Skocz do zawartości
oskarro

Ecs K7vta3 - Zmiana Coolera - Niemożliwa?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przeszukałem forum, ale nei znalazłem rozwiązanai mojego problemu.

W domowym komputerze chciałem zmienić cooler, z boxowego [ mała turbinka 60x60 - 5500obr/min], na troche cichszy, coś pokroju spire wishperock 4, by zaznać troche ciszy (nie chodzi o żadne OC).

Otóż problem w tym, że po podłączeniu jakiegokolwiek innego coolera, komputer startuje, i po 3 sek sie wyłancza - taki sam efekt jak po odłączeniu wtyczki coolera lub zablokowaniu coolera na starcie, z tym że w podłanczanym coolerze śmigła wiatraka się kręcą.

Coolery ktore próbowałem podłączyc, na pewno są ok, ich czujniki obrotów również - sprawdzałem na innych kompach i jest ok.

Nie dzieje się też tak z powodu złego montazu coolera. Bo gdy zostawiam założony box, a podłanczam w miejsce na płycie kabel od innego coolera, to objaw ten sam.

Zaznaczam ze biosa mam najnowszego ze strony ecs (z roku chyba 2002 :wink: ).

Domyśam sie ze to jakieś zabezpieczenie w biosie, które zapobiega przegrzaniu się procesora, przy zatrzymaniu wiatraka. Tylko dlaczego nie akceptuje płyta innych wiatraków ? :)

Jeżeli spotkał sie ktoś z takim problemem, to mam nadzieję, ze podzieli się radą. B)

płyta: ecs k7vta3 v1

procesor: polamino 1600+

pozdrawaim!

Edytowane przez oskarro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyłącz w biosie opcję:

Shutdown when CPU FAN fail

albo podobną, u mnie na abicie tak się nazywa. Pamiętaj jednak wtedy, aby regularnie kontrolować sprawność wiatraka, bo może Cię spotkać niemiła niespodzianka pewnego dnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sęk w tym, że nie mam w biosie takiej opcji. :wink:

u mnei na abicie też jest, i mam wyłączoną.

jest tylko opcja dotycząca wyłączenia komputera, po przekroczeniu pewnej (65-70-75*C) temperatury, ale tą również mam wyłączoną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest tylko opcja dotycząca wyłączenia komputera, po przekroczeniu pewnej (65-70-75*C) temperatury, ale tą również mam wyłączoną.

Tą opcję bym polecał włączyć!

A nie masz innej podobnej opcji w biosie? Patrzyłeś do instrukcji? Może jakaś zworka za to odpowiada?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w biosie i instrukcji nie znalazłem niczego. wątpię abym przoczył coś. co mnie z resztą troche dziwi...

hm, a same czujniki wiatraków moga się czymś różnić, że box chodzi, a inne nie chcą? bo sama płyta to za młoda nie jest...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jak czujnik to czujnik! Czym może się różnić? 3 piny => nic tu się chyba nakombinować nie da.

Ale powiem tak, mam 3 identyczne wiatraki 8x8 2500obrotów - obroty 2 z nich są wykrywane przez mojego Abitka,a 3 nie. A dlaczego to nie wiem!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak sie zacząłem zastanawaić...

boxowy cooler różni sie chyba tylko tym od innych coolerów, ze ma ~5500obr/min, te "inne" ~3000obr/min. może to za mało dla czujnika?

czy można jakoś nie wiem, wlutować jakiś rezystorek, czy coś zeby po podłaczeniu zwyklego coolera, czujnik oszykać, by pokazywał więcej??

realne?

Edytowane przez oskarro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez kiedys mialem z tym problem z tego co pamietam uzywalem nie tego cpu fana, przetrzep jeszcze raz bios wydawalo mi sie ze cos takiego tam jest;] mozna samemu zrobic takich niby emulator obrotow do buczka- generator przebiegu prostokatnego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz Rev. 1 to wszystko się zgadza i nie ma tam możliwości wyłączenia zabezpieczenia sprawdzającego obroty wentylatora CPU. Płyta nie ruszy z żadnym wiatrakiem o obrotach poniżej +/-3000rpm podłączonym do złączki CPU_FAN - taki urok płyty.

Jedyne co mogę doradzić to tyle, że jeśli już kupiłeś lepszy cooler na CPU to podepnij go do innego złącza na płycie, a do złączki CPU_FAN musisz podpiąć coś szybszego, aby płyta startowała normalnie.

Teoretycznie jest jeszcze możliwość edycji biosu i zmiana wartości granicznej 3000 na inną, ale osobiście nigdy tego nie robiłem więc nie mogę Ci pomóc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za info.

cooler zmienialem z zamiarem wyciszenia kompa. jak widać szanse maleją.. :wink:

jeszcze pytanie do Linoge

mozna samemu zrobic takich niby emulator obrotow do buczka- generator przebiegu prostokatnego icon_wink2.gif

to skomplikowana rzecz?

czy nei warta zachodu... ? ;]

a co do innego, edytowanego biosu, to szukałem, ale nie znalazłem :/

Edytowane przez oskarro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...