Skocz do zawartości
Dexterq

Chcę Kupić Notebooka Lecz Jestem Laikiem. Help !

Rekomendowane odpowiedzi

Nie znam się na tym kompletnie,a interesuje mnie nootbook z 1 GB ramu i procesorem centrino, kartą graficzna nie zintegrowaną, lecz nie wiem, jaki model wybrać i markę.

Myślałem nad tym:

http://www.softon.pl/sklep/index.php?s=produkt&pid=2817 ale nie wiem czy warto.

Bardzo proszę pomórzcie laikowi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam się na tym kompletnie,a interesuje mnie nootbook z 1 GB ramu i procesorem centrino, kartą graficzna nie zintegrowaną, lecz nie wiem, jaki model wybrać i markę.

Poczytaj sobie

To też się nada do poczytania

A masz jakieś inne wymagania ? Do czego to to ma być ?

--------------------EDIT--------------------------------

Ten Siemens jest niezły ale przy takim budżecie są lepsze :)

Edytowane przez Haquim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głównie do pracy na AutoCAD, ArchiCAD, PhotoShop itp (Głównie programy projektowe)

Po prostu moimi wymaganiami jest sprawne działanie tych programów, z tego, co czytałem potrzebny mi jest dość szybki procesor z dużą ilością pamięci RAM tyle udało mi się doczytać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawowa sprawa, jesli chcesz do Cadow to ekran panoramiczny 15,4 nie jest dobrym rozwiazaniem. Powierzchnia robocza bedzie takim jajkiem, szersza na boki ale co w pionie za to o wiele wezsza, nie wiem jak dla ciebie ale dla mnie jest to dyskfalifikujace.

Jesli jednak juz chcesz 15.4 to ten wyglada chyba lepiej

http://www.acris.pl/produkt.jsp?pid=10025

(skoro juz wydawac tyle kasy to przydalaby sie lepsza grafa)

Fujitsu ma jasna klawe, nie kazdemu sie to podoba wiec lepiej obejzyj go na zywo

Edytowane przez TeQuila SunRise

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głównie do pracy na AutoCAD, ArchiCAD, PhotoShop itp (Głównie programy projektowe)

Po prostu moimi wymaganiami jest sprawne działanie tych programów, z tego, co czytałem potrzebny mi jest dość szybki procesor z dużą ilością pamięci RAM tyle udało mi się doczytać

Ok , to tak z grubsza procek Centrino 1,73 Ghz/Turion 1,8 Ghz/Centrino Duo 1,66 Ghz

Z Pamięciami RAM to jest tak że lapek Powinien mieć z 512 MB (w 1 kostce) tak żebyś mógł w razie czego sobie dokupić lub 1GB od razu. Czasem są takie modele że taniej jest kupić dodatkową kostkę niż kupować od razu droższą wersję z dodatkową pamięcią.

Karta Graficzna minimum : X200/X1300,GF 6200/GF 7300 wskazane X600,X700,X1400,GF 6600,GF6800,GF7400

Myślę że przydałby ci się też wyświetlacz minimum 15" XGA 1024x768 , a najlepszy byłby chyba 15,4" WXGA+ 1680x1050

(panorama ze zwiększoną rozdzielczością) lub 15" XGA+ 1400x1050.

Zależnie od tego jak często masz zamiar korzystać baterii wskazane by bateryjka trzymała (według zapewnien producenta ) od 2 do 4 godzin (minimum).

Dysk twardy 5400obr/min, żeby się za długo nie odpalał.

Masz możliwość zakupu u germańców ? Bo w tej cenie to u nich można dostać całkiem fajne sprzęty , podobny topic 5000-5500

Inne modele i ich porównanie z tym FS:

w Polsce to całkiem ciekawy też jes model :

Aristo Prestige 790

+większa rozdzielczość niż WXGA, karta X700

-mniejszy dysk

nx6125

- tylko X200

+ mocarny procek Turion 2,2 Ghz, niższa cena

+? matryca SXGA+

-? 512 MB RAMU,dysk 40 GB

Aristo Prestige 700S

+? matryca SXGA+