Skocz do zawartości
emre

Modernizacja Mojego Pc Pod Oc!

Rekomendowane odpowiedzi

HeYo!!! Mam zamiar w najbliższym czasie zmodernizować mój kompik (w syganturce ten pierwszy ;-) ) pod kontem dużego OC, dlatego mam zamiar wymienić:

Proca na Semprona 2600+ - 2800+ z dużymi możliwościami OC (<300zł)

Mobo na DFI LanParty nF3 250 Gb (<350zł).

Oprócz tego planuję niezależnie zmianę zasilacza na mocniejszy oraz zwiększenie ilości pamięci RAM.

Mam jednak pytanie czy warto? Na jaki wzrost wydajności mogę liczyć w porównaniu do Bartka i Abita? Czy ceny klamotów pod 754 jeszcze dużo spadną? Jak uważacie? Dodam, że z Sempika chciałbym na AC wycisnąć conajmniej 2,7GHz :twisted:

Edytowane przez mrjeremiasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z której strony asusy mają super możliwości OC :blink: moze nie sa najgorsze ale ta dfi nf4x rozwali tego asusa wiec po co wogule jeszcze mu to proponowac?? Jak ma byc do OC z pcie to tylko dfi nf4x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, pewnie wezmę DFi Nf4x. Tylko kupować już, czy dobrze było by jeszcze poczekać (czyt. duży spadek cen?).

Przy okazji ma może ktoś do sprzedania wyselekcjowanego Sempa 2600+ - 2800+? Ew. czy znacie kogoś, kto zajmuje sie selekcją proców?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

# częstotliwość taktowania magistrali procesora - od 200 do 400 MHz - DFI ma do 450 czy cos kolo tego (zaraz sprawdze)

# częstotliwość taktowania magistrali pamięci – 100 / 133 / 166 / 200 MHz - DFI ma jeszcze 150

# częstotliwość taktowania magistrali HyperTransport – od x1 do x4 czyli od 200 MHz do 800 MHz - DFI ma od x1 do x5 a firma gwarantuje stabilnie do 1600 :D

* egulacja napięcia zasilającego procesor – od 0,8 do 1,65 V (wersja 1.01A nie udostępnia zmiany napięcia dla procesorów AMD Sempron 2600+ oraz 2800+) po co mu plyta bez zmiany napięcia dla proca :blink: DFI ma do 1.8

* regulacja napięcia zasilającego pamięć – od 2,5 V do 3,0 V - DFI ma do 3.2

* regulacja napięcia chipsetu – BRAK :lol2: :lol2: :lol2: :lol: :lol: :lol: :lol:

Płyta ku naszemu zaskoczeniu podkręcała się całkiem przyzwoicie – 370 MHz było w pełni stabilne, zaś przy 380 MHz większość benchmarków działała poprawnie przez pewien czas.

DFI takie htt wytrzyma bez problemów ŻADNYCH. W nowszej rev nie ma z tym takiego problemu ale tylko 400...

a to juz lol roku

Na koniec musimy zaznaczyć problemy z regulacją napięcia zasilającego procesor (badaliśmy na Sempronie 2600+). Po przekroczeniu wartości 1,45 napięcie po prostu się nie podnosi. Niezależnie czy ustawimy 1,55 czy 1,65 V i tak będziemy mieć 1,44 V. Czy jest to wina BIOSu czy samej płyty, nie jesteśmy w stanie określić. Jednak osoby, które potrzebują wyższego napięcia dla procesora będą zawiedzione.

Płyta ma przewage nad DFI tylko wyposażeniem i umieszczeniem chipsetu :lol2: :lol2:

Nie wiem co chciales pokazac tym testem, plyte mozna o kant **** rozbic!! On chcial plyte do OC a skoro podał juz DFI to domyslam sie ze to bedzie konkretne OC a nie jakies na asusie :blink:

Edytowane przez Kaaban

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co chciales pokazac tym testem, plyte mozna o kant **** rozbic!! On chcial plyte do OC a skoro podał juz DFI to domyslam sie ze to bedzie konkretne OC a nie jakies na asusie :blink:

Jasne że konkretne, nie lubię półśrodków!!!

Pogadaj z grzesiu'em: http://forum.purepc.pl/index.php?showuser=3788 Selekcjonuje procki i może Ci coś załatwi ;]

Dzięki, pogadam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DFI jest dobra jak tylko chcesz kręcić.

Ma słaby dźwięk i LAN.

Natomiast Asus to udany kompromis.

Przyznaje ma słaby LAN i dźwięk ale to rzeczy które mozna dokupić jak tak bardzo potrzebujesz a on chce do oc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z moim muzycznym słuchem ;-) to mi praktycznie każda dźwiękówka wystarczy. Ale czym się różni zły LAN od dobrego? Bo ja potrzebuję, żeby działał i tyle, to chyba nic specjalnego :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi