Skocz do zawartości
Gość Soker

Szczęście Czy Selekt?

Szczescie czy selekt?  

107 użytkowników zagłosowało

1. 1. Przy kupowaniu procesora kierujesz sie szczesciem czy wolisz miec pewnego selekta?

• Selekt
      23
    • Szczescie
      84

Rekomendowane odpowiedzi

:)

Ostatnio myślałem na ten temat jak bachus powiedział ze na XS raczej się nie sprzedaje selektów, każdy kupuje swoją sztuke w sklepie (jesli padaka ostatecznie kupuja drugą). A jak z tym jest u was?

Opisze swoja sytuacje od paru platform :)

socket a - 1700+ JIUHB (kupiony od usera tweaka jako mozna powiedziec selekt)

socket 754 - tu już sprawa miala się inaczej bo używanych/selektów poprostu na rynku nie bylo wiec kupiłem jeden z pierwszych sempronow 64bitowych w proline i wyszlo z tego 2,6GHz 1,45v czyli bdb

socket 939 - tu wychaczyłem Venice E6 z allegro za bardzo dobrą cene od nooba który go nie kręcił. I w tym wypadku mogłem się spodziewać wszystkiego, seria LBBWE więc różnie to z nią było ale zrobil 2,7GHz 1,4v i bylem z niego zadowolony...

Oddaje oczywiscie głos na farciarza :lol:

a nastepny proc będzie cos jak na zasadzie socket a...

a jak u was?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezwykle ciekawa sonda....

Ja kupuje proce na chybił trafił, nie szukam specjalneij serii - jaki dostane taki będe miał :]

Nie bawie się w extremalne o/c więc każdy proc jest znośny.

Oczywiście na podstawowe info rdzeń itd. to zawsze się patrzy ;]

Inna sprawa że w Intelach za bardzo się na serie nie patrzy..... ja miałem same intelki :D

Edytowane przez v.e.n.o.m

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka była cena orginalna a jaka selekta jeśli chodzi o tego proca ??

Taka sama jak normalnego, bo przecież sam od siebie więcej pieniędzy nie będe brał :P Po prostu miałem do domu na testy procki i ten sie trafił ze robi tyle ile jest w sigu, miałem go najpierw sprzedać, ale sie potem rozmyśliłem i zamieniłem z moim starym który sie słabo kręcił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli komus wybitnie zalezy na wyciskaniu siodmych potow z procesora i chce miec pewnosc, ze dany procek wlasnie na to pozwoli to wiadomo, ze zdecyduje sie na selekta..

ja kieruje sie cena procesora a nie tym, czy to selekt czy nie.

na codzien i tak procesor nie chodzi na max mozliwosci, a bicie swoich rekordow w podkrecaniu traktuje raczej jako dodatkowa zabawe ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na razie wszystko bralem na chybil trafil, ekstremalne oc i tak mnie nie bawi. A te selekty co czasem sie widuje na allegro to potrafi byc niezla padaka. Patrzysz aukcja venice @ 2700 selekt a sie potem okazuje , ze testowali go na jakichs koszmarnych napieciach i wc. A jak jest naprawde dobry to potrafi byc sporo drozszy od zwyklego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasem mentalność ludzi tez jest rozbrajająca, selekcjonuje sie procki, marnuje sie swoj czas, a gdy sie znajdzie jakąś dobrą sztuke i wystawi na sprzedaz to ludzie marudzą ze cena za duza i ze w hurtowniach jest o wiele taniej (a nie maja zupelnie pojecia o cenach) i najlepiej jakby sprzedawac selekty za normalną cene to z łaską moze by kupili :lol2: nie mówie tu o użytkownikach tweaka, ale pewnego innego forum...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomos masz bardzo dobre podejście do procesorów........

wiem.

a tak wlasciwie to o co ci chodzi?

mi nie zalezy na tym, zeby moj sempron osiagal 3GHz, bo w zupelnosci wystarczy mi 2.3GHz na codzien, a w razie potrzeby 2.5..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi nie zalezy na tym, zeby moj sempron osiagal 3GHz, bo w zupelnosci wystarczy mi 2.3GHz na codzien, a w razie potrzeby 2.5..

Ale napewno bys wolal przy tym samym napieciu co teraz masz 2.3 mniec np. 2.6 :) Jesli zadarmi mozna mniec selekta to trzeba brac i sie nie ogladac :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczęście tylko i wyłącznie.

Takie tam starsze kompy to nie ważne, ale :

Socket A - A XP 2000+ Thorton, kupiony na ślepo ( moje pierwsze AMD po przejściu z 478 ) i co ... latał na 2.5GHz przy a/c i 2v, na codzień było 2.4GHz i 1.9v.

2 x Sempron 2200+ - znowu na ślepo i pierwszy z nich robił bez problemu FSB 240MHz a drugi 230MHz przy napięciach rzędu 1.75v :) .

Celeron NW 2GHz :lol: na codzień @3GHz i vcore znośne, także na ślepo kupiony.

P4 Mobile 1.8 obecny - na mobo dekstop startuje 12x100 a lata na codzeń 12x240MHz na najniższym vcore jakie daje mobo B) czyli 1.575v.

