ryba Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 Ktos kiedys powiedzial takie slowa: Kiedyś miałem ochotę zrobić też coś hardcorowego.. w końcu zrobiłem Prison Ultra - 324 piny - kto da więcej?? :lol: ale powiem że nie warto było... nie był wiele bardziej wydajny od Prison Pro (144 piny) No to calkiem spontanicznie powstal taki oto bloczek: Jego wymiary to: - obszar kratki : 30 x 20 mm - wielkosc pojedynczej kratki : 0.5 x 0.6 mm - wysokosc kratki 3mm - grubosc dna : 3mm - wielkosc bloczku 50x50mm Slowo o wydajnosci: temp porownywalne z px2, moze 1-2 stopnie gorzej, gdyz dno jest zbyt grube (fireblade wykonal dla mnie testy blokow z roznymi grubosciami dna) kiedys postaram sie zmniejszyc grubosc dna do 2-2.5mm. Przy okazji zmiany bloku w ukladzie zmienilem miejsce pompki w obudowie: P.S - oswiadczam, ze jestem tylko uzytkownikiem tego bloku, projekt i wykonanie jest autorstwa pit'a202 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 fajny blok.. Widze ze zapinka od BOXA z A64. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 Taki blok to bym kupił <dreamer> sliczny jest tylko brakuje topu z pleksy z ciekawym wzorem <dreamer> ile za niego chcesz :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 fajny blok.. Widze ze zapinka od BOXA z A64. tak, idea tego mocowania, byl brak potrzeby wyciagania mobo z budy zeby go zalozyc, pozatym jest to bardzo mocny i centralny docisk, jakby nie patrzec to same zalety Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 Fajny blok ... kurcze takie małe "piniki" to robią wrażenie. Szkoda ze spód nie jest cieńszy :( Ale mimo to wydajność napewno bardzo zadowalająca. tak, idea tego mocowania, byl brak potrzeby wyciagania mobo z budy zeby go zalozyc, pozatym jest to bardzo mocny i centralny docisk, jakby nie patrzec to same zaletyHmmm ..... ale po co wyjmować mobo z budy? Ja nigdy nie wyjmuje ... za dużo pieprzenia by było, jeżeli za każdym razem miałbym wyciągać płyte gł. Ale nie twierdze, że taka zapinka nie jest wygodna ... poza tym odpada problem ze śrubami i zapinkami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 Fajny blok ... kurcze takie małe "piniki" to robią wrażenie. Szkoda ze spód nie jest cieńszy :( Ale mimo to wydajność napewno bardzo zadowalająca. Hmmm ..... ale po co wyjmować mobo z budy? Ja nigdy nie wyjmuje ... za dużo pieprzenia by było, jeżeli za każdym razem miałbym wyciągać płyte gł. Ale nie twierdze, że taka zapinka nie jest wygodna ... poza tym odpada problem ze śrubami i zapinkami. ok 42 stopnie z bix1(fander 120 na low) i pompka rn @ 3ghz 1.52v ciekawe jak chcesz dac sruby montazowe bez wyjmowania mobo ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUD Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 Bardzo ładny blok. Podoba mi się że ktoś zrobił wreszcze top z czegoś innego niż z plexi. Czy będzie wprowadzona produkcjia tego bloku? Czy będzie tylko jeden? Temperaturki też nie są złe. Aha jescze jakies zapinki i wszystko ok ;]. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 gdzie znalazłeś ta obudowę, wyglada jakby morze ją wyrzuciło na brzeg ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 Bardzo ładny blok. Podoba mi się że ktoś zrobił wreszcze top z czegoś innego niż z plexi. Czy będzie wprowadzona produkcjia tego bloku? Czy będzie tylko jeden? Temperaturki też nie są złe. Aha jescze jakies zapinki i wszystko ok ;]. Pozdro nie bedzie masowej produkcji, autor jest teraz tak oblegany przez roboty, ze nie ma czasu na nic co do materialu, jest to winidur, jest troche zbyt miekki na top Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jawor_ Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 (edytowane) ciekawe jak chcesz dac sruby montazowe bez wyjmowania moboNo raz musisz wyjac mobo zeby wlozyc sruby - ale potem masz juz spokoj :) Chybaze ktos ma obudowe z dziurami za mobo :P :D Co do bloczku to bardzo fajny :) Troche top mi sie nie podoba ale za to spod wypas :) Edytowane 21 Marca 2006 przez Jawor_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUD Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 SZkoda że nie będzie produkcji.. w najblzszym czasie zamierzam złozyc wc i myślałem że może trafi się taki fajny bloczek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwykły User Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 Ja wcale nie widzę sensu w robieniu tylu finów a dla czego? Woda ma tak dobre własności odbierania ciepła że taki cienki pin nawet nie ma szansy zagrzać się do 1/2 swojej wysokości od dna-podstway bloku a już jest ochładzany nowym "ładunkiem" świeżo napływającej wody. Jedynym rozwiązaniem to profesjonalne wyliczenie wielkości powierzchni oddalającej ciepło wodzie do wielkości przepływu tej że wody oraz do przewodności materiału z jakiego jest zrobiony blok oraz do wydajności cieplnej procesora. Wtedy uzyskamy najwydajniejsze chłodzenie dla danego procka, lub bawienie się zupełnie nowymi materiałami na bloki jak i ich kształt. Ciekawym rozwiązaniem było by pewnego rodzaju zmodyfikowanie technologii HP(heat pipes) i użycie jej zamiast finów w bloku. Lub użycie niewielkiej ilości materiału(np: rtęć - ciekły metal) jako 1 stopień pobierający ciepło bezpośrednio z rdzenia CPU, 2 stopień to woda która by chłodziła 1 stopień, w ten sposób zwiększyło by się cyrkulację ciepła nie zwiększając ilość finów. itp. Zostaje poprostu bawienie się prawami fizyki i chemi zachodzącymi w cieczach, dla uzyskania jeszcze lepszej wydajności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 Marnotractwo pinów :wink: i spód za gruby. Ale top jest świetny! wygląda PRO, ale osobiście wolałbym w kolorze metalicznym bądź czarnym :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 Wykonanie spodku bardzo ładne. Jest czym, to i jest precyzyjnie ;] Podoba mi się taki top, zawsze to jakaś odmiana od tych wszystkich z plexi. Jeszcze gdyby był on w kolorze, srebrnym lub czarnym, to wyglądałby świentnie. Ewentualnie coś bardziej ekstrawaganckeigo i zrobić taki na pomarańczowo, też by był ciekawy efekt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepons Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 Bloczek gitez jak dla mnie :D kiedyś na cooling-masters widziałem coś podobnego Ale kwestię obudowy przemilczmy :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 Bloczek gitez jak dla mnie :D kiedyś na cooling-masters widziałem coś podobnego Ale kwestię obudowy przemilczmy :? tam to pewnie widziales blok robiony na edm (elektrodrazarka), pamietam jak kiedys rosco tam pokazal blok pita (px z finami 0.25) robiony na cnc, gdzie dla nich bylo to nie do pomyslenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 Ryba czym robiles krate w bloku? frezarka chyba raczej nie, jestem ciekawy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 Ryba czym robiles krate w bloku? frezarka chyba raczej nie, jestem ciekawyA przeczytałes temat od początku? :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quarantino Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 no wszystko fajnie ale martwi mnie ustawienie krućcy, przy kwadratowych pinach woda będzie miała wieksze opory itp proponuje ustawić krućce ukośnie :lol: pozatym bloczek elegancki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 Ryba czym robiles krate w bloku? frezarka chyba raczej nie, jestem ciekawyZapewne... :lol: ...młotkiem :rolleyes: :lol: Bloczek bardzo fajny, top lepiej jak by był innego koloru ale ogolnie jest ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pekaok Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 Bloczek gitez jak dla mnie :D kiedyś na cooling-masters