Skocz do zawartości
don_don

Pamieć Ram, 3x256, Rozne Kosci

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Na wstepie zaznacze ze nie jest to moj pierwszy post. Nie wiem dlaczego moje konto zostalo usuniete. Moze ze sie dawno nie logowalem. Ale mniejsze o to.

Pisze bo mam problem z pamieciami RAM.

Potrzebne informacje o moim kompie wkleje na koncu. Jezeli bedzie potrzebne wiecej to chetnie napisze.

Zakupilem ostatnio dwie uzywane pamieci RAM 256MB (te jednostronne) oraz dysk WD250GB ATA100.

Zainstalowalem od nowa system (XP SP2) i zaczely mi wyskakiwac blue sreeneny (rozne). Z opisow rozwiazywania problemow zwiazanych z tym errorami powtarzalo sie ze moze to byc wina sprzetu lub sterownika.

Pomylalem ze na poczatek potestuje RAM.

Do testow uzylem memtesta, goldmemory oraz windows memory diagnostic. W memtescie oraz tym progsie od mircosoftu wszystko jest ok (testowanie trwalo ok 9h). Natomiast w goldmemory po kilkunastu minutach wyskakuje errory (cala lista).

Nie wiem czy to jest wina mojej "full" wersji goldmemory czy moze kosci sa uszkodzone? Ale skoro memtest pokazuje ze wszystko jest ok to chyba RAM jest ok.

Mam tez pytanie odnosnie tych kosci. Czy moga one ze soboa poprawnie wspolpracowac?

Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi!

Typ procesora									 Intel Celeron 4, 1717 MHz (17 x 101)	  Nazwa płyty głównej							   Gigabyte GA-8IE533	  Mikroukład płyty głównej						  Intel Brookdale i845E     Właściwości kontrolera pamięci:	  Metoda detekcji błędów							8-bit Parity	  Korekcja błędów								   Single-bit	  Obsługiwane przeploty pamięci					 1-Way	  Bieżący przeplot pamięci						  1-Way	  Obsługiwane typy pamięci						  ECC, SDRAM	  Obsługiwane napięcia pamięci					  3.3V	  Największy rozmiar modułu pamięci				 4096 MB	  Liczba gniazd pamięci							 3Mikroukład płyty głównej Taktowanie pamięci:	  CAS Latency (CL)								  2.5T	  RAS To CAS Delay (tRCD)						   3T	  RAS Precharge (tRP)							   3T	  RAS Active Time (tRAS)							6T[ DIMM1: 256 MB PC2100 DDR SDRAM ]	Właściwości modułu pamięci:	  Numer seryjny									 Brak	  Rozmiar modułu									256 MB (2 rows, 4 banks)	  Typ modułu										Unbuffered	  Typ pamięci									   DDR SDRAM	  Szybkość pamięci								  PC2100 (133 MHz)	  Szerokość modułu								  64 bit	  Napięcie modułu								   SSTL 2.5	  Metoda detekcji błędów							Brak	  Szybkość odświeżania							  Normalna (15.625 us), Self-Refresh	Taktowanie pamięci:	  @ 133 MHz										 2.5-3-3-6  (CL-RCD-RP-RAS)	  @ 100 MHz										 2.0-2-2-5  (CL-RCD-RP-RAS)	  [ DIMM2: SpecTek (256 MB PC2100 DDR SDRAM) ]	Właściwości modułu pamięci:	  Nazwa modułu									  SpecTek	  Numer seryjny									 0E2F9602h 	  Data produkcji									Tydzień 21 / 2002	  Rozmiar modułu									256 MB (1 rows, 4 banks)	  Typ modułu										Unbuffered	  Typ pamięci									   DDR SDRAM	  Szybkość pamięci								  PC2100 (133 MHz)	  Szerokość modułu								  64 bit	  Napięcie modułu								   SSTL 2.5	  Metoda detekcji błędów							Brak	  Szybkość odświeżania							  Zredukowana (7.8 us)	Taktowanie pamięci:	  @ 133 MHz										 2.5-3-3-6  (CL-RCD-RP-RAS)	  @ 100 MHz										 2.0-2-2-5  (CL-RCD-RP-RAS)	  [ DIMM3: Nanya M2U25664DS88B3G-6K ]	Właściwości modułu pamięci:	  Nazwa modułu									  Nanya M2U25664DS88B3G-6K	  Numer seryjny									 Brak	  Data produkcji									Tydzień 35 / 2003	  Rozmiar modułu									256 MB (1 rows, 4 banks)	  Typ modułu										Unbuffered	  Typ pamięci									   DDR SDRAM	  Szybkość pamięci								  PC2700 (166 MHz)	  Szerokość modułu								  64 bit	  Napięcie modułu								   SSTL 2.5	  Metoda detekcji błędów							Brak	  Szybkość odświeżania							  Zredukowana (7.8 us), Self-Refresh	Taktowanie pamięci:	  @ 166 MHz										 2.5-3-3-7  (CL-RCD-RP-RAS)	  @ 133 MHz										 2.0-3-3-6  (CL-RCD-RP-RAS)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co mi sie kojarzy to prime nie sluzy do testowania pamieci ale do szukania liczb Mersenna co swietnie sie nadaje na benchamark procesora. I jezeli nawet mialby testowac RAM to bledow raczej nie pokaze.

Oczywiscie moge sie mylic. Niech mnie ktos jeszcze uswiadomi.

Edytowane przez don_don

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co mi sie kojarzy to prime nie sluzy do testowania pamieci ale do szukania liczb Mersenna co swietnie sie nadaje na benchamark procesora. I jezeli nawet mialby testowac RAM to bledow raczej nie pokaze.

Oczywiscie moge sie mylic. Niech mnie ktos jeszcze uswiadomi.

NIE, służy również do testowania stabilności komputera i sprawdza się w tym zadaniu znakomicie

błędy pokaże, ponieważ test polega na kopiowaniu pewnej ilości danych (w postaci liczby) między rekordami pamięci, po każdym cyklu jest kontrolowana zgodność ze źródłem, jeżeli komputer nie potrafi wykonać prostego kopiowania danych w obrębie pamięci, to znaczy ze jest uszkodzony/przegrzewa się

memtest ma niestety tą przykrą przypadłość ze błędy pokazują się po bardzo długim czasie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi