Masza Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 witam, posiadam obecnie grafike na AGP radzio 9600XT oraz athlon 1700XP na drv5 solteka i chcialbym przejsc na system 64bit (jak widze jak te athloniki lataja to az mnie skręca:)) wiec postanowilem sie przesiasc na a64. Procesor juz zakupilem jest nim venice 3000+ na socket 754. Nie wiem czemu, ale w odczuciu (np. oblsuga systemu, bootowanie, wcyztywanie itp. itp.) naprawde wydaje sie ze nie jest wogole wolniejszy od tych drozszych wersji na s 939, ba nawet czasem wydaje sie szybszy:) a jest duzo tanszy...zreszta jest jzu zakupiony :) i czeka tylko na podstawę :) Mam problem, bo nei wiem co wybrac. Czy zostawic grafike ta na AGP co mam, i kupic sobie plyte GA-k8ns z nforce3 250 na pokladzie czy tez moze skusic sie na cos nowszego czyli Ga-k8n51gmf z nforce 410. W przeciwienstwie do tej pierwszej plyty o drugiej kompletnie nic nie wiem. Zadnych testów, opinii nigdzie nie ma na temat tej zintegrowanej plytki... Oczywiscie chce plytke ze zinstegr. grafa, poniewaz przez czas az uzbieram na nową grafikę, korzystal bym sobie z tej integry 6100. Czy cos moze slyszeliscie o GA-K8n51gmf, ma ona co prawda zintegrowaną grafikę, ale chyab jest bardziej "przyszlosciowa" Mam teraz dylemat, bo nie wiem, czy pozostac na AGP (mam grafe 9600XT), czy klupic sobie taką integrę (w oczekiwaniu na uzbieranie na nową grafike na PCX uzywac tej zintegwanej) Co by bylo lepszym wyborem?? Wogole kompletnie nie wiem nic o tej plycie, np. taka ga-k8ns na AGP miala duzo testów, komentarzy, opinii...do tej niesttey nei ma nic...chyab ze mnie ktos naprowadzi na jakis test tej plyty. Przeraza mnie wogole nazwa "zintegrowana" wiec nei wiem czy by to byl dobry wybor, wiadomo ze jak cos jest zintegrowane to.... Poza tym cena... jest taka sama jak plyty duzo starszej ze slotem AGP na nfroce3... Przeciez ta integra ma wsyztsko Firewire, usb2.0, pcx dlaczego jej cena sie nie rozni wogole od plyty (ktora wg opisów na stronach ma duzo mniejsze wyposazenie no i jest starsza na AGP) taki robia metlik w glowie ze teraz jestem w kropce... Ktory chipset jest lepszy?? nforce3 czy nforce 410 ??? boje sie troche integry...jeden kolega przekjonuje mnie zeby jednak ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> tą na PCI express zintegrowaną...ze moge sobie w przyszlosci zmienic/dokupic grafe itp... z kolei nie wiem czmeu boję sie integry...zawsz emi sie to zle kojarzylo... no doradzcie cos bracia i siostry :) tej grafy na AGP i tak pewnie nie sprzedam nigdzie...bo nawet by mi sie to nie oplacalo... Linki do tych plytek: integra: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=22458 agp: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13468 czy ta plyta zintegrowana tez ma takei opcje jak k8ns po wcisnieciu ctrl+f1 ? czy kompletna klapa do biura ??? zostac na AGP, czy isc w pcx ? slyszalem tez o plycie MSI RS482M-IL ATI Xpress-200 (Socket 754) http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=21835 kurcze co wybrac, pomozcie pliss...co bedzie wydajniejsze ??? boje sie tej integry zew cos jest w niej obciete, bo cena sie kurcze nie rozni wcale... pozdrawiam !