Skocz do zawartości
DrKleiner

Aparat Cyfrowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

w tematyce aparatów cyfrowych jestem laikiem to od razu mówię od paru lat mam aparat analoga i pora go zmienić dobrze służył. Oszczędzam na cyfraka lecz nie wiem jakiego i za ile opłaca się coś kupić (oczywiście nie za 200zł jakiegoś złoma ale też nie chce przesadzać z 5000zł). Mam prośbę pomóżcie mi coś wybrać oczywiście coś dobrego i żeby nie wydać za dużo ale żeby znów nie był to szajs. Chciał bym żeby ten aparat mi posłużył przez parę lat :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyda Ci się To i TO - tutaj poczytasz kto ma jaki aparat i może coś Cię nakłoni...

Dalej ... Ważne jest to ile pieniędzy chcesz na to przeznaczyć - tu już musisz sam decyzję podjąć :> a jak podejmiesz ... to masz linki w temacie "Pomoc dla nowych" ewentualnie jak Ci coś nie pasuje to pisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiesz na Panasonic LS1

Ma stabilizator, który tak naprawdę przy tak małym zoomie praktycznie nic nie daje ;] (mam aparacik Panasonica - FX8 i stabilizacja działa jakby chciała a nie mogła .... poprostu za małe zbliżenie) , jednak ja bym brał A510 :)

+++

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

matryca ... jest to jakby klisza na której rejestruje się obraz ... tylko, że cyfrowa ;] i są różne wielkości takiej matrycy ...

Dołączona grafika

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

Klisza filmowa ma 35mm (są też aparaty z tak dużymi matrycami ;) ) I im większa matryca tym zyskujesz lepszą jakość obrazu , zachowanie detali i szczegółów :)

A510, A530 i LS1 mają 1/2.5" - czyli najmniejszą z tutaj pokazanych

a czemu przy takim samym rozmiarze (1/2.5") dwa aparaty mają aż taką różnicę w MP ? Bo wykorzystuje się tu interpolacje = cyfrowe powiększenie rzeczywistego obrazu = większy obraz ale gorsza jakość :> równie dobrze możesz zrobić fotkę 3MP i na kompie np. w Photoshopie czy IrfanView zwiększyć ją do 5MP ... jest sens ? raczej nie...

A530 ma lepszy procesor i tylko tyle ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A510, A530 i LS1 mają 1/2.5" - czyli najmniejszą z tutaj pokazanych

a czemu przy takim samym rozmiarze (1/2.5") dwa aparaty mają aż taką różnicę w MP ? Bo wykorzystuje się tu interpolacje = cyfrowe powiększenie rzeczywistego obrazu = większy obraz ale gorsza jakość :> równie dobrze możesz zrobić fotkę 3MP i na kompie np. w Photoshopie czy IrfanView zwiększyć ją do 5MP ... jest sens ? raczej nie...

A530 ma lepszy procesor i tylko tyle ...

Czyli co nie opłaca się przepłacać? A jakość fotek z tego rozumiem że na obu taka sama?

Bo znajmy ma aparat 3MPX i jakość fotek :( nie najlepsza szczerze Ci powiem, a już na 4MPX od innego kolegi jakość fotek super :) jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czemu przy takim samym rozmiarze (1/2.5") dwa aparaty mają aż taką różnicę w MP ? Bo wykorzystuje się tu interpolacje = cyfrowe powiększenie rzeczywistego obrazu = większy obraz ale gorsza jakość :>

I tu sie mylisz, to nie polega na interpolacji, na zadnym cyfrowym powiekszeniu.

Tylko na powierzchni matrycy jest upakowane wiecej elementow fotoczulych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

my mistake ;) - Skryty ma rację .... A jakość fotek ... im więcej MP przy tej samej wielkości fizycznej matrycy = większe szumy (w analogach - ziarno tylko że nie jest ono niestety monochromatycznie a kolorowe :( i psuje jakość zdjęć)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi