Jump to content
miQel

Czy Geil Nie Lubi Się Z Abit-em (albo Nforcem)

Recommended Posts

Zmieniłem sprzęt z wysłużonego ASUS CULS2-C i celka 900@1200 MHz na

nie najnowszy ale również (ponoć) nieźle podkręcający się sprzęt:

 

ABIT NF7 na nForce2 [Allegro]

Athlon 1700+ JIUHB (AXDA1700DUT3C 9485656261075 JIUHB 0312WPMW) [Allegro]

pamiętki GEIL-a do pracy w dualu [Allegro]

 

No i do tego mocniejszy zasilacz TOPOWER 400 P5 Nickeled Steel (bo

bałem się podłączać ten sprzęt do starego codegena 235W.

 

Ogólnie sprzęt działa na ustawieniach domyślnych. Bez problemu rusza

też na 166MHz x 11, ale wiem, że taki zestaw potrafi działać nawet na

200MHz x11 - ja taki zachłanny nie jestem i próbowałem uruchomić go na

200MHz x10. Niestety sprzęt zawiesił się podczas uruchamianie (jeszcze

przed startem windy)

 

Próbując różnych kombinacji począwszy od

200MHz x7 (uruchomił się bez problemu) uruchamiałem windę i 3DMarka 2000,

potem restart i zwiększanie mnożnika.

Gdy doszedłem do 200MHz x9 podniosłem napięcie na procu z 1,6 na 1,65V

(nie czekałem aż się zawiesi) oraz zmieniłem CL z 2 na 2.5 i i

stopniowo zwiększając mnożnik doszedłem do 200MHz x10 wszystko

działo. Ciekaw jednak byłem przyczyny i poprzednich niepowodzeń i

ustawiłem CL2 i komp się zawiesił (przed uruchomieniem windy).

 

Pamięci firmowo są oznaczone jako CL2 aż do 400MHz (taże programy typu

Home Everest rozpoznają je właśnie tak)

Sama pamięć wydaje się ok cało nocny test MEMTESTEM86 0 - błędów

 

I stąd moje pytanie czy GeIL nie lubi się z ABITEM albo nForce-m ??

 

Aha jeszcze sprawa napięć:

MBM pokazuje

+5 5.00

-5 -5,12

+12 11,80

-12 -12,13

 

Gdy mierzę napięcie multimetrem (UNI-T M890C+) na lini +12 o ok 0,04 V

co każde 3 sekundy w górę i w dół (sprzęt w stanie spoczynku) na lini

+5 tak samo tylko tam zakres skoków jest mniejszy ok 0,02 V (5,06-5,08)

Czy u Was też napięcia tak skaczą (czy to jest raczej norma) ??

 

Dzięki za każdą informację wskazującą możliwąprzyczynę niemozności podkręcenia do 200MHz x 10

Share this post


Link to post
Share on other sites

A w tym 2033166[/snapback]

Te Geile to zwykłe 2.5-3-3-6... moje na zwykłym napięcie dochodzą na 2.0-3-2-6 do 215 a przy 2.9V prawie do 220. A moje z nf2 działają spoko max stabilnie.

Jak to 2.5 ?? W SPD (biosy i rózne takie programy typu Everest) raportuje CL=2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...




×
×
  • Create New...