN, ale akurat wylecialo mi zglowy... Dla mnie jest to normalna ewolucja GUI. Tak jak ktos wymyslil wirtualne pulpity, tak teraz dorzuca sie 3D etc. Czasem taki efekt moze pomoc cos zauwazyc np gdzie smignelo okno etc. Dla mnie pomysl niewykorzystanego potencjalu grafiki to cos genialnego. Nareszcie bedzie mozna robic od groma rzeczy a nie bedzie to mialo wplywu na wydajnosc takiego. Normalne racjonalizowanie zasobow. Ja tam jestem zwolennikiem takiego GUI - ale tylko wtedy gdy te wszystkie bajery nie beda spowalniać działania. Bo jesli przy np zmianie pulpitu mialaby byc animacja trwajaca 0,5 sek to gdybym to zrobil powiedzmy 20 razy w ciagu min to bym musial zbiegac po schodach by zbierac kompa ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 Mam takie pytko. Czy jest jakieś distro linuxa (za free ;d), które ma podobne efekty ? Bo mnie sie to nawet podoba ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas8 Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 (edytowane) Mam takie pytko. Czy jest jakieś distro linuxa (za free ;d), które ma podobne efekty ? Bo mnie sie to nawet podoba ;).Tak jest, każde które posiada serwer xorg 7 i xgl lub można je zainstalować :wink: lub np. takie livecd: http://kororaa.org/ . Edytowane 22 Czerwca 2006 przez lukas8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 (edytowane) Mam takie pytko. Czy jest jakieś distro linuxa (za free ;d), które ma podobne efekty ? Bo mnie sie to nawet podoba .każda która ma xgl i np: compiz Edytowane 22 Czerwca 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrak_ Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 (edytowane) Właśnie posadziłem gnome z xgl na archu, efekty nawet fajne, ale jak ktoś wcześniej napisał "zabawa na 5-10 min". Może kiedyś do niego wróce, ale najpierw musze wymienić mojego gf4 mx440 na coś szybszego :? [EDIT] A jednak mam z xgla pociechę jak widzę miny kumpli, którzy świata nie widzą poza winshitem :P Edytowane 7 Lipca 2006 przez Qrak69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
helial Opublikowano 1 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2006 zachecony filmikiem o Tigerze przez ostatni tydzien meczylem sie z jego instalacja na moim pececie no i... sie udalo :D i musze stwierdzic ze wiele z tych efektow nie tylko ladnie wyglada ale jest tez bardzo praktycznych (i to nie tylko przez pierwsze 10 min uzytkowania). az sie nie chce wracac do windowsa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
o-skar Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 Całkiem niezłe wrażenie zrobiła na mnie prezentacja xgl od novella - postanowiłem więc sciągnąć Kororaa Live CD 0.2 i sprawdzić jak to się sprawuje w akcji na moim komputerze. Już w trakcie uruchomienia były małe problemy, ponieważ X-y startowały, ale na ekranie były różne śmieci, artefakty itd. Okazało się, że to wina karty graficznej (a czegóżby innego ;)) - Radeona 9000. Po drobnej rekonfiguracji sterownika opisanej na stronie kororaa.org, wszystko poszło jak z płatka. System na konfiguracji P3 933 MHz, 384 Mb SD-RAM i wyżej wspomnianym Radeonie 9000 64 Mb, działał maksymalnie płynnie, dokładnie tak jak na 11-minutowej prezentacji. Jedynie drobne przycinki mogłem zauważyć przy zmianie wielkości okna Firefoxa, korzystając ze skrótu Alt + PPM. Wszystkie skróty zostały dobrze opisane, są intuicyjne i wygodne w używaniu. Ogólnie rzecz biorąc system jest godny polecenia, "wodotryski", choć wyglają efektownie, nie wymagają mocnego komputera i zarazem nie przeszkadzają w normalnej pracy. To tyle ode mnie. :* Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...