Skocz do zawartości
v72

Jaki Dysk ?

Rekomendowane odpowiedzi

Jadę jutro kupić dysk, 200GB. Przed zakupem jednak postanowiłem zapytać Was jeszcze - jaki najlepiej dysk mam wybrać. Pojemność jest już napisana, ale zależy mi również na ciszy.

Nie miałem styczności jeszcze z dyskami maxtora, co o nich sądzicie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem Samsunga zawsze i Caviara. Samsung bardzo często się psuł (może to mój pech), natomiast Caviar jest bardzo głośny. Przy kopiowaniu nie raz dużego pliku po zakończeniu ściągania odziwo budził mnie w nocy niejednokrotnie :\.

Zastanawiałem się z początku nad Seagatem, ale wyczytałem w bardzo dużej ilości komentarzy skargi na hałaśliwość tego dysku.

@ GreenGo

Z tego co się orientuję to różnica cen wynosi około ~ 50 zł. Jak na moją kieszeń to sporo ;)

Napiszcie mi jeszcze coś o Maxtorach. Jak się mają w praktyce, są szybkie, ciche, tanie ? To mnie najbardziej interesuje ...

Aha, i jeszcze jedno. Interfejs SATA II, oczywiście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o dyski to mają jedną dużą wadę szybko się psują mi się np popsuł wd qzynowi maxtor koledze seagate a więc to żę ci się już dysk-i popsuły to nie powód żeby nie kupić znów samsunga ja jak na dzisiejszy czas to samsunga 200 gb z sata 2 bym wybrał

Edytowane przez Ur6aN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam sie hitachi są baaardzo ciche kolega ma i naprawde wogule niesłychac, az sam sie zdziwiłem :blink: . Jednak chyba sa dosc awaryjne koledze sie posypał po pol roku (partycje sie same połączyły :blink: ). Poza nim u nikgo jeszcze nie widziałem hitachi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o ciszę, bierz Samsunga. Możesz sie zastanowic jeszcze nad Seagatem 7200.9, który jest trochę wydajniejszy, ale chyba będzie bardziej hałasliwy.

HAHAHA - oglądasz testy? Samsung zawsze był i jest najszybszy. A dziewiąta seria Seagate'a jest wolniejsza od ósmej (test z aktualnego Chip KT)!!

Jeszcze jedno pytanie mam. Co oznacza przy dyskach "Serial ATA/100, 133, 150 itd. ?

Chodzi o wtyczkę (i o transfer :D) - 100 i 133 to EIDE/ATA, a 150 i 300 to SATA/SATA 2

jeśli ci zależy na ciszy to te dyski Hitachi sa ponoc cichymi dyskami.Chyba cichszymi niz samsung i seagate.

2026374[/snapback]

Zgadzam sie hitachi są baaardzo ciche kolega ma i naprawde wogule niesłychac, az sam sie zdziwiłem :blink: . Jednak chyba sa dosc awaryjne koledze sie posypał po pol roku (partycje sie same połączyły :blink: ). Poza nim u nikgo jeszcze nie widziałem hitachi.
Kolejny LOL - to Samsung jest najcichszy - 25dB. Hitachi i Segate serii 9 mają po 28dB (patrzyłem na modele 250GB).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

popieram kolege nizej bierzcie tylko samsungi ja mam wdc 80 GB i kompa mam cichutkiego wentyl tylko na procku (cihy) i w zasilacuz super cichy i dysk chodzi starszliwie glosnie.... wytrzymac sie nie da :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest minimalna głośność - poza tym nie sądzę żeby było po co się kłócić o 3dB...

Chciałem tylko uświadomić wszystkim, że w temacie dysków od upadku IBM nie ma miejsca na kompromisy :P Przynajmniej taką zasadę wyznają technicy z Samsunga... Taka prawda.