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masza Opublikowano 22 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2006 eeee widze ze tutaj tez mi nikt nie pomoze... czyli rzeczywiscie lepiej nie kombinowac z integra :) skoro tak malo popularna ta pplyta. biere k8ns, przynajmniej sprawdzony sp[rzet i ma duzo opinii :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 22 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2006 Jeśli ze zintegrowaną grafą, to widzę, że ta płyta jest popularna. Weź pod uwagę, że ta integra nie należy do wydajnych, za to jest to dobre rozwiązanie przejściowe, karty na pci-e są tańsze od agp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masza Opublikowano 22 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2006 (edytowane) no dobrze to teraz pytanko. Czy po przejsciu na lepsza grafike na PCX, ta plpyta bedzie tak samo wydajna jak np. drozsza (co tez mnie dziwi) bez integry plyta Gigabyte K8ne na pcx?? Dziwi mnei to, bo ta zintegrowana plyta ma wszystko, PCX, firewire, rozne bajery raid.... a zwykla K8ne bez grafiki, bez firewire jest drozsza od niej, dlaczego ??? zapomnialem zaznaczyc, ze nie preferuje zadnych Asrocków ani ECSów czy mercury... wole sprawdzone firmy: Gigabyte, MSI, Asus, Epox, <- tylko ztych... ale pliss skupmy sie na tych dwoch tylko tej Ga-k8n51gmf i k8ns. Ew. wchodzi jeszcze w gre ta MSI na Ati Ixp400, co to wogole za chipset... Czy taka plyte zintegrowana, mozna wydajnosciowo porownywac z plyta ktora nie jest zintegrowana?? (oczywiscie na osobno dolaczonej grafice) aa i czytalem jeszcze ze te chipsety nforce 410 mialy zostac wycofane poniewaz maja jakis powazny blad w zwiazku z transferem dyzuch plików.... Edytowane 22 Marca 2006 przez Masza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 22 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2006 no dobrze to teraz pytanko. Czy po przejsciu na lepsza grafike na PCX, ta plpyta bedzie tak samo wydajna jak np. drozsza (co tez mnie dziwi) bez integry plyta Gigabyte K8ne na pcx?? Tak, jeśli będzie ustępować, to nawet tego nie odczujesz. Dziwi mnei to, bo ta zintegrowana plyta ma wszystko, PCX, firewire, rozne bajery raid.... a zwykla K8ne bez grafiki, bez firewire jest drozsza od niej, dlaczego ??? Ta ze zintegrowaną grafą ma mniej pci, mniej pci-e x1, mniej sata, dzięki temu ma mniejszy format i jest tańsza w produkcji. Ta płyta jest za to słaba w OC. Gigabyte, MSI, Asus, Epox, <- tylko ztych... ale pliss skupmy sie na tych dwoch tylko tej Ga-k8n51gmf i k8ns. Ew. wchodzi jeszcze w gre ta MSI na Ati Ixp400, co to wogole za chipset... Nie generalizuj tak, gigabyte wcale nie jest rewelacyjna marką, popełnia takie same błędy, jak i asrock. Ta MSI jest na chipsecie Ati, sam układ graficzny jest raczej słabszy. aa i czytalem jeszcze ze te chipsety nforce 410 mialy zostac wycofane poniewaz maja jakis powazny blad w zwiazku z transferem dyzuch plików....Też o tym czytałem, ale nie wiem, jak rozwiązano tą sprawę, najprędzej się o tym dowiesz w wątku o tym asrocku z GF6100. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masza Opublikowano 22 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2006 powiem tak, wogole mi nei zalezy na wydajnosci ukladu graficznego, poniewaz ma to byc tylko "przejsciowym" rozwiazaniem :) chodzi mi o to, czy taka plyta bedzie tak samo wydajna jak taka bez zintegrowanej grafiki. :) pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 22 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2006 (edytowane) TU masz test płyt z GF 6100 i Radeon Xpress 200. Większość jest s.939, ale chipsety są te same i warto przeczytać. Jeżeli masz zamiar podkręcać, to lepszym wyborem jest K8NS lub płyta typu Epox 8npa7i/Asus A8N4-E/ DFI NF4-4x i do tego narazie grafa tupu: http://www.allegro.pl/8632_karty_pci.html?order=t&view=gtext byleby 4MB. Edytowane 22 Marca 2006 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...