mateuszC93 Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 jakie programy wybrac przy instalacji mandrivy 2006 . nie zalezy mi na wsyskich programach bo wiekszości tak nigdy nie użyje proszę o wskazanie niezbędnych programów bez których linux sie nie obejdzie to co bedzie mi potrzebne to: -coś biurowego wiec napewno open office, -programy multimedialne do muzyki mp3 i filmów dvix, xvid itp.. -chętnie coś do programowania, głównie nauka c++ -jakis edytor html,php i css -chyba serwer, więc pewnie apache do testowania php(który dopiero zamierzam poznac) -cos do prostej administracji systemem na pewno w trybie graficznym dodam tylko że nie posiadam na tym kompie dostępu do neta więc wszelkie komunikatory itp... bedą zbędne a z czasem potrzebne programy bym sobie doinstalowywał proszę o wasze podpowiedzi by mój system spełnił moje niewygorowane wymagania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 jakie programy wybrac przy instalacji mandrivy 2006 . nie zalezy mi na wsyskich programach bo wiekszości tak nigdy nie użyje proszę o wskazanie niezbędnych programów bez których linux sie nie obejdzie to co bedzie mi potrzebne to: -coś biurowego wiec napewno open office, OpenOffice (najlepiej z http://www.ux.pl), KOffice, abiword+gnumeric -programy multimedialne do muzyki mp3 i filmów dvix, xvid itp.. mplayer, xine, xmms, amarok -chętnie coś do programowania, głównie nauka c++ Kylix, KDevelop -jakis edytor html,php i css bluefish, quanta -chyba serwer, więc pewnie apache do testowania php(który dopiero zamierzam poznac) apache+php+MySQL (lub Postgres) -cos do prostej administracji systemem na pewno w trybie graficznym Tu niech się raczej inni wypowiedzą, bo ja używam głównie vim'a do administracji - sprawdza się najlepiej. :) A generalnie zajrzyj na http://www.linuxsoft.cz - tam masz odpowiedniki programów windowsowych, i wszystko ładnie podzielone na kategorie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtowiczt Opublikowano 22 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2006 -coś biurowego wiec napewno open office, -programy multimedialne do muzyki mp3 i filmów dvix, xvid itp.. -chętnie coś do programowania, głównie nauka c++ -jakis edytor html,php i css -chyba serwer, więc pewnie apache do testowania php(który dopiero zamierzam poznac) -cos do prostej administracji systemem na pewno w trybie graficznym Polecam to co Jenot i dodatkowo: -multimedia => Beep Media Player do muzyki i Kaffeine do filmów -edytor HTML => NVU -administracja systemu => Mandrake miał standardowo zestaw graficznych narzędzi do administracji systemem nazywało się to chyba Drakconf, w Mandrivie na 99% jest coś podobnego, być może pod inną nazwą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...