emre Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 (edytowane) Elo!!! Przegrzebując stare gazetki (CHIP) natknąłem się na fajny układzik, który steruje urządzeniami elektrycznymi z wykorzystaniem portu COM. Oczywiście o wykorzystaniu praktycznym czegoś takiego nie będę mówił, bo chyba każdy sie domyśla :twisted: W związku z tym, czy można gdzieś taki układ zakupić (allegro, sklepik, sam nie wiem)? Ile kosztowałoby zrobienie takiego układu? Czy ktoś byłby chętny poeksperymentować? Nie mam bladego pojęcia o elektronice... niestety... Dla zainteresowanych schemat pochodzi z numeru 2/2002 CHIPa, ale temat poruszany był ponownie w numerze 4/2004. Poniżej schemat tego układu (pożyczony z gazetki :-D ): Edytowane 20 Marca 2006 przez mrjeremiasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamm Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 Znajomy to robił (chyba z tego schematu) - działało. Napisał sam program do obsługi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 O wiele łatwiej i lepiej jest zrobić układ na LPT. Zresztą wtedy łatwiej się tym steruje i mniejsze jest ryzyko pomyłki. I oczywiście szybsza reakcja. W praktyce można sterować z prędkością 500000 przełączeń na sekundę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 (edytowane) mżna zamówić to i pdobne cuda ze sklepu netowego AVT www.avt.com.pl , to jest strona najlepszego polskiego wydawnictwa czasopism elektroniczno-podobnych. Mozesz tam zamówickład do montażu samodzielnego (KIT) lub też zamówić złożony i sprawdzony układ (2x drożej niż elementy) Jest też tam schemat sterownika pod LPT a w którejś gazecie (chyba Elektronika dla Wszystkich) było opisane jak napisać program chyba w QBasicu albo pascalu nie pamietam,, co by sterować tym czymś... Edytowane 21 Marca 2006 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emre Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 (edytowane) Dzięki, znalazłem ten układ http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=14204 ale jego cena jest szokująca :shock: (171zł na zestaw składający się z płytki drukowanej, wszystkich potrzebnych elementów oraz dokumentacji). Proszę o pomoc, czy taki zestaw będzie aź tyle kosztował, czy też cena w tym sklepie jest faktycznie wyssana z palca. Edytowane 21 Marca 2006 przez mrjeremiasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 no niestety... troche drogie.. Jendak zauwazyłem że jak sam pójdziesz kupować elementy to wychodzi około 30..50% taniej niz oni dają :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...