Skocz do zawartości
Gość nairda

Jaka Temperatura Athlona Xp 1,7 Na Fsb 166mhz ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Mam procek Athlon Thoroughbred-B 1.7+ xp i na poprzedniej płycie ecs chodził na fsb 133, teraz zmieniłem płytę i działa stabilnie na fsb 166 i system widzi go jako athlon 2,2+ xp.

Moje pytanie dotyczy temperatury jaka jest bezpieczna dla tego procesora - mnie obecnie grzeje się do ok 55 st.

Czy to jest bezpieczna temp czy też mam pomyśleć o wymianie chłodzenia?

Dzięki i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli te 55 to jest temperatura w stresie, to nie ma sie czym przejmować. nei jest tak źle. ewentualnie możesz odkurzyć troche w obudowie, poukładać kable zeby był lepszy przepływ powietrza.

jak nei chcesz wydawać kasy na nowe/lepsze chłodzenie, to zrob mały przepływ w budzie - wciągający i wyciągający wentyl, temp spadała by o kilka stopni, ale w tej chwili i tak nei jest źle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam ten sam procesor i też puściłem go na 166, mam dodatkowo 2 wiatraki arctic cooling (1 z przodu - wdchmuciach!ący i drugi z tyłu - wydmuciach!ący) a na procesorze coolermastera z miedzianym środkiem (cena ~30 zł) i w czasie normalnego użytkowania (winamp, opera, filmy itp) temperatura nie przekracza 45 stopni a we stresie max 53 stopnie), mówie oczywiście o temperaturze na diodzie procesora, bo temperatura z socketu jest o jakies 10 stopni niższa.

Obecnie myślę nad zakupem Pentaka QVC-100 CU+, i wtedy bardziej bawić się w oc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...