Skocz do zawartości
Picasso-89

Skąd Mam Wiedzieć Kiedy Co ?:d

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Poniewaz to jest dział gdzie się pisze co chce więc pisze.

Skąd mam wiedzieć kiedy mojego kompa blokuje procek, kiedy karta a kiedy brakuje pamięci RAM ??? Chodzi mi o to że np mam 256 RAM pracujące 333 Mhz. I co robić.. kupić jeszcze 256 czy kupić 512 pracujące na 400 mhz?? Oczywiście pytanie nie jest prawdziwe.

Po czym poznać w grach jaki podzespół blokuje kompa ??

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie to wyczytałeś, że tu się pisze co chce ? - to jest dział "Podstawowe zagadnienia" a nie "Śmietnik" ! A skąd wiedzieć o tym wszystkim - czytać , uczyć się , trochę poeksperymentować , trochę popytać i po paru latach się coś wie.

Pozdr. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc tak. Można rozpoznać jaki element "blokuje" w danej chwili wydajność np. w grach 3D.

Oto przykłady:

1 jeżeli gra sie tnie (czyli dysk sie muli i co chwile wczytuje dane) to właśnie jest za mało RAMu

2 jeżeli masz mało fps a dysk nie muli to wina oczywiście karty graficznej :D

3 przykład z CS:S (Counter Strike source); im szybsze masz pamięci tym szybcie ci sie wczyta dana mapa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc tak. Można rozpoznać jaki element "blokuje" w danej chwili wydajność np. w grach 3D.

Oto przykłady:

1 jeżeli gra sie tnie (czyli dysk sie muli i co chwile wczytuje dane) to właśnie jest za mało RAMu

2 jeżeli masz mało fps a dysk nie muli to wina oczywiście karty graficznej :D

3 przykład z CS:S (Counter Strike source); im szybsze masz pamięci tym szybcie ci sie wczyta dana mapa ;)

Ale i tak najwiekszego kompa dostaje sie wymieniając proca grafe dysk i ram na nowy szybszy :).Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi