Skocz do zawartości
bogdan89

Długie Uruchamianie Win Xp Pro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

kupiłem sobie nowy sprzęt:

procesor: Intel PIV 2,66 506 533/1M 775 BOX 64bit

płyta główna: Gigabyte GA-8IPE775-G s.775 i865P

dysk: Samsung 80GB 8MB SP0812N

gdy zainstalowałem system Win XP Pro i wszystkie sterowniki uruchomiłem komputer ponownie i bardzo długo się uruchamia :(

ładuje się system... kreska przeleci ze dwa/trzy razy a później przez ponad minutę jest czarny ekran i nie można nic zrobić, nie słychać pracy dysku - trzeba czekać az sie załączy - nagle zaczyna pracować stacja dyskietek i CD-ROM i dopiero wtedy pokazuje mi sie pulpit.

nie wiem co jest nie tak, wcześniej nie miałem problemów z uruchamianiem systemu...

pomyślałem, że to może od karty sieciowej w płycie głównej, wyłączyłem ją i problem występuje nadal;

od karty graficznej też nie za bardzo ponieważ po odinstalowaniu jej sterowników dzieje się identycznie.

robiłem optymalizację systemu przez Microsoft Bootvis - nieskutecznie...

czy reinstalacja systemu mogłaby pomóc??

może ten temat już gdzieś był, ale nie moge znaleźć problemu podobnego do mojego.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

tez tak mialem i okazalo sie ze sobie stacjio nie zainstalowalem

dpal syste i go zostaw na 5 min niech sobie wszystko poinstaluje a jak nie pomoze reinstall systemui najnowsze stery moze zle podlaczyles stacje i dysk (master slave)pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez tak mialem i okazalo sie ze sobie stacjio nie zainstalowalem

dpal syste i go zostaw na 5 min niech sobie wszystko poinstaluje a jak nie pomoze reinstall systemui najnowsze stery moze zle podlaczyles stacje i dysk (master slave)pozdr

no wlasnie niestety chyba podłączyłem wszystko dobrze... wyłączylem to czego nie używam. sprawdziłem programami antywirusowymi wszystko ... i nic to nie dało :/

ciężka sprawa...

chyba jednak reinstal systemu tylko pozostał

odezwę się za jakis czas i powiem czy to cos dało.

pozdrawiam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem taką sytuacje dopóki nie przeprowadziłem aktywacji systemu, po tym zabiegu wszystkie bolączki odeszły !! Właśnie to proponuję ci zrobić i oczywiście defragmentacja po instalacji jest KONIECZNA moim zdaniem.

PEace

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Bylo tak. System zainstalowałem normalnie, tak jak zwykle. Tyle, że zaraz po złożeniu sobie kompa z nowego sprzętu. Instalacja systemu i sterowników poszła bardzo sprawnie, konfiguracja również... No i po ponownym uruchomieniu zobaczylem takie cos. (długo się uruchamia)

Mam płytkę z gazety z dodatkiem SP2, wiec pomyslałem, ze to cos pomoze ... nie pomogło.

Robilem aktualizacje dodatkowe z neta - nie pomogło.

Wyłączyłem w BIOSIE wszystko to czego nie używam - nie pomogło.

wiec... wrzuciłem płytkę Windowsa i zrobiłem NAPRAWĘ systemu - bez formatowania partycji. No i żałuję, że nie pomyślałem o tym wcześniej ;) Śmiga tak jak powinno śmigać.

Edytowane przez bogdan89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

c:\windows\prefetch, wyczysc to zyskasz pare sekund, no i jeszcze za patchem by merlin popatrz na wyszukiwarkach stron internetowych ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi