Skocz do zawartości
samhain

Czego Oczekujesz Od Bloku Na Gpu + Mem

Gpu + Mem  

175 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czego Oczekujesz Od Bloku Na Gpu + Mem

• Wydajnosc (max OC)
      92
    • Tak dla zasady....
      0
    • Ma byc chlodzone i tyle
      11
    • To jest trendy/jazzy/glamour/i jak sie to jeszcze tam nazywa ;)
      7
    • Potrzebuje kompleksowego chlodzenia grafiki bez wzgledu na wyglad
      28
    • Nie wazne jak, wazne aby chlodzilo... woda ;)
      12
    • Po co to chlodzic?
      0
    • Radiatory wystarcza ;)
      5
    • Tani byle chlodzil
      20

Rekomendowane odpowiedzi

ale juz mam mniej wiecej projekt w glowie a od tego do beta bloku juz na prawde nie dlugo ;)

zobacze oblozenie cnc i moze przyszly tydzien... cholera to juz prawie deklaracja :P :P :lol: :lol:

ekhm.. ze tak niesmialo przypomne - caly "przyszly tydzien" minal :P

jak tam postepy? B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ekhm.. ze tak niesmialo przypomne - caly "przyszly tydzien" minal :P

jak tam postepy? B)

no i tu problem... bo NIE CHCE POWIEDZIEC :P

prace trwaja...

trzymajmy sie prosze tematu...

czego jeszcze oczekujesz od bloku... ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh jaki sprytny :P - a sam nie chce nic powiedziec :P

juz zaglosowalem i wypowiedzialem sie co do moich oczekiwan :) ale zeby nie bylo ze nie na temat to:

1. cena - 150-200max -oczywiscie czym nizsza tym lepiej :)

2. wydajne chlodzenie rdzenia

3. pamieci jak najtansza metoda - bo jak radiatory daja rade to i zwykly pusty kanal z woda tez da :P

4. uniwersalnosc tez by sie przydala - ale nie oszukujmy sie - nie mozna miec wszystkiego :(

Wydaje mi sie ze powyzsze punkty spelnilby blok 2-czesciowy - uniwersalnosc takze jesli mozna by bylo kupic u Ciebie oddzielne/samodzielne bloki na pamieci (ATI/nVidia) i w miare potrzeb dolaczac do uniwersalnego bloku na rdzen..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samhain idealne bloczki na GPU/memki dla mnie wygladaja tak:

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=86158

Link do strony producenta: http://www.ekwaterblocks.com/

Gdyby udalo Ci sie cos takiego zrobic to byloby idealnie. Bloczki ktore zlinkowalem wyzej sa tez bardzo fajnie przystosowane do SLI i CF.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Link do strony producenta: http://www.ekwaterblocks.com/

...i, jak widać, mimo produkcji słowackiej (tanio tam, prawda?) to cena = 260 PLN

http://ekwaterblocks.com/shop/index.php?cPath=21_31_42

(licze E transferowane via Visa Classic = 3,95pln)

Inna sprawa ze jak dla mnie i tak tanio - bo wykonanie i pomysł miodne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teoretycznie na forum o o/c powinny byc odpowedzi, ze max o/c i koniec, jak czekalem az sie wyniki wczytaja to pomyslałem, ze pewnie troche ludkow chce jak najtaniej, bo to jasne w naszym kraju i nawet sie nie myliłem. jak znam realitynet to bedzie i jedno i drugie czyli tanio i wydajnie, tylko dla mnie pojawia sie pytanie po kij to komu? no ale dobra wola ludu, jak juz robic to dobre :lol: gdyby nie to ze mam grafe pci-non-e tez pewnie bym chciał takiego pakieta na cala grafe ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dla mnie wydajnosc to podstawa, a wygladac moze za przeproszeniem nawte jak kupa bo i tak nie widac bo jest przeciez zwrocona w dół no i cena jak najnizsza wiem ze nie bedzie niska ale moze no i licze ze jak wejdze ten produkt top inne ceny spadna:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czego oczekuje od bloku?

oczekuje zeby taki blok wogole istnial i nie kosztowal fortuny, tj. poprzednicy max 150zl, moze byc top z plexi ale moze byc takze alu czy miedziany, nie wazne, bo tego i tak nie widac, wazne by dobrze chlodzil, nie byl flow killerem i zeby mozna bylo go zastosowac w konfiguracji SLI/Crossfire.

btw. ladna zapinka, dosc masywna by pewnie trzymala blok, z fajnym frezem reality i nazwa bloku :rolleyes:

no i oczywiscie zeby kazdy mial wybor na swoja karte graficzna.