@bartezjusz@

szajsung :) Doprawdy bardzo śmieszne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bierz maxtora. Ja już mialem wszystkie dyski możliwych firm o pojemności przekraczającej 120GB. Trzy maxtory które miałem padły, producent wymieniał mi na nowe modele. WD są w miare dobre Dyski tylko jak dla mnie za głosne podobnie Segate. W tej chwili mam takie zestawienie jak w opisie czyli 2 Samsungi 160GB SATA2 Raid0 i dysków nie słysze a wydajność ogromna. Natomiast WD 200GB na którym trzymam filmy i gry jest głosny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(test z aktualnego Chip KT)!!

wiesz co do lolów to można by wysmiać Ciebie za ten tekst :lol:

Nie umiesz inaczej się wypowiedzieć o danym produckie nie upokarzajac przy tym autora tekstu ? każdy ma takie a nie inne doświadczenia z danym produktem ;) i powienieś to uszanować...

I tak na przyszłosć jeżeli nie zrozumiałeś o co chodzi z cipem to ich opnie możesz sobie wsadzić w... możesz się domyślić :lol: ( nie chodzi to o samsunga ofcourse ;))

Edytowane przez Dejot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wd jest naprawde glosny to fakt sam mam :) 80 Gb seagate jest od niego cichszy ale jest rowniez glosny. Maxto nie wiem nie mialem ale paru osobą padl tyen dysk. SAMSUNG cichy to po 1 malo awaryjny to po 2 po 3 najl;epsz ze wsyztskich wymienionych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jadę jutro kupić dysk, 200GB. Przed zakupem jednak postanowiłem zapytać Was jeszcze - jaki najlepiej dysk mam wybrać. Pojemność jest już napisana, ale zależy mi również na ciszy.

Nie miałem styczności jeszcze z dyskami maxtora, co o nich sądzicie ?

Jezeli posiadasz odpowiednie srodki finansowe - kup Samsunga SP2504C - polecany jest wszedzie i praktycznie przez kazdego - nie zawiedziesz sie na nim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżam temat bo nie ma sensu aby zakładał nowy. Aktualnie mam Maxtora 6L160P0 (152 GB) - strasznie głośno pracuje (nawet gdy nic się nie dzieje) świszczy-piszczy, a przy otwieraniu np. notatnika albo kalkulatora strasznie rzęzi, już nie mówiąc o tym jaki jest wolny reszty przypadłości tego ścierwa nie będą opisywać bo strach. Ten dysk zagłusza wszystkie wiatraki(2x) które mam w kompie ! Szukam czegoś bardzo cichego i oczywiście lepszego. Moje wymagania to 160 GB, 7200 obr. skłaniam się ku sata i ... resztę jak możecie to podpowiedzcie. Prosiłbym o podawanie modeli których mam szukać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Jak 160 to seagate ;] W klasie 160 bardzo dobry jak nie najlepszy, sam mam taki i moge polecić, cisza jak makiem zasiał ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak 160 to seagate ;] W klasie 160 bardzo dobry jak nie najlepszy, sam mam taki i moge polecić, cisza jak makiem zasiał ;]

Głownie chodzi mi o szybkość i długowieczność, dysk to teraz dla mnie cześć kompa którą będę zmieniał najrzadziej.

Wcześniej miałem kilka Segatów i mam bardzo niemiłe wspomnienia (psuły się, szybko i skutecznie ). Najlepiej wspominam WD Caviary (JB) ale miałem tylko dwa - bardzo ciche i szybkie. Nie bardzo wiem jakie są aktualne Segaty (np taki jak twój Grzechu_1990) ale nie ukrywam ,że się ich boję bo straciłem przez nie wiele cennych danych. Wcześniej polecaliście Samsungi o których to ogóle się nie wypowiadam ale jakoś mnie nie przekonują (jakaś ta firma dla mnie słaba ale to pewnie przez to ,że dawno temu przestałem się interesować kompami i nie znam się na nowościach). Poczekam za wypowiedziami reszty forumowiczów.

Dodam tylko ,że komp chodzi u mnie 24h/7 dni bo non toper cos jest robione albo się coś ściaga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi