amdek Opublikowano 13 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2003 Mialem Mandrake8.2 i na poczatek system super !!!! Teraz mam RH8.0 i jest ZLE !!!! Zajebiscie niedopracoawny ,spolszczenie do pupy, i ogolnie zenada !!!! Jak jest z PLD ??!! Szukam czegos jak M+RH ale nie Slack i Debian, jaki jest PLD i jaka wersje ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 13 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2003 PLD to napewno nie jest M+RH, ale napewno warto.Jak masz troszkę pojęcia o linuxie to PLD ma same plusy. Nowe pakiety może nie pojawiają się strasznie szybko ale źródła są zawsze :) - ale to się zmienia powoli. IMHO najlepsza dystrybcja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigpraca Opublikowano 13 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2003 A czmu nie Slack czy Debian? Co w nich takiego złego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 13 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2003 Ja bym oponował za debianem. Działa najstabilniej i jest najbardziej rozwiniętą dystrybucją. Najwięcej paczek ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amdek Opublikowano 13 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2003 Ja bym oponował za debianem. Działa najstabilniej i jest najbardziej rozwiniętą dystrybucją. Najwięcej paczek ma. No wlasnie nie jestem praekonany :( bo tam chyba ni ma rpm i w ogole. Szykam po prostu zastepstwa do Windy, i nie wim czy ten Debian sie nadaje ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 13 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2003 Ja bym oponował za debianem. Działa najstabilniej i jest najbardziej rozwiniętą dystrybucją. Najwięcej paczek ma.Tak a ostatnia sprzed 3 lat. To co się teraz pojawia to w debianie pojawi się .... kiedyś. Jak dla mnie - nie do zaakceptowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 Co sprzed 3 lat? A woody? najnowsza dystrybucja? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QuakeR Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 Osobiście pracowałem na RH i Debianie. RH był fajny do zabawy, do nauki linuxa. Później przerzuciłem się na Debiana bo oferuje najlepszy darmowy support (Listy z powiadomieniami o błedach, informacje o zmianach w dystrybucji, na bieżąco uaktualniane pakiety). Stanowczo nie zgadzam się, że Debian jest dystrybucją starą: jak chcesz to możesz zawsze mieć najnowsze pakiety korzystając z gałęzi unstable (nazwa troche myląca, w rzeczywistości jest stabilna, lecz występują pewne niedopracowania między pakietami, które czasem musisz ręcznie poprawiać). Jeżeli chcesz postawić serwer polecam gałąź stable: znajdują się w niej dość nieaktualne pakiety (tak z przed 1 roku maksymalnie), lecz solidnie wytestowane i pozbawione wszelkich dziur. Debian obsługuje pakiety, tyle że w formacie deb. Nie jest to co prawda rpm ale oferuje większy komfort (lepiej zorganizowane zależnośći, apt-get/apt-cache itp.) Ponieważ nie pracowałem na Slacku wiec nie bede się wypowiadał dość szczegółowo - jedno co mnie w nim drażni to IHMO brak obsługi pakietów - w efekcie masz wszystko instalowane "jak popadnie", a później trudno się doszukać, który plik jest częścią którego pakietu. Oczywiście problem pakietów jest tylko "problemem" dla poczatkujacych w Slacku (czyli mnie :-), prawidzi Guuru Slacka potrafią mi powiedzieć który plik należy do jakiego pakietu. No i PLD: tu się kompletnie nie znam, slyszalem o Poldku (odpowiednik apt-get z Debiana), o dobrze zorgranizowanej obsłudze sieci (jedynie pakiet iproute bez archaichnych route i ifconfig) - lecz to tyle: ale jest dobra nowina: dostałem Nowy LinuxPlus i tam akurat jest PLD, chyba z ciekawości go zainstaluję i zobaczę co on oferuje. Podsumowanie: * Jeżeli chcesz się bawić to baw się dalej tym RH (to że jest "badziewny" to nie wina dystrybucji lecz admina :-) * Jeżeli chcesz zobaczyć jak IHMO powinna wygladac dystrybucja wybierz Debiana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 Właśnie kożystając z debiana masz stable - ale za to stare a unstable jest naprawdę często niedopracowane i kosztuje za durzo pracy. Nie kożystałem z Debiana długo więc więcej o nim nie piszę - mogę się rozminąć z prawdą. A Poldek w PLD jest nie do przebicia - sam przetworzy zależności, ściągnie co trzeba i zainstaluje. Dalej moim faworytem jest PLD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cOyOte Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 troche do du** ze w PLD 1.0 jest kernel 2.2.xx :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jojoro Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 Ale to nie jest 'waniliowe' 2.2. Developerzy dodali całą masę łatek do tego. Funkcjonalność ma porównywalną z 2.4.x. Mimo to w 'nest' leżą prekompilowane 2.4.20 i jeśli ktoś ma ochotę to nic nie stoi na przeszkodzie aby sobie kernel podmienił na nowszy model poldkiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 troche do du** ze w PLD 1.0 jest kernel 2.2.xx :(Dyskietki instalacyjne są na 2.2 i na 2.4 co umożliwia odpalenie z różnym sprzętem - nie wspieranym przez 2.2 . A zamiana jądra 2.2 na 2.4 to chwilka - zmiana kilku paczek RPM. Sam działam na 2.4.18 i .19 na drugim kompie. A jest również dostępne .20 - do wyboru do koloru. Zawsze możesz sobie też skompilować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 troche do du** ze w PLD 1.0 jest kernel 2.2.xx :(To jest w zasadzie takie nie wiadomo co :) IDE i kilka innych rzeczy wzięte z 2.4. Od groma patchy Ponadto do wyboru 2.4.20, 2.4.19 budowany dla RA do doinstalowania poldkiem zawierający troche patchy nawet z 2.5.x. 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amdek Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 Ale ciagle nie dostalem odpowiedzi :P czy ten PLD jest zdziebko lepszy niz RH ??!! Jak Howto - ktorego chyba ni ma na RH ??!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=235...7&highlight=pld http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=184...5&highlight=pld Tutaj sporo o tym dyskutowalismy ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam78 Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=235...p;highlight=pld http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=184...5&highlight=pld Tutaj sporo o tym dyskutowalismy ;P Oj za takie opinie o PLD to by Cię na pl.comp.os.linux z butami pożarli :)). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 Adam78: trudno sie mowi. Zreszta pcol ma poziom budki z piwem wiec nie zagladam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cOyOte Opublikowano 15 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2003 instalator tez jest troche do du**, a dokladnie chodzi mi o to, ze mam wersje 1.0 (Ra) (tylko 1 cd - podstawowy) i jesli wybiore wszystkioe pakiety to sie okazuje ze potrzebuje drugi cd i jesli go nie masz to sie nie da pominac tych pakietow tylko trzeba przerwac instalacje pakietow, odznaczyc czesc i od nowa instalacja :( i nie ma zbyt dobrego (dokladnego) wyboru pakietow :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 15 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2003 instalator tez jest troche do du**, a dokladnie chodzi mi o to, ze mam wersje 1.0 (Ra) (tylko 1 cd - podstawowy) i jesli wybiore wszystkioe pakiety to sie okazuje ze potrzebuje drugi cd i jesli go nie masz to sie nie da pominac tych pakietow tylko trzeba przerwac instalacje pakietow, odznaczyc czesc i od nowa instalacja :( i nie ma zbyt dobrego (dokladnego) wyboru pakietow :( Tu masz trochę racji - ale jak możesz to instaluj przez sieć - a pakiety i potrzebne rzeczy i tak instalujesz potem osobno. Przy instalacji zaznacz tylko to co musisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cOyOte Opublikowano 15 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2003 instalator tez jest troche do du**, a dokladnie chodzi mi o to, ze mam wersje 1.0 (Ra) (tylko 1 cd - podstawowy) i jesli wybiore wszystkioe pakiety to sie okazuje ze potrzebuje drugi cd i jesli go nie masz to sie nie da pominac tych pakietow tylko trzeba przerwac instalacje pakietow, odznaczyc czesc i od nowa instalacja :( i nie ma zbyt dobrego (dokladnego) wyboru pakietow :( Tu masz trochę racji - ale jak możesz to instaluj przez sieć - a pakiety i potrzebne rzeczy i tak instalujesz potem osobno. Przy instalacji zaznacz tylko to co musisz.o to wlasnie chodzi ze jak nie masz dostepu do sieci to klapa :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...