widziałem coś podobnego Ale kwestię obudowy przemilczmy :? nie wiesz co mówisz... świetny mod obudowy jak o mnie chodzi. Klasa ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WormBoy Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 Ja wcale nie widzę sensu w robieniu tylu finów a dla czego? Woda ma tak dobre własności odbierania ciepła że taki cienki pin nawet nie ma szansy zagrzać się do 1/2 swojej wysokości od dna-podstway bloku a już jest ochładzany nowym "ładunkiem" świeżo napływającej wody. Jedynym rozwiązaniem to profesjonalne wyliczenie wielkości powierzchni oddalającej ciepło wodzie do wielkości przepływu tej że wody oraz do przewodności materiału z jakiego jest zrobiony blok oraz do wydajności cieplnej procesora. Wtedy uzyskamy najwydajniejsze chłodzenie dla danego procka, lub bawienie się zupełnie nowymi materiałami na bloki jak i ich kształt. Ciekawym rozwiązaniem było by pewnego rodzaju zmodyfikowanie technologii HP(heat pipes) i użycie jej zamiast finów w bloku. Lub użycie niewielkiej ilości materiału(np: rtęć - ciekły metal) jako 1 stopień pobierający ciepło bezpośrednio z rdzenia CPU, 2 stopień to woda która by chłodziła 1 stopień, w ten sposób zwiększyło by się cyrkulację ciepła nie zwiększając ilość finów. itp. Zostaje poprostu bawienie się prawami fizyki i chemi zachodzącymi w cieczach, dla uzyskania jeszcze lepszej wydajności. Odbiegając od tematu: Procek przecież w każdej sekundzie pracuje z innym obciążeniem=>wydziela więcej/mniej ciepła=>całe dywagacje biorą w łeb. Chyba,że jescze pompa będzie sterowan elektronicznie w zależności od obciążenia cpu , piny w blączku będą się wysuwać lub chować...Paranoja Jak dawno temu napisał Kyniek jest pewna wydajność danej technologii ,której się nie przeskoczy np większą ilością pinów.I wtedy trzeba wymyślić coś innego(vide np. storm) A bloczek IMHO jest zawodowy i nie mdli już na widok pleksy Obudowa też ma stajla :) mi się podoba taki artystyczny nieład :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Soker Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 A to winidur jest na tyle mocne ze podczas docisku sie nie odkształca? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 Ja wcale nie widzę sensu w robieniu tylu finów a dla czego? Woda ma tak dobre własności odbierania ciepła że taki cienki pin nawet nie ma szansy zagrzać się do 1/2 swojej wysokości od dna-podstway bloku a już jest ochładzany nowym "ładunkiem" świeżo napływającej wody. Jedynym rozwiązaniem to profesjonalne wyliczenie wielkości powierzchni oddalającej ciepło wodzie do wielkości przepływu tej że wody oraz do przewodności materiału z jakiego jest zrobiony blok oraz do wydajności cieplnej procesora. Wtedy uzyskamy najwydajniejsze chłodzenie dla danego procka, lub bawienie się zupełnie nowymi materiałami na bloki jak i ich kształt. Ciekawym rozwiązaniem było by pewnego rodzaju zmodyfikowanie technologii HP(heat pipes) i użycie jej zamiast finów w bloku. Lub użycie niewielkiej ilości materiału(np: rtęć - ciekły metal) jako 1 stopień pobierający ciepło bezpośrednio z rdzenia CPU, 2 stopień to woda która by chłodziła 1 stopień, w ten sposób zwiększyło by się cyrkulację ciepła nie zwiększając ilość finów. itp. Zostaje poprostu bawienie się prawami fizyki i chemi zachodzącymi w cieczach, dla uzyskania jeszcze lepszej wydajności. Panie najs gaj, to jak masz tyle wiedzy to zamiast sie wymadrzac, postaraj sie zrobic magiczne obliczenia, a w praktyce i tak to gowno da... Ryba czym robiles krate w bloku? frezarka chyba raczej nie, jestem ciekawy naplulem na miedz i wyzarlo :lol: piter robil na CNC - taka frezarka sterowana numerycznie no wszystko fajnie ale martwi mnie ustawienie krućcy, przy kwadratowych pinach woda będzie miała wieksze opory itp proponuje ustawić krućce ukośnie :lol: pozatym bloczek