Skocz do zawartości
Arczi

Czy Można Kupić Bez Vatu?

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka, tak sie wlasnie zastanawiam bo ostatnio mam cennik fajnego sklepu komputerowego i tak wlasnie mialem se nowego kompa kupic. No i w tym cenniku sa dwie ceny podawane podzespolow: z vatem i bez vatu. Na dodatek cena bez vatu była pogrubiona:P ale z tego co mi wiadomo ty my normalnie kupujemy z vatem. Czy moge zrobic cos, zeby kupic w tym sklepie bez vatu??:P Dzieki za wyczerpujace wypowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoły vatu nie płacą.

Płacą. Nie mogą sobie tylko odliczyć zapłaconego w cenie VAT'u, bo działalność oświatowa jest przedmiotowo zwolniona z tego podatku. Poza tym szkoły publiczne to jednostki budżetowe.

Nie ma wyjątków jeżeli chodzi o VAT. Wszyscy płacą.

Zamieszczanie przez sprzedawców cen bez VAT'u jest skierowane do przedsiębiorców, którzy mimo to płacą w cenie VAT. Jednak prowadzący działalność gospodarczą zapłacony podatek mogą sobie odliczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli np. jak znajomy mojego taty ma firme, to on móglby kupic tego kompa na firme, pokazalby im w sklepie dokumenty ze jest wlascicielem firmy itd... i czy wtedy moglby se odliczyc vat?

Teoretycznie tak, z tym, że jest to ewidentne obejście prawa i kolega Twojego Taty może mieć problemy w razie kontroli z Urzędu Skarbowego.

Poza tym odliczanie VAT'u nie polega na zapłacie niższej ceny w sklepie, tylko na rozliczeniu zapłaconego podatku z Urzędem Skarbowym. Sposób tych rozliczeń jest dosyć skomplikowany, nie będę wdawał się w szczegóły. Dochodzi jeszcze kwestia amortyzacji (koszty amortyzacyjne sprzętu komputerowego są objęte trzyletnim okresem rozliczenia). Stąd też możliwość zażądania przez ewentualną kontrolę okazania sprzętu.

Także nie wydaje mi się, aby skórka była warta wyprawki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko rozchodzi sie o wliczanie zakupionych czesci komputerowych do kosztow uzyskania przychodu. Dopiero pozniej przy rozliczaniu sie z Urzedem Skarbowym, mozesz sobie to odliczyc (majac na uwadze ew. kontrole)

Majac firme, wezmy na to agencje reklamowa mozesz sobie kupic tv do domu, jako uzasadnienie zakupu podac, ze potrzebny ci do czerpania natchnienia - problem moze sie pojawic gdy spytaja dlaczego potrzebujesz do tego 50 calowej plazmy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musisz amortyzować zakupionego sprzętu jeśli nie chcesz. Amortyzacja jest kosztem dla firmy i dlatego warto go amortyzować.

Jeśli kolega Twojego taty jest płatnikiem VAT, to teoretycznie możesz tak zrobć, ale nie jest to prawde mówiąc legalne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musisz amortyzować zakupionego sprzętu jeśli nie chcesz. Amortyzacja jest kosztem dla firmy i dlatego warto go amortyzować.

Jeśli kolega Twojego taty jest płatnikiem VAT, to teoretycznie możesz tak zrobć, ale nie jest to prawde mówiąc legalne...

Eee, to to ja wiem. Ale przecież nikt normalny nie unika wpuszczania w koszty tego, co można wpuścić. :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko ze wtedy myslisz ze kolega twojego taty dolozy Ci tyle kasy ile wynosi VAT bo w sklepie i tak zaplacisz cene z VATEM (sa sposoby np brak fakturki ale to nielegalne i bezsensowne)

A mozna zrobic cos takiego ze zaloze se firme i kupie bez avtu a potem ja zlikwiduje te firme?

Tu to umarlem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co nie zmienia faktu, że jest nagminnie robione i bardzo opłacalne dla kupującego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co nie zmienia faktu, że jest nagminnie robione i bardzo opłacalne dla kupującego.

Dopoki cos Ci sie nie popsuje.

Do zalozyciela watku: to samo gimnazjum co komunista?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cos kiedyś słyszałem że student może kupić kompa jako pomoc naukową i wtedy coś- nie wiem właśnie- ten podatek inny czy w ogóle? ktoś coś wie?

Dawno i już nieprawda i dotyczyło to podatku dochodowego od osób fizycznych, a nie VAT'u.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płacą. Nie mogą sobie tylko odliczyć zapłaconego w cenie VAT'u, bo działalność oświatowa jest przedmiotowo zwolniona z tego podatku. Poza tym szkoły publiczne to jednostki budżetowe.

Nie ma wyjątków jeżeli chodzi o VAT. Wszyscy płacą.

Zamieszczanie przez sprzedawców cen bez VAT'u jest skierowane do przedsiębiorców, którzy mimo to płacą w cenie VAT. Jednak prowadzący działalność gospodarczą zapłacony podatek mogą sobie odliczyć.

Wybacz mój błąd. Szkoły za sprzęt komputerowy płaca tylko 3% VATu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cos kiedyś słyszałem że student może kupić kompa jako pomoc naukową i wtedy coś- nie wiem właśnie- ten podatek inny czy w ogóle? ktoś coś wie?

Z tego co pamiętam to kupiłem "do nauki" mojego pierwszego kompa czyli jakieś... 7 lat temu? 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co pamiętam to kupiłem "do nauki" mojego pierwszego kompa czyli jakieś... 7 lat temu? 8O

i?

A gdyby ewentualnie kolege taty ten urzad skarbowy zlapal ze se odliczyl podatek vat to dokladnie jakiego rodzaju moglyby byc konsekwencje?

namów go, żeby kupił sobie jeden do firmy, a drugi- to ze sprzedawcą się umówi ;]

mało ludzie kupują kompa za 4k a sprzęt w środku w stylu 512pamięci i fx5500 : D

a kompa może taniej na allegro wychaczysz? bo wątpie aby ktoś chciał Ci go kupować... niby ryzyko nie jest duże.. ale zawsze jest.. a kasa niezbyt znaczna...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdyby ewentualnie kolege taty ten urzad skarbowy zlapal ze se odliczyl podatek vat to dokladnie jakiego rodzaju moglyby byc konsekwencje?

Kara pieniezna w wysokosci wyludzonego podatku + jakis mandat. Moze w 5 klockach by sie zmiescil. A US jeszcze 2 lata temu lubily kontrolowac sprzet komputerowy w firmach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi