Skocz do zawartości
FAZZI

Jak podkręcić P3?

Rekomendowane odpowiedzi

Po pierwsze szukaj :!:

P3 podkrecisz tylko szyna glowna (FSB) poniewaz mnoznik jest zablokowany i nie da sie go odblokowac. Jedz w gore z FSB az do momentu gdy komp nie wstanie. Wtedy zwieksz napiecie na procu i moze wstanie. Jezeli nie to znaczy ze wyzej nie pojdzie. Pamietaj o testowaniu stabilnosci podkreconego kompa (3dMark 2001 sie nadaje)

Zycze sukcesow :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

qrde a ja to mam przesrane bo na mojej plycie nie mozna oddzielnie ustawiac taktowania dla pamieci i proca, a ze moj procek jest EB czyli FSB 133MHz to podkrecac moge tylko do FSB 140MHz i 150MHz ( tylko takie opcje w biosie ), a niestety pamiec na 140MHz juz nie pojdzie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

qrde a ja to mam przesrane bo na mojej plycie nie mozna oddzielnie ustawiac taktowania dla pamieci i proca, a ze moj procek jest EB czyli FSB 133MHz to podkrecac moge tylko do FSB 140MHz i 150MHz ( tylko takie opcje w biosie ), a niestety pamiec na 140MHz juz nie pojdzie :(

Z tego co wiem to oddzielne taktowanie dla prca/pamieci nie jest dostepne na zadnej plycie pod p3/celka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem to oddzielne taktowanie dla prca/pamieci nie jest dostepne na zadnej plycie pod p3/celka.
jak to nie? Na wszystkich płytach jakie miałem pod PIII/Celeron (było ich 3 sztuki), miałem możliwość rozdzielenia taktowania CPU/RAM - najbiedniejsz opcja to było RAM FREQ: HCLK-33Mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to nie? Na wszystkich płytach jakie miałem pod PIII/Celeron (było ich 3 sztuki), miałem możliwość rozdzielenia taktowania CPU/RAM - najbiedniejsz opcja to było RAM FREQ: HCLK-33Mhz
A jam mam Clayton 440BX -sprubuj u mnie rozdzielić :-)

Torpido

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten sam procek tylko inną płytę główną (zobacz konfig) i pamięci pójdą na 140 MHz (u mnie chodzą na 143 :D i to jakieś noname ) tylko co z tego, jak kontroler dysków nie wyrabia na tak podniesionej magistrali :evil: .

Co do ustawień asynchronicznych (inne taktowanie szyny proca i pamięci) to niewiele one dają, co z tego że proca wykręcisz np. na 960MHz jak będzie musiał czekać na dane z kontrolera pamięci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam programik CPUFSB. Moja płyta nie pozwala na FSB większe niż 133 MHz i tylko ten program mi pomógł. Aktualnie pracuję na 140 MHz i jak załatwię lepsze chłodziwo to odpalę 150. Zresztą zobacz mój konfig. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...