elegancki... a woda to beton i nie wie jak leciec...bez przesady. w wc teorie oporow, malych wezy itp mozna wsadzic pomiedzy ksiazki, bylo juz to udowodnione w testach btw na wezach od cpc mozna zrobic lepsze uklady jak maly procent osob ma na tym forum, poprostu nie wiem o co wam z nimi chodzi, co woda mi przestanie plynac w ukladzie bo mam srednice wezy 4mm, albo woda naci na front pinu a nie na kant :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proxsac Opublikowano 22 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2006 naplulem na miedz i wyzarlo :lol: piter robil na CNC - taka frezarka sterowana numerycznieto plułeś krzywo :D albo piter coś pił jak skrawał... :wink: ryba...bloczek chyba zrobiony zbyt szybko i niedbale...konstrukcja też do wymyślnych nie należy. Takie moje zdanie...nie obraź sie...spodziewałem się po tobie czegoś lepszego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 22 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2006 to plułeś krzywo :D albo piter coś pił jak skrawał... :wink: ryba...bloczek chyba zrobiony zbyt szybko i niedbale...konstrukcja też do wymyślnych nie należy. Takie moje zdanie...nie obraź sie...spodziewałem się po tobie czegoś lepszego. sorka nie ja go robilem ;) pozatym najpierw to byl taki inny px z finami, potem piter stwierdzil ze go na krateczke przerobi, co do pospiechu, no faktycznie, tego nie dalo sie na zdjeciach ukryc, krawedz boczna jest w jednym miejscu nacieta :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 22 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2006 Misiu nie podniecaj sie za bardzo, nie do ciebie kierowalem pytanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwykły User Opublikowano 22 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2006 Panie najs gaj, to jak masz tyle wiedzy to zamiast sie wymadrzac, postaraj sie zrobic magiczne obliczenia, a w praktyce i tak to gowno da... Mogę to samo powiedzieć o twojej wypowiedzi "wymądrzanie", kiedyś ziemia była płaska a jednak okazało się inaczej(fakt Kopernik oprócz chwały [ciach!]o z tego miał). Może i się wymądrzam ale jest takie coś jak brak możliwości zrobienia czegoś na czymś lub po prostu za mała wiedza do tego(nie mam frezarki, itp.) nie mam softu do projektowania układów hydraulicznych dla tego nie będzie bloczka na miarę Kopernika :) a tylko kopiowanie schematów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 22 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2006 ciekawe jak chcesz dac sruby montazowe bez wyjmowania mobo ;) No raz musisz wyjac mobo zeby wlozyc sruby - ale potem masz juz spokoj :) Chybaze ktos ma obudowe z dziurami za mobo :P :D hm - a w czym problem :] http://img75.imageshack.us/img75/2928/pict00021vy.jpg bloczek bardzo fajny. a z kolorkami, i topem..... co za roznica - to ma przeciez dzialac, a nie jakos tam wygladac kosztem wydajnosci choc fakt - spod mogl by byc troske cienszy, ale i tak jest spoko. pytanko - czy tak wazkie kanaliki nie stwarzaja zbyt duzych oporow dla wody ? niby jest ich wiecej, wiec sumarycznie wychodzi pewnie na to samo co jak by byly wieksze a mniej, ale... ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 22 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2006 Dla mnie bloczek pierwsza klasa . Osobiscie widze przyszlosc wlasnie w takich konstrukcjach , topy z plexy juz mi sie przejadly i widze , ze nie tylko ja mam takie odczucia... Zawsze mi sie podobaly bloki Siwftecha (nowe to juz w ogole poezja dla oczu :wink:) i ten bloczek w jakims malym stopniu mi je przypomina :) Z tego co widze mate tez sie zabral za topy "non plexa" i jego nowe bloki zapowiadaja sie bardzo elegancko , w koncu cos nowego ! PS. Antec Thorna wymiata :lol: Co tam za pompke masz schowana :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...