barkow Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 WItam, Jestem zainteresowany zakupem 2 x Opteronów 242. I właśnie odnośnie tego zakupu mam kilka technicznych pytań. 1)Rozumiem że jest to Opteron socket 940, co oznacza że musiłbym posiadać taką karte główną, chodziło by mi o 2 działające procesory co oznacza że wchodzi tylko w grę MSI K8T Master2-FAR albo coś z rodziny Tyan, tak ?? Czy są też jakieś inne płyty główne na socket 940 ?? 2) Jeżeli jesteśmy już przy płycie głownej , wyczytałem gdzieś tutaj na forum że Opteron <-> Pamięć Registered, czy oznacza to że nawet jeżeli płyta główna obsluguje DDR non-registered, itd... to dla Opteronów musi być wyłącznie pamięć REGISTERED, czyli rozumiem że obecna moja pamięć 2x512 mb DDR unbuffered i nonregistered nie pójdzie z opteronem nawet jeżeli płyta główna obsługuję taką pamięć ?? A czy DDR2 też posiada coś takiego jak registered i nonregistered ??? 3) Pytanko o zasilanie, jaką MOc i jakie cechy musiałby posiadać zasilacz że te 2 Opterony działały ?? czy to musi być jakieś 550W czy coś mniejszego wystarczy ??? 4) I jeszcze pytanko o overclock ! Czy taki opteron 242 da się podkręcić ? Czy ktoś ma jakieś doświadczenie co można uzyskać z Opterona 242 ?? Dziękuje za wszystkie odpowiedzi POzdrawiam Bartek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 Ja odpowiem inaczej. Z tego testu wynika ze ekonomiczniej i wydajniej bedzie jesli kupisz 1 dwurdzeniowca. Niech to bedzie s939. Bedzie jeszcze taniej, ciut wydajniej i bez problemow podkrecisz. http://www.tomshardware.com/2005/11/28/are..._two/page6.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barkow Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 Rozumiem, Poprostu chciałbym sie dowiedzieć jak to wygląda z Opteronami, ponieważ mam możliwość zakupu 2 takich procesorów w bardzo przystępnej cenie , i dlatego też pytam się jak to wygląda ze specyfikacją. Ale dzięki za odpowiedź. ! Bartek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 Jeszcze niedawno miałem Opterona 142 na S940 na płycie MSI K8T Master1-FAR (więc jednoprocesorowa wersja tego, co Ty chcesz kupić). Pamięci tylko registered ECC (ja miałem 2x512 Kingstony w dualu). Zwykłe nie pójdą i nie zależy to od płyty (kontroler pamięci, jak w innych A64, jest w procesorze). 2x242 to będzie rakieta, oczywiście pozostaje problem opłacalności. Jeśli masz możliwość dostania tych procków tanie, to się nie zastanawiaj. I raczej zapomnij o kręceniu - prawdopodobnie te procki są na rdzeniu Sledgehammer (dosyć leciwe). Mój po podkręceniu o niecałe 100MHz zaczynał walić błędami. I jeszcze jedno - jeśli zdecydujesz się na MSI, to z tego, co wiem, nie supportuje ona dwurdzeniowych Opteronów na S940, więc w razie jakiegoś przyszłego upgrade'u będziesz musiał wymienić i płytę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barkow Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 (edytowane) Bardzo dziękuje za odpowiedź Jenot. A czy coś o zasilaniu mógłbyś mi powiedzieć ? Myślałem kupić MSI K8T Master2-FAR + te 2x242 opterony i do tego potrzebuje dodatkowego zasilania do karty graficznej ! Jakaś moc minimalna? Jakaś wyostrzona specyfikacja ? Bartek Edytowane 19 Marca 2006 przez barkow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 Kup dobry zasilacz. Te Opterony pobierają po ok. 80W. Myślę, że jakieś 480W to nie będzie za dużo. Topower, Tagan, Sharkoon. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gray Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 Nowy Tiger Zobacz tą płyte - jest współczesna, i bardzo ważne ma pamięci podłączane do obydwu procesorów. W części płyt formatu ATX, pamięć jest podłączona tylko do 1 procesora - wtedy taniej ci będzie kupić X2 i zwykłą płyte bo nie wiele zyskasz na 940 i 2 procesorach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 jeśli nie kupisz tych Opteronów taniej niż 1300zł za oba to nie bierz bo jest to nieopłacalne... zwykły Dual Core (choćby A64 X2 3800+ lub Opteron 165 S939) będzie znacznie tańszy i wydajniejszy niż dwa 242 :-P i wybór płyt od razu znacznie większy, ceny normalne, pamieci też normalne i wsadzić możesz nawet 4GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barkow Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 Dzięki wielkie za odpowiedzi. Tak jak mówicie, jeszcze musze przemyśleć sprawe czy rzeczywiście mi się opłaci. pozdrawiam Bartek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...