ewentualnie moglby byc to zestaw, blok gpu frost, i male bloczki, kazdy na dwie kosci pamieci, z malutkimi kroccami i malymi wezami, tez takie cudo gdzies widzialem, choc nie wiem w co wiecej roboty by trzeba bylo wlozyc, czy w jeden duzy blok, czy pare mniejszych, choc pare mniejszych kazdy by mogl zakupic tyle ile potrzebuje i to jest najbardziej uniwersalne na kazda karte graficzna, choc nie wiem jak taki bloczek trzeba by bylo montowac, klej albo tasma. no a co w takim przypadku jesli ktos ma pamieci na rewersie karty?

ciekawe czy cos wywnioskujesz z mojej zakreconej wypowiedzi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj samhain sie obija, ale to chyba juz tradycja ale lepiej czekac niz by mial pokazywac jakis badziew

oj... nie wiesz co piszesz ;)

kurcze no i nie wiem jak to napsiac... :P

4 bloki na raz sa robione nowe :P

soon wysyp ;)

Edytowane przez samhain

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zadzialal dokladnie odwrotnie ;)

nie fotek nie bedzie do premiery - trzymajmy sie prosze tematu watka ;)

watku watku :P :lol:

4nowe bloki? szalejesz, dwa wiem (znaczy sie domyslam) ale tamte dwa O_onie mam pojecia, no chyba ze dla eroznych kart beda rozne wersje blokow , z tym ze to nie w Twoim stylu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

watku watku :P :lol:

4nowe bloki? szalejesz, dwa wiem (znaczy sie domyslam) ale tamte dwa O_onie mam pojecia, no chyba ze dla eroznych kart beda rozne wersje blokow , z tym ze to nie w Twoim stylu ;)

ooo tutaj zes mnie zaskoczyl... ;)

a jaki jest moj styl ? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ooo tutaj zes mnie zaskoczyl... ;)

a jaki jest moj styl ? :P

tanio i uniwersalnie? mysle ze nie dopuscilbys do tego zeby na kazdy typ karty byl inny blok.

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
myle sie?
Edytowane przez kszonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam też swoją opinię.

Zdecydowanie oczekuje maks wydajnosci od takij konstrukcji i ceny na poziomie do 200 zł ewentualnei z małym hakime (mile widziane jakieś zestawy pod SLI.Crossfire w promocji).

Ogólnie sam myslałem o takim bloku i jego wykonaniu i mam nawet 3 projekty wykonane w odpowidnim oprogramowaniu ale teraz uszkam dobrej miedzi i dostępu do osprzętu CNC (nie ukrywam że ciężko z tym aczkolwiek może się uda).

Chętnym mogę wysłać screeny z projektem.

Pomysł wziął się i jest wzorowany pod kartę 7800GT. Jedyne bloki jakie widziałem wcześniej o podobne konstrukcji to te na dengerdenie

http://www.dangerdenstore.com/product.php?...9&cat=48&page=1

Niestety ich cena jest zabójcza a z wykonaniem nie wiem jak jest bo nie namierzyłem zadnych testów.

W ciagu2-3 tygodni powinno się wszystko wyjaśnić i zobaczymy jak to będzie.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie pomyslalem sobie ze dobrze by bylo gdyby taki bloczek byl SLI-Ready. Czesto ludzie ktorzy sie decyduja na taki sposob chlodzenia GPU posiadaja w swoim kompie dwie karty graficzne. Fajnie by wiec bylo jakby bloczek byl odpowiednio wysoki i w latwy sposob pozwalal polaczyc dwa bloczki GPU+MEM (oczywiscie chodzi mi przede wszystkim o sposoby wyprowadzenia kroccow). :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś co wygląda jak blok na GPU innovateka (dla nvidii) i może być wyposażone w łącznik taki coby dwie karty można chłodzić w SLI... (taa też jak rozwiązanie innovateka dla kart gainwarda/evga)

no i żeby cena jednej sztuki<200zł ;)

Edytowane przez noe9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do tematu ;) ... kiedy pojawią się bloki Gpu + Mem oraz bloki na NB dla NF4 :?:

Co jakiś czas trzeba to pytanie zadać, żeby samhain sobie nie zapomniał o oczekujących :)

hmmm otoz beda DWA bloki gpu+memki... dwa roznie rozwiazane :>

jedno z nich dzis poszlo do produkcji i pokazane zostanie mam nadzieje do swiat... ;) TYCH SWIAT :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi