demon333 Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 Chce wiedzieć czy jest możliwość podkręcenia Celerona 766 na płycie głównej intela z chipsetem 810/810e?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shaqal Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 (edytowane) Teoretycznie tak, praktycznie może być różnie... To zależy od wielu czynników (mobo, proc, chłodzenie itp.). Chipset ten był produkowany z myślą o zastosowaniach biurowych, więc w biosie możesz nie mieć opcji przetaktowania, jednakże odpowiednie programy (np. CPUFSB) mogą rozwiązać ten problem. Masz na myśli konkretną płytę główną? Edytowane 21 Marca 2006 przez shaqal Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyneq Opublikowano 22 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2006 Akurat w przypadku 766 masz problem z głowy jeśli idzie o róznice między i810 a i810e. Zwykły i810 mi wysiada powyzej 124Mhz jesli chodzi o stabilnośc, a powyżej 130 prawie zupełnie. Obawiam się jednak że 766 może nie pójść w najprostszej wersji przetaktowania (na 100)., ze względu na bardzo wysoki mnożnika (11.5). Jest sporo płyt które mają zworkę "froce 100" nawet jak nie mają żadnej opcji overclockingu w biosie. Dodatkowo pamiętaj, że i810 nie obsługuję pamięci wolniejszych niż 100Mhz, więc stosuje się do niego generatory dające +1/2 przy ustawieniach poniżej 100. Także jak dasz FSB 83 to pamiec dostanie 124, lepiej o tym pamiętaj. W gorszym przypadku mozesz mieć takiego PLLa jak u mnie, który przy 83 ma SDRAM=FSB. W tej sytuacji (z nieznanych dla mnie przyczyn) i810 wysiada w ogóle. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...