Gość fredus Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 witam! pech chiał że wgrałem złego biosa do mojej płyty głównej i teraz komp nie wstaje :mur: :mur: :cry: Naszczęscie zapisałem uprzednio bios na dysku, wiem że musze go wydobyć i zapisac na dyskietke ale co potem?? PLEASE POMÓŻCIE BO JUŻ NIE WIEM CO ROBIĆ :-| jakby można było to przedstawić krok po kroku to był bym bardzi wdzięczny :) Pozdro p.s pewnie o tym było, ale cos mi nie idzie to szukanie :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 Musisz załadować biosik na którym komp Ci działał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 No to wiem ale jak to zrobić?? (krok po kroku) :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 Czy ten Gigabyte nie ma przypadkiem DualBIOS'a :?: Niektóre modele to miały. Poszukaj na stronie GB czy przypadkiem nie ma procedury ratunkowej. Jeśli nie nadpisałeś Bootblock'u BIOS'a to podczas startu przy wciśniętym Insercie i dyskietce z dobrym BIOS'em można wgrać prawidłowy. Nie jest to reguła, że na wszystkich płytach tak jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 Ok poszukam, a ma ktoś jakieś inne sposoby jeszcze?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 - HotFlash - potrzebna będzie identyczna płyta albo sama kostka z BIOS'em. Postarcie płyty przekładasz kostkę złą i flasciach!esz. Trochę ryzykowne, ale działa. - Zabierasz kostkę BIOS'a i na programatorze wgrywają Ci dobry BIOS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 Szczerze muwiąc wolałbym to zrobić jakoś ,,programami,, i domowymi sposobami :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 Naprawde nikt nie wie?? :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
indus Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 Naprawde nikt nie wie?? :cry: idź do kogoś kto ma programator i niech ci sflaszuje, albo hot-flash tą kością z tej samej płyty. Innego wyjścia nie ma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vegan Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 (edytowane) idz do serwisu zrobią ci to za 20-40zł ... A domowymi sposobami to tylko uśmiericsz płytke na amen. Domowymi sposobami : Trzeba mieć programator ... -> niemasz trzeba kupić lub: Trzeba mieć identyczną płyte -> niemasz trzeba kupić lub: nie które płyty mogą zabutować sie z dyskietki i wgrają sobie bios Ale trzeba czytać instrukcje a to skomplikowane jest literki i wogóle Najtańszy i najpewniejszy będzie serwis Edytowane 19 Marca 2006 przez Vegan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S_Works Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 Jeli to BIOS Award to mozna przygotowac dyskietke startowa z poprawnym BIOS-em awdflashem i plikiem wsadowym ktory zautomatyzuje wgranie BIOS-u. Warunkiem powodzenia jest zeby plyta wogole dala znak zycia i 'szarpnela' stacja FDD, jesli zaczyta dyskietke to sa duze szanse powodzenia. U mnie zawartosc pliku wsadowego prezentowala sie tak: AWDFLASH BIOS.BIN OLD.BIN /PY /SY /E /F Spis komend i przykladowy wpis: Awdflash 7.87d ©Award Software 2000 All Rights Reserved Usage: AWDFLASH [FileName1] [FileName2] [/<sw>[/<sw>...]] FileName1 : New BIOS Name For Flash Programming FileName2 : BIOS File For Backing-up the Original BIOS <Swtches> ?: Show Help Messages py: Program Flash Memory pn: No Flash Programming sy: Backup Original BIOS To Disk File sn: No Original BIOS Backup Sb: Skip BootBlock programming sd: Save DMI data to file cp: Clear PnP(ESCD) Data After Programming cd: Clear DMI Data After Programming cc: Clear CMOS Data After Programming R: RESET System After Programming cks: Show update Bin chksum Tiny: Occupy lesser memory E: Return to DOS When Programming is done F: Use Flash Routines in Original BIOS For Flash Programming LD: Destroy CMOS Checksum And No System Halt For First Reboot After Programming cksXXXX: Compare Binfile CheckSum with XXXX Example: AWDFLASH 2a59i000.bin /py/sn/cd/cp/cks2635 Najpierw upewnij sie jakiego programu flas[ciach!]acego i w jakiej wersji go potrzebujesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 A mam jeszcze takie pytanko, bo nie jestem do końca pewnien czy ta kostka na mojej płycie jest wyciągana, (nie wiem jak to u gigabytów) ale jeżeli by sie okazało że kostka nie jest wyjmowana to jest jakas szansa żeby zdziałać tu coś programatorem?? Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 http://www.hal.trzepak.net/~hal/homepage/h...elp/recover.htm czytaj czytaj i jeszcze raz czytaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...