Skocz do zawartości
emre

Układ Sterujący Urządzeniami Elektrycznymi!

Rekomendowane odpowiedzi

Elo!!! Przegrzebując stare gazetki (CHIP) natknąłem się na fajny układzik, który steruje urządzeniami elektrycznymi z wykorzystaniem portu COM. Oczywiście o wykorzystaniu praktycznym czegoś takiego nie będę mówił, bo chyba każdy sie domyśla :twisted: W związku z tym, czy można gdzieś taki układ zakupić (allegro, sklepik, sam nie wiem)? Ile kosztowałoby zrobienie takiego układu? Czy ktoś byłby chętny poeksperymentować?

Nie mam bladego pojęcia o elektronice... niestety...

Dla zainteresowanych schemat pochodzi z numeru 2/2002 CHIPa, ale temat poruszany był ponownie w numerze 4/2004. Poniżej schemat tego układu (pożyczony z gazetki :-D ):

Dołączona grafika

Edytowane przez mrjeremiasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O wiele łatwiej i lepiej jest zrobić układ na LPT. Zresztą wtedy łatwiej się tym steruje i mniejsze jest ryzyko pomyłki. I oczywiście szybsza reakcja. W praktyce można sterować z prędkością 500000 przełączeń na sekundę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mżna zamówić to i pdobne cuda ze sklepu netowego AVT www.avt.com.pl , to jest strona najlepszego polskiego wydawnictwa czasopism elektroniczno-podobnych. Mozesz tam zamówickład do montażu samodzielnego (KIT) lub też zamówić złożony i sprawdzony układ (2x drożej niż elementy)

Jest też tam schemat sterownika pod LPT a w którejś gazecie (chyba Elektronika dla Wszystkich) było opisane jak napisać program chyba w QBasicu albo pascalu nie pamietam,, co by sterować tym czymś...

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, znalazłem ten układ http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=14204 ale jego cena jest szokująca :shock: (171zł na zestaw składający się z płytki drukowanej, wszystkich potrzebnych elementów oraz dokumentacji). Proszę o pomoc, czy taki zestaw będzie aź tyle kosztował, czy też cena w tym sklepie jest faktycznie wyssana z palca.

Edytowane przez mrjeremiasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi