Doctor No Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 Witam Jak w temacie . Czy to mozliwe zeby cpu byl w idlle chodniejszy od plyty ? Czy moze te odczyty w kalosze sobie wsadzic ? Odczyt z biosu cpu 25 st. C , plyta 26 st.C (idlle) P4 3.0 HT Northwood Asus P4P800 Deluxe (AI) Big Typhoon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 oczywiscie ze to mozliwe, pamietaj ze te czujniki sa w roznych miejscach, kolo proca moze byc np wiekszy przeplyw powietrza co daje temp nizsza o 1C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
insektcc Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 No przy northwoodzie to mozlliwe :) Z moim prescottem to ciezej by bylo. Aczkolwiek udalo mi sie dobic do 33*C zalmanem 7700Cu na 950 rpm. Ale sproboje jeszcze nizej tylko wymienie paste, zwieksze obroty i ciekawe ile wyskoczy. Ale czujnik plyty mam cos chyba popiepszony bo w everescie calutki czas mam 25*C.... to chyba nienormalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Errorx Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 Witam Jak w temacie . Czy to mozliwe zeby cpu byl w idlle chodniejszy od plyty ? Czy moze te odczyty w kalosze sobie wsadzic ? Odczyt z biosu cpu 25 st. C , plyta 26 st.C (idlle) P4 3.0 HT Northwood Asus P4P800 Deluxe (AI) Big Typhoon Normalka bo te ASUSy zanizaja temp o okolo 10 st C .Wiem bo mam ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doctor No Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 Normalka bo te ASUSy zanizaja temp o okolo 10 st C .Wiem bo mam ;) A czym to mierzyles ze masz pewnosc ze jest to 10 st C , bo jesli wziales wskazania z everesta to raczej sa one tak samo watpliwe jak z biosu ( a nawet tym z biosu bardziej bym wierzyl ) zawsze ten bios byl robiony pod konkretna plyte , a programy typu everest to bardzo uniwersaly soft . Ale nawet przyjmujac za lepszy wskaznik z everesta , to bios zaniza temerature procka , ale wskazanie z plyty wydaje sie juz ok. Wyniki z everesta to procek 30 st.C ( czyli + 5 st. w stosunku do biosu ) a plyta tak samo jak w biosie 26 st.C Dzis zmienie jeszcze paste , bo jade na tej sylikonowce ktora byla przy BT. Powinno byc jeszcze lepiej , choc chyba juz jest dobrze ;) ? A tak z czystej ciekawosci to dzis pozycze baaardzo dokladny termometr od kumpla akwarystyka/chemika -maniaka i sprawdze jaka to dokladnie jest z ta roznica :P Hm , mialem jeszcze o cos zapytac , ale moze wieczorem bo mi z glowy wylecialo :/ Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Errorx Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 Gdzies byl na forum link do testu w którym wlasnie to sprawdzali. Everestowi nie wierze nie bierz mnie za idiote. Poza tym watpie zebym na boxie w idle mial 27 stopni ;) a 37 jest prawdopodobne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 Jak masz dobre chłodzonko (w twoim przypadku TT BT) to możliwe jest że będziesz miał mniejsza temperature,np. u mnie procek jest chłodniejszy o 2 C od NB :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 Jak masz dobre chłodzonko (w twoim przypadku TT BT) to możliwe jest że będziesz miał mniejsza temperature,np. u mnie procek jest chłodniejszy o 2 C od NB :Dciekawe czy mierzyłeś na NB temp. ? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 to ze BT jest wydajny nie ulega watpilwosci a drugir to , to ze Twój model asusa zaniza temp proca od realnej o 10st jak juz napisano wyzej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 ciekawe czy mierzyłeś na NB temp. ? :wink:kolejny ktory sie czepia, jego wina ze producenci sami oznaczaja temperature otoczenia jako NB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 ciekawe czy mierzyłeś na NB temp. ? Tak mierzyłem, żeby niebyło temp. procka 26 a NB 28 B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
insektcc Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 Sluchajcie ale co chcecie wlasciwie roztrzasac? I tak nie bedziemy miec 100% wiarygodnego odczytu temperatury NB czy procka. Pozostaje kierowac sie wskazaniami biosu czy everesta. Jasne ze moze byc odskok jakis ale i tak najbardziej liczy sie orientacyjna temperatura, czy rosnie czy spadla po jakims upgradzie. Temu to sluzy a nie rozchodzeniu sie nad 1*C wte czy we wte. Tak mysle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 fakt faktem, asusy w większości przypadków zaniżają temp, czytaną z poziomu biosu czy progsami diagnostycznymi pokroju mbm czy everest jedyną aplikacją poprawnie(chyba) odczytującą temp jest asus probe - czemu to juz dopowiedzcie sobie sami żeby nie było - miałem 2 płyty asusa, i zawsze ten sam problem z odczytem temperatur no bo kurna niemożliwe, żeby na procu, wiosną, wiatrak tytan na celeronie 950mhz temperatura na procu wynosiła wg everesta 8-12 stopni, a czujnik z mobo pokazywał jednocześnie 28... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 Tak mierzyłem, żeby niebyło temp. procka 26 a NB 28 B)na płycie nie ma czujnika na NB :lol: no chyba że sam masz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cvir Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 Az sie cisnie na usta pytanie jakie wy macie temperatury otoczenia tych kompow, ze az takie temparaturki u co niektorych panuja :lol: wszyskie te pomiary z programikow, czujnikow pod socketem (zalezy od modelu i marki plyty;) mozna se o kant [glateus maximus] rozbic; ale grunt to uciecha, ze sie takie temperaturki ma - czyz nie? <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
insektcc Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 Az sie cisnie na usta pytanie jakie wy macie temperatury otoczenia tych kompow, ze az takie temparaturki u co niektorych panuja :lol: wszyskie te pomiary z programikow, czujnikow pod socketem (zalezy od modelu i marki plyty;) mozna se o kant [glateus maximus] rozbic; ale grunt to uciecha, ze sie takie temperaturki ma - czyz nie? <_< Heh moj kumpel sie chwali ze ma na procu 15*C :rolleyes: a w pokoju ma 23*C :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 (edytowane) na płycie nie ma czujnika na NB no chyba że sam masz KamilCOM chyba mnie źle zrozumiałeś, muwie że temp NB to u mnie w eversescie pokazuje płyta główna czyli temperatura płyty głównej, więc można uznać że chodzi o tempoerature chipsetu a więc NB Edytowane 21 Marca 2006 przez fredus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 Reasumując. Fizyki nie oszukasz. Zakładam, że mieszkasz w mieszkaniu tudzież w domu czyli nie pod mostem, czli Twoje otoczenie nie ma 5-0*C. Także po prostu uwierz ludziom bardziej obcykanym, że Twoja płyta jednak zaniża o 10*C tą temperaturę i temat jest już wyczerpany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 KamilCOM chyba mnie źle zrozumiałeś, muwie że temp NB to u mnie w eversescie pokazuje płyta główna czyli temperatura płyty głównej, więc można uznać że chodzi o tempoerature chipsetu a więc NBtemp. pyty głównej to jest temp. otoczenia a nie NB na NB nie ma czujnika! :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 Heh może... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...