Memki - dużo ich nie było ale jedne pamiętam wybitnie : Blitz DDR266 PC-2100, to były wypasy 2 x 256MB CL3 niby. Po wsadzeniu je w normalną mobo ( czyt. NF7 ) latały jako DDR480 FSB 240 1:1 i 2.9 vdimm :blink: Na i865PE zrobiły spokojnie 250 1:1 2.5-3-3-8 vdimm 3V.

Inne to były padaki, więc nie ma co pisać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda, że nie ma żadnej "wypośrodkowanej" wypowiedzi :)

Z jednej strony powinienem wybrać opcję "Szczęście" bo nikt nie sprawdzał mojego 3000+ pod kątem OC. Z drugiej strony, kupiłem proca z konkretnej serii w 4speed, więc "wspomogłem" moje szczęście ;).

Poprzedniego proca (Thunderbird 1200) kupowałem jak jeszcze nie wiedziałem co to OC :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja poprzedniego 1700+ trafilem extra.

obecnego 3000+ Venice raczej marnego ale i tak jakoś strasznie mi to nie przeszkadza ...

Obecnie patrze na kompa pod względem "ciszy" a nie MAX wydajności...

Przeszło mi już z MAX O/C :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale napewno bys wolal przy tym samym napieciu co teraz masz 2.3 mniec np. 2.6 :)

wiadomo, ale w moim przypadku akurat nie robi mi to roznicy.

na 1.25V osiagam max plyty spod biosu (7x327), a ustawienie w autostarcie windowsa clockgena, zeby automatycznie podkrecal do np 350 zazwyczaj konczyloby sie pewnie zwiecha na starcie.

co innego jesli mialbym procesor z mnoznikiem 8, wtedy dobrze by bylo gdyby osiagal 2.6 na def vcore :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ja miałem w większośći szczęście. Gdy jeszcze nie miałem zielonego pojęcia o OC, to kupiłem sobie Athlona 1700, niestety palomino, ale za to z serii AGOIA i robił to co w sigu, co jak na palomino jest przyzwoitym wynikiem :P Chwilę później dalej zielony w kwetstii OC nabyłem kostke 512mb Kingmaxa, i jak się niedawno okazała są to remarkowane infineony BE-6, i latają pięknie na 240@2.7V@2.5-3-3-8, a co najważniejsze zapłaciłem za nie coś koło ~160zł :)

Potem nabyłem mobila 2800 którego aktualnie posiadam, też kupowałem na chybił trafił - no i niestety trafiła się padaka, robi to co w sigu, żeby pójść na 2.7 potrzebuje 1.95V :blink:

Ale i tak jestem zadowolony z tego co mi się trafiło :D

Edytowane przez janio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość majkel84

ja od dawna lece na farciarza

o ile bierze sie ze sklepu to nie ma problemu, gorzej jak kupujesz używki - to na 80% są przebrane

754 - A64 2800+ ze sklepu i ładnie latał - 2475MHz na def

później był Semp 2600+ kupiony na allegro za pół darmo i sprzedany za 50% wiecej jako selekt 2400 @ 1,36V

ja od dawna lece na farciarza

o ile bierze sie ze sklepu to nie ma problemu, gorzej jak kupujesz używki - to na 80% są przebrane

754 - A64 2800+ ze sklepu i ładnie latał - 2475MHz na def

później był Semp 2600+ kupiony na allegro za pół darmo i sprzedany za 50% wiecej jako selekt 2400 @ 1,36V

następnie kupiłem dwie sztuki 2600+ 64bit i ładnie latały - jeden do tej pory u mnie drugi sprzedany jako selekt 2500 @ def

939- pierwszy semp z allegro - straszna padaka 2400 nie robił na def :-| sprzedany

drugi semp nówka z promocji ze sklepu i swoje robi :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaglosowalem na poczatku ankiety ale teraz opisze

tylko szczescie

Pentium 505J (2,66ghz) - robil na boxie 4ghz na 1,425v - wymienilem na to nizej

Pentium 550J (3,40 ghz) - latal na 4080mhz bez podnoszenia vcore - zostal sprzedany bo kasy potrzebowalem

Pentium 540J (3,2ghz) - 4 ghz na codzien na wodzie bez specjalnego podnoszenia vcore - wymienilem na ponizszy

Pentium 630 - jedna z najlepszych sztuk na swiecie :)

wszystko boxy i brane w jednym sklepie... :) bez przebierania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakim sklepie brałeś ?? :)

nie wszyscy maja takie szczescie jak ja

ale dodam jeszcze, ze kazdemu komu skladalem kompa jakos tak fajnie trafia

- celeron d 2,66 (s478) 3,5 bez podnoszenia vcore

- sasiad taki sam co latal 3,6 na codzien przy chyba 1,45 czy cos kolo tego

- 540J fsb 240 bez podnoszenia vcore na boxie :)

a sklep to apollo.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zawsze kupowalem ze sklepu bez selekcji choc ostatni procesor kupilem selekcjonowanego:) bo jak sie opkazalo to szcescie nie mam tylko raz trafilem dobrego bartona mobilka:) a reszta to takie sredniaki, a najwieksze rozczarowanie bylo na bartonie 2500+ co lecial stabilnie 196x11 błe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi