Skocz do zawartości
Tomek.czwa

Jakiego 7800gs Wybrać

Rekomendowane odpowiedzi

ej ludzie dajcie sobie spokoj z tymi 7800gs :/ sprzedaj lepie to co teraz masz

plyta ~150zl

proc ~250zl

i kup k8ne albo assrocka dualsata (210zl)

i semprona 3000+ :) (300zl)

i gf 7800GT (1000zl) to wyjdzie mniewiecej tyle ile mialbys placic za 7800gs przymujac ze kosztuje 1250zl a ten zestaw co podalem jest wydajniejszy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również na razie nie zamierzam zmieniać AGP na PCI-E. I zastanawiam się nad sprzedażą mojego GF 6800@ 6800 GT(16p, 6v) i kupnem 7800 GS.

Jakoś nie uśmiecha mi się narazie zmieniać płyty i grafy. Sporo kasy jednak.

Płyta ~ 500zł( Nforce4 ultra) , grafa ~1000zł(7800 GT).

Edytowane przez SAVER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przestańcie z tymi wymianami plyty i proca gadać bo szkoda gadać. Ja właśnie kupiłem 7800GS na AGP. Dlaczego? Bo za cholere nie opłaca mi się bawić w wymianę procka i płyty. Dlaczego? Bo mam Bartona z oblokowanym mnożnikiem, który pięknie się kręci i nie wymienie go na żadnego Semprona, a przechodzenie na nowszą platformę 939 jest nie opłacalne bo drożej by wyszło. I tyle...

Skoro kupujesz nowy zasilacz to kup coś mocniejszego niż 400W, tak na przyszłość. Mój 360W jest na styk z tym 7800gs, nie wiem jak z podkręceniem będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzies ostatnio czytałem o Blisie od Gaiwarda. Ogolnie chodzi o "wytlumaczenie" duzej ceny karty, mianowicie (podobno) da sie ja przeflashowac na GTX-a :] czyli dostajemy karte z 24 ps :] To troche wyjasnia tak wysoką cene, jednak nie zmienia to faktu, ze karta jest za droga.

Btw: Polski test karty: http://pclab.pl/art19020-1.html

BTW:

Karte mozna juz dostac za 1679 z Vat :]

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzies ostatnio czytałem o Blisie od Gaiwarda. Ogolnie chodzi o "wytlumaczenie" duzej ceny karty, mianowicie (podobno) da sie ja przeflashowac na GTX-a :] czyli dostajemy karte z 24 ps :] To by troche wyjasnialo cene, jednak nie zmienia to faktu, ze karta jest droga.

Btw: Polski test karty: http://pclab.pl/art19020-1.html

BTW:

Karte mozna juz dostac za 1679 z Vat :]

Twój post wpędzi mnie w "komputeroholizm"! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pamiętam dokładnie gdzie o tym czytałem, jednak wczoraj znowu się na to natknąłem. Dokładniej w komentarzach na pclabie.

Btw: jeżeli jest bios do przeróbki GS -> GTX to zapewne sie da... wiec trzeba szukać biosu :]

Jezeli ktos to potrafi przetłumaczyć, będę wdzięczny. Na jednym ze screanów widać : Active pixels/vertex 24x1PS, 8vp :]

BTW:

Gainward naprawdę powrócił :]

Nowa karta będzie oparta na 7900Gti posiadać 24ps.Nazwa ? 7800Gs+

Info ze strony Gainwarda:

Gainward BLISS 7800GS AGP is back

2006-04-19

Second time arround is always better!

Famous BLISS 7800GS 512MB AGP is back and improved.

The last one was based on GeForce 7800GT GPU, this one will surprise you even more.....

Hmmm agp nie zyje ?

Oficjalne info i prezentacja karty

Jest to jednak seria limitowana, 1500 sztuk :cry:

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ladnie ladnie Gainward sobie pogrywa ;D teraz do kolekcji doszla karta 24ps ale jak "zwykly" Bliss kosztuje te 1670 zl to ile sobie policza za + jak wogole bedzie do kupienia u nas.

Jezeli ktos to potrafi przetłumaczyć, będę wdzięczny. Na jednym ze screanów widać : Active pixels/vertex 24x1PS, 8vp :]

Buu rozwin troche, bo takie 24 ps-y dadza dodartkowego kopniaka a ja juz zrezygnowalem z tej karty ;D ale kto wie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lol wcieło mi adres podczas przeklejania. Nie dziwie wiec sie, ze nie wiadomo co przetlumaczyc :]

Link do jakiegos Francuskiego forum

Btw: Zwiekszenie napiecia na rdzeniu o 0,1V zwieksza max oc do 535mhz.

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie co jest najsmieszniejsze z tego wszystkiego? U naszych polodniowych sasiadow mozna kupic w sklepie Blisa 512Mb z 20ps-ami za ..... ~1250zl :mur:

Wiec sie teraz pytam, czemu u nas ~1600-1700??

W UK mozna juz kupic 7800gs+ za 300 funtow, a wiec ~1700zl, czyli za tyle za ile u nas chodzi normalny GS :mur: <- sorry to cena bez Vat-u z Vatem 354, wiec zdziebko wiecej ;)

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ten Gainward rządzi na platformie z AGP w tej chwili. Zobaczymy moze wypuszczą jakiegoś 24-potokowca ;) Teraz chwilowo mam także AGP, ale już w szafie mam płyte z PCI-E, więc ja sobie odpuszcze. I ta cena 1700zł... jezu, za tą kwote przesiadłem się na PCI-E i jeszcze mocną grafe będę miał, i jeszcze zostało kasy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie narazie sie mozna wstrzymac w maju wychodzi i 7600 gt i 7900 na agp i wtedy porownac ceny. Biorac pod uwage ze na agp troche drozsze sa karty to mysle ze na poczatku 7600 agp bedzie pewnie kolo 900 zl kosztowal ale moze sie myle. A wg mnie bedzie ciekawym rozwiazaniem. Nastepca bardzo udany 6600 gt. I przy tym co bardzo ciekawe wyjdzie z taktami takimi jak odpowiedznik na pcie. A nie jak niekiedy poobcinane takty zeby udowodnic na sile ze pcie jest szybsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIe wiem, ja jade na taganie 420W, wiekszosc ludzi wypowiadajacych sie w tym temacie ma chifteka 420W. Poszukaj w necie (moze jest) ile A powinien miec zasilacz na 12V dla tej karty, jezeli twoj spelnia to mozesz probowac, jezeli nie no to ..... .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie co jest najsmieszniejsze z tego wszystkiego? U naszych polodniowych sasiadow mozna kupic w sklepie Blisa 512Mb z 20ps-ami za ..... ~1250zl :mur:

Wiec sie teraz pytam, czemu u nas ~1600-1700??

W UK mozna juz kupic 7800gs+ za 300 funtow, a wiec ~1700zl, czyli za tyle za ile u nas chodzi normalny GS :mur: <- sorry to cena bez Vat-u z Vatem 354, wiec zdziebko wiecej ;)

właśne patrzę w słowackich sklepach cena ponad 1200 zł + ichni podatek DPH i cena jak u nas np tu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi