polii Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 Witam! Gdzie włączyć DMA na Windowsie 98? Wchodzę do Menadżera urządzeń później we właściwości Nagrywarki , a w ustawieniach mam tylko trzy opcje które mogę włączyć i dwie zblokowane ale nie ma tam DMA. Mogę jedynie włącyć opcje: Rozłącz Synchroniczne przesyłanie danych Automatycznie powiadamiaj o ..... Gdzie włączyć to Dma wchodziłęm we właściwości kontrolera zainstalowałem najnowsze ASPI i nie ma pojęcia o co chodzi. Jeszcze raz chce przypomnieć że nie chodzi o WIN XP bo paradoksalnie tam wiem jak to włączyć a na 98 nie mam nawet tej opcji Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 Masz celerona, to moge sie domyslac ze siedzi to na jakims chipie intelowskim. o ile wczesniej zaainstalowales sterownik do IDE intela Intel ulyta ata storage driver to on automatycznie ustawia maxymalny transfer dla wszystkich napedow w kompie a opcja DMA znika (bo w dobrym miejscu jej szukales) ZObacz czy nie masz w starcie programiku intela (storage driver) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...