Pitt Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 Mam pompkę Aquarium Systems MJ1000 i może też ktoś ma taką, ponieważ zastanawia mnie głośność pracy, tzn. buczy, może nie bardzo głośno ale w porównaniu z pompką o wyd. 250 którą miałem z CPC to jest duża różnica. Tamtej z CPC poprostu nie było słychać, ale pompowała wodę jak by chciała a nie mogła. Ta pompka Aquarium Systems MJ1000 naprawdę ostro pompuje wodę ale za to buczy. Może jest jakiś sposób na wyciszenie :?: a może nie powinno byc jej słychać a ja mam walnietą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trib Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 poszukaj na forum bylo to juz przerabiane. Generalnie pomaga podlozenie gabki pod pompke, podlozenie gabki pod pojemnik w ktorym jest zatopiona i podklejenie nozek komputera jesli stoi na czyms twardym. Byl tez na forum pomysl z zastapieniem gabki takimi przyssawkami gumowymi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 to normlane ze buczy jak dajesz jej tak duze obciazenie (wkoncu te rurki w cpc i przeplyw przez blok sa tak zalosnie cienkie) mi moj power head nie buczy jak dalem rurki 12mm srednicy wewnetrznej i przerobilem na inline Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 A probowales tych przyssawek co sa w komplecie? U mnie ta pompka z odleglosci 1 metra jest prawie nieslyszalna. Probowalem tez ustawienia z pompka wiszaca na wezu i wtedy jest jeszcze cichsza. Kup jakas gabke i podloz pod pompke lub zbiorniczek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 tia ... probuje właśnie skonstruować coś na kształt niewilekiego pływaka / bojki z zamocowaną pompką (mam PH 802) - po wstępnych próbach / obliczeniach widzę że jest to możliwe natomiast teraz mam pompkę ułożoną na warstwie gąbki (a dokładnie na pociętej izolacji do rur) i jest w sumie OK - jedyny dzwięk to właśnie buczenie, a i to można zminimalizować zawieszając ją na np. gumkach ? silikonowych taśmach ? aha - no i należy w tym momencie zrobić także "miękkie" połącznienie z wylotem - żeby nie przenosić wibracji w tym miejscu wszystko to odnosi się oczywiście do pompki w wersji zatapialnej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 Posiadam MJ1000 zatopiona w baniaczku (obecnie) 2,5 litra. "Pszyssafki" o jakich juz kiedys pisalem znakomicie wytlumiaja drgania jakie sie przenosza ze zbiorniczka na biurko. Obecnie mam ja calkowicie nieslyszalna, no cyba ze z odleglosci 5 cm :o Zrobilem to nastepujaco : - wywalilem mocowanie pompki (przenosi drgania) - pompka wisi tylko na kawalku weza 12/16mm Eheim , poprostu polaczenie wylotu pompki z przelotka przez dekiel zbiorniczka - zbiorniczek stoi na poleczce ALU, przykreconej do sciany, 4 cm nad biurkiem, oczywiscie podlozone "pszyssafki" :P W takim ukladzie pompki nie slychac w ogole, nawet tego buczenia z jakiego sluna MJ1000 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitt Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 Ok. dzięki ale żeby wszystko było jasne to nie mam już zestawu z CPC tylko blok z silicona lev3 i rurki eheim 12/16, ale napisałem że tamta pompka była bezgłośna w porównaniu z tą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 Ok. dzięki ale żeby wszystko było jasne to nie mam już zestawu z CPC tylko blok z silicona lev3 i rurki eheim 12/16, ale napisałem że tamta pompka była bezgłośna w porównaniu z tą. Porownaj moc i wydajnosc tych pompek, nie bedziesz sie dziwil buczeniu 8) Cos za cos, nie ma nic za darmo w przyrodzie , kazda akcja wyzwala reakcje itp itd :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amoniak Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 "Pszyssafki" o jakich juz kiedys pisalem znakomicie wytlumiaja drgania jakie sie przenosza ze zbiorniczka na biurko. Obecnie mam ja calkowicie nieslyszalna, no cyba ze z odleglosci 5 cm :o Wprawdzie nie mam pomki MAXI JET mam Power Heada i AQUA SZUT :arrow: Przyssawki są jak najbardziej konieczne. :arrow: Ważne też by pomka nie dotykała zbiornika. :arrow: gdy masz pomkę niezatapialną również możesz skorzystać z "Pszyssafek" lub postawić pomkę na gąbce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitt Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zrobiłem mała przeróbkę i pompka została zupełnie wyciszona, słychyć tylko jak się kompa wyłączy i przystawi głowe do zbiornika :D wcześniej było ją słychać nawet jak się do pokoju wchodziło :!: Zrobiłem to na wzór starego zestawu z CPC, a więc pompka wisi na przewodach i nie dotyka pojemnika, ale dodatkowo też owinąłem cały pojemnik gąbką. Myślałem że przez tą gąbkę ogrzeje się woda w pojemniku ale z tego co widzę nic się nie zmieniło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 ... a więc pompka wisi na przewodach i nie dotyka pojemnika,można wiedzieć jakich przewodach ? rurkach ? ale dodatkowo też owinąłem cały pojemnik gąbką.jest szansa ja jakieś zdjątka ? jakiej gąbki użyłeś ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitt Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 ... a więc pompka wisi na przewodach i nie dotyka pojemnika,można wiedzieć jakich przewodach ? rurkach ?Na rurce odprowadzającej wodę z pojemnika i na kablu zasilającym ale dodatkowo też owinąłem cały pojemnik gąbką. jest szansa ja jakieś zdjątka ? jakiej gąbki użyłeś ? Zwykła gąbka 1cm grubości, kupiłem w Castoramie za 14 zeta, pakowany cały płat, wiec starczy żebyś cały kompyter owinął :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...