Skocz do zawartości
Doctor No

P4 Chlodniejszy Niz Mobo .p

Rekomendowane odpowiedzi

No przy northwoodzie to mozlliwe :) Z moim prescottem to ciezej by bylo. Aczkolwiek udalo mi sie dobic do 33*C zalmanem 7700Cu na 950 rpm. Ale sproboje jeszcze nizej tylko wymienie paste, zwieksze obroty i ciekawe ile wyskoczy. Ale czujnik plyty mam cos chyba popiepszony bo w everescie calutki czas mam 25*C.... to chyba nienormalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jak w temacie . Czy to mozliwe zeby cpu byl w idlle chodniejszy od plyty ? Czy moze te odczyty w kalosze sobie wsadzic ?

Odczyt z biosu cpu 25 st. C , plyta 26 st.C (idlle)

P4 3.0 HT Northwood

Asus P4P800 Deluxe (AI)

Big Typhoon

Normalka bo te ASUSy zanizaja temp o okolo 10 st C .Wiem bo mam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalka bo te ASUSy zanizaja temp o okolo 10 st C .Wiem bo mam ;)

A czym to mierzyles ze masz pewnosc ze jest to 10 st C , bo jesli wziales wskazania z everesta to raczej sa one tak samo watpliwe jak z biosu ( a nawet tym z biosu bardziej bym wierzyl ) zawsze ten bios byl robiony pod konkretna plyte , a programy typu everest to bardzo uniwersaly soft .

Ale nawet przyjmujac za lepszy wskaznik z everesta , to bios zaniza temerature procka , ale wskazanie z plyty wydaje sie juz ok.

Wyniki z everesta to procek 30 st.C ( czyli + 5 st. w stosunku do biosu ) a plyta tak samo jak w biosie 26 st.C

Dzis zmienie jeszcze paste , bo jade na tej sylikonowce ktora byla przy BT. Powinno byc jeszcze lepiej , choc chyba juz jest dobrze ;) ?

A tak z czystej ciekawosci to dzis pozycze baaardzo dokladny termometr od kumpla akwarystyka/chemika -maniaka i sprawdze jaka to dokladnie jest z ta roznica :P

Hm , mialem jeszcze o cos zapytac , ale moze wieczorem bo mi z glowy wylecialo :/

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz dobre chłodzonko (w twoim przypadku TT BT) to możliwe jest że będziesz miał mniejsza temperature,np. u mnie procek jest chłodniejszy o 2 C od NB :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sluchajcie ale co chcecie wlasciwie roztrzasac? I tak nie bedziemy miec 100% wiarygodnego odczytu temperatury NB czy procka. Pozostaje kierowac sie wskazaniami biosu czy everesta. Jasne ze moze byc odskok jakis ale i tak najbardziej liczy sie orientacyjna temperatura, czy rosnie czy spadla po jakims upgradzie. Temu to sluzy a nie rozchodzeniu sie nad 1*C wte czy we wte. Tak mysle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fakt faktem, asusy w większości przypadków zaniżają temp, czytaną z poziomu biosu czy progsami diagnostycznymi pokroju mbm czy everest

jedyną aplikacją poprawnie(chyba) odczytującą temp jest asus probe - czemu to juz dopowiedzcie sobie sami

żeby nie było - miałem 2 płyty asusa, i zawsze ten sam problem z odczytem temperatur

no bo kurna niemożliwe, żeby na procu, wiosną, wiatrak tytan na celeronie 950mhz temperatura na procu wynosiła wg everesta 8-12 stopni, a czujnik z mobo pokazywał jednocześnie 28...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Az sie cisnie na usta pytanie jakie wy macie temperatury otoczenia tych kompow, ze az takie temparaturki u co niektorych panuja :lol:

wszyskie te pomiary z programikow, czujnikow pod socketem (zalezy od modelu i marki plyty;) mozna se o kant [glateus maximus] rozbic; ale grunt to uciecha, ze sie takie temperaturki ma - czyz nie? <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Az sie cisnie na usta pytanie jakie wy macie temperatury otoczenia tych kompow, ze az takie temparaturki u co niektorych panuja :lol:

wszyskie te pomiary z programikow, czujnikow pod socketem (zalezy od modelu i marki plyty;) mozna se o kant [glateus maximus] rozbic; ale grunt to uciecha, ze sie takie temperaturki ma - czyz nie? <_<

Heh moj kumpel sie chwali ze ma na procu 15*C :rolleyes: a w pokoju ma 23*C :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na płycie nie ma czujnika na NB no chyba że sam masz

KamilCOM chyba mnie źle zrozumiałeś, muwie że temp NB to u mnie w eversescie pokazuje płyta główna czyli temperatura płyty głównej, więc można uznać że chodzi o tempoerature chipsetu a więc NB

Edytowane przez fredus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reasumując. Fizyki nie oszukasz.

Zakładam, że mieszkasz w mieszkaniu tudzież w domu czyli nie pod mostem, czli Twoje otoczenie nie ma 5-0*C.

Także po prostu uwierz ludziom bardziej obcykanym, że Twoja płyta jednak zaniża o 10*C tą temperaturę i temat jest już wyczerpany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KamilCOM chyba mnie źle zrozumiałeś, muwie że temp NB to u mnie w eversescie pokazuje płyta główna czyli temperatura płyty głównej, więc można uznać że chodzi o tempoerature chipsetu a więc NB

temp. pyty głównej to jest temp. otoczenia a nie NB

na NB nie ma czujnika! :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi