cinek204 Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 Witam chciałbym zmienić w moim kompie rozdzielczość ale niewiem jak(za pomocą konsoli) Może podacie mi komendy jak to zmienić albo coś..... I odrazu tak na mmarginesie jak odpalić w konsoli gg ??? proszę o szybką odp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartmarian Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 rozdzielczość zmienia się ctrl+alt+plus/minus (w X oczywiście), chyba że masz szalony pomysł zmian rozdziapki w konsoli bez X, to kadu jak sadze nie odpalisz bo pewnie wymaga do dzialania biblioteki Qt ... (gimp w konsoli, blender, opera... :) fajnie by bylo :P ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinek204 Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 (edytowane) a jak odpalić "x" ??? bo widzisz ja mam blackboxrc i jestem początkujący a ctrl+alt+ nie dizała mia prosze o pomoc bo chce zmienić rozdzielczośc i gadu odpalić oraz mam problem usunołem jakieś pliki i podczas ładowania linuxa wyskakuje coś takiego i niechce sie załadować pingwinek :/ init: cannot execute "/etc/rc.d/rc.S" init:Entering runlevel: 4 init: cannot execute "/etc/rc.d/rc.M" init: cannot execute "/etc/rc.d/rc.4" i na tym sie kończy co mam teraz zrobić ??? Edytowane 18 Marca 2006 przez cinek204 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartmarian Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 "znam" tylko gnome i kde, blackbox uzywa XFree86 ( z tego co wyczytalem, zeby nie bylo ) a nie wiem czy ta kombinacja klawiszy w XFree86 dziala, w xorg napewno tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinek204 Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 a pomożesz mi z tymi plikami co usunołem?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 To są skrypty startowe. Są odpowiedzialne za ładowanie programów, uruchamianie usług, konfigurowanie i takie tam. IMHO najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie będzie reinstallka linuksa ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 22 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2006 a na przyszlosc w xorg.conf po prostu na sztywno ustaw sobie swoja ukochana rozdzielczosc. Ja swego czasu pod slackiem mialem taki smieszny problem w nvidia, ze bootujac ustawial mi rozdzielczosc na 640x480, a potem dopiero ja zmienial. W sumie nic sie nie dzialo, ale troszeczke mnie to denerwowalo. Jedynym rozwiazaniem okazalo sie wyrzucenie innych rozdzielczosci z xorg.conf. pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtowiczt Opublikowano 22 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2006 Witam chciałbym zmienić w moim kompie rozdzielczość ale niewiem jak(za pomocą konsoli) Może podacie mi komendy jak to zmienić albo coś..... I odrazu tak na mmarginesie jak odpalić w konsoli gg ??? proszę o szybką odp. Rozdzielczość zmieniasz w pliku /etc/X11/xorg.conf w sekcji "Screen". Przykładowy plik z komentarzami masz tutaj => http://yoshi314.republika.pl/files/xorg.conf A co do GG to zainteresuj się takimi programami jak EKG albo EKG2 (ma dodatkowo obsługę Jabbera). Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...