Skocz do zawartości
RyPeR

Sposob na podniesienie napiecia w celku 850?

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawe czy wymyslili sposob na podniesienie napiecia w celku 850? Interesuje mnie to bo niemam mozliwosci zmiany napiecia na plycie wiec nie pozostalo mi nic zeby szukac jakiegos modu z pinami procesora tak jak w Tualatinie. Ktos moze cos o tym wie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MOże nie na temat ale ... Też mam płytkę Claytona tylko że na BX440 i stwierdzam ,że to jeden z najlepszych LOw endowych proucentów płyt. W płytcze siedzi PIII 500 ( 5x100) puszczony na 5x133 i pomimo braku regulacji napiecia chodzi od 1,5roku stabilnie. Co do Twojego problemiku. Zakładam ,ze probowałeś puszczać na 133 ale nie idzie i tylko napięcie wższe leczy sprawe albo padnie dysk bo przy FSB 130 pci ma 43 mhz. Puki co Możesz sprubować porzyczyć dobry mocny zasilacz od kogoś i sprawdzić czy pujdzie na 133. Jeżeli Twój obecny zasilacz to 230w lub 300w kupiony razem z obudową (niedrogą chińską ) to pujdzie .

Torpido

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe czy wymyslili sposob na podniesienie napiecia w celku 850?...

alez tu nie trzeba nic wymyslac

http://www.4max.com.pl/napCPU.htm

i nie jest to zadna rewelacja (chodzi o tabelke i opis pinow) - bo intel udostepnia to w specyfikacji prockow

http://www.intel.com/design/celeron/datash...shts/243658.htm

a sposoby sa lepsze - ja polaczylem odpowiednie nozki (z tylu socketu nie na procku) ELECTON'em 40AC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MOże nie na temat ale ... Też mam płytkę Claytona tylko że na BX440 i stwierdzam ,że to jeden z najlepszych LOw endowych proucentów płyt. W płytcze siedzi PIII 500 ( 5x100) puszczony na 5x133 i pomimo braku regulacji napiecia chodzi od 1,5roku stabilnie. Co do Twojego problemiku. Zakładam ,ze probowałeś puszczać na 133 ale nie idzie i tylko napięcie wższe leczy sprawe albo padnie dysk bo przy FSB 130 pci ma 43 mhz. Puki co Możesz sprubować porzyczyć dobry mocny zasilacz od kogoś i sprawdzić czy pujdzie na 133. Jeżeli Twój obecny zasilacz to 230w lub 300w kupiony razem z obudową (niedrogą chińską ) to pujdzie .

Torpido

na 133 moj proc idzie spokojnie, stabilnie. Przy 133 mam pci33 mhz, posiadam dzielnik 4. Zasilacz to prawda, mam chu...zly :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

benek: ale to jest celeron 850, a on ma napiecie 1.75v a te celki z magistrala 66mhz maja 1.5v wiec na 4max jest opisane jak zmienic napiecie do celka 600. A niewiem jak jest ze zmiana napiecia w celku 850...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

benek: ale to jest celeron 850, a on ma napiecie 1.75v a te celki z magistrala 66mhz maja 1.5v wiec na 4max jest opisane jak zmienic napiecie do celka 600. A niewiem jak jest ze zmiana napiecia w celku 850...

wlasnie celek 850 ma 1.75V czyli wg tabelki 0,1,1,0

chcesz zeby bylo np 1.85V (jak ja mam) to co musisz zrobic - tylko polaczyc VID1 z Vss i bedzie 0,1,0,0,

chcesz np 1.95V to laczysz tylko VID2 z Vss i bedzie 0,0,1,0,

chcesz miec 2.05V to laczysz i VID1 z Vss i VID2 z Vss - bedzie 0,0,0,0 wiecej nie ma sensu chyba ze masz WC

po prostu z tabelki odczytasz wszystko (bo onajest uniwersalna) - jak masz jakies napieice fabryczne to znaczy ze masz juz polaczone "wewnatrz" procka odpowiednie piny i manipulujesz odpowiednio odnoaszac sie do tych fabrycznych polaczen :D

PS zebymi ktos nie zarzucil ze tylko radze laczyc a mozna tez izolowac - mozna tylko ze jest to trudne i ryzykowne (albo trzeba wylamywac nozki, albo rozbierac socketa lub wykonywac inne dziwne "rytualy") wiec idac na latwizne radze tylko laczyc :D

a jak ktos chce cala tabelke to prosze http://www.tweak.pl/forum/viewtopic.php?p=...ighlight=#20279

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...