Skocz do zawartości
ghen

Inny Problem Z Komputerem...

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

biję się z kompem już dwa tygodnie...

Objawy są takie, że "tnie" gry; w związku z tym:

- wymiana karty graficznej z radeona 8500 na radeona 9550 gigabyte'a 128/128

- wymiana zasilacza z jakiegoś szitu na chiefteca 350W

- Wymiana dysku twardego z maxtora 40GB na Samsunga 160GB sAtaII

Mam plyte GIbabyte'a 8IG1000-G

Intel® Celeron® CPU 2.40GHz

1GB DDR RAM (po 512 na kanał)

Zauwazylem, ze wraz z uplywem czasu komp zwalnia. Pamieci na grafie sie nie grzeja, sprawdzalem.

Poradzcie co, bo brakuje mi juz pomyslow i kasy na modernizacje :-|

Ghen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie temperatury procka/grafiki? Odkurz radiator na procku, w razie potrzeby przesmaruj procka pasta termoprzewodzącą. Przyjrzyj się kondensatorom na płycie.

Pokombinuj ze sterownikami (najnowsze nie muszą oznaczać najlepszych - znajdź odpowiednie dla siebie), systemem (może cos ci robi w nim syf).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WItam,

mulenie kompa objawia się w grze Fifa 2006.

Boisko jest w pasy ciemniejszej i jasniejszej zieleni. Kiedy kamera przesuwa sie w poziomie widac jak na ekranie zalamuja sie te pasy, jakby byl problem z odswiezaniem obrazu. Sprawdzalem na innym monitorze, 15 calowym, dzieje sie dokladnie to samo. Uruchomilem menedzera urzadzen i odpalilem gre - procek zasuwa na 100% gdy gra jest uruchomiona. PO wylaczeniu Fify ikonki na pulpicie potrzebuja chwili by sie "odswiezyc" - w tym czasie dysk rzezi troche.

Sterownikow probowalem wielu, bez skutku.

Faktycznie, radiator na płycie jest wrzacy, a przez wiatrak z procka widac jakis czarny syf... dzisiaj bedzie wielkie czyszczenie:) Mam nadzieje ze to pomoze...

Dziekuje za zainteresowanie i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi to wygląda.. te pasy dokładniej na boisku na brak synchornizacji pionowej - kwestia ustawienia sinika renderującego w grze... (V-sync)

100% cpu to zazwyczaj normalka podczas grania w gry.. objawie się to specyficzną budową gry ( w odróżnieniu od zwykłych aplikacji), zwłaszcza na celkach...

Po wyłączeniu fify dysk Ci mieli, gdyż masz za mało ramu i system ostro wykorzystuje plik wymiany (swp, pamięć wirtualną), dlatego ikonki powoli się odświeżają, gdyż system zajęty jest robieniem porządku z Twoją pamięcią (usuwaniem ze swapa danych gry)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi to wygląda.. te pasy dokładniej na boisku na brak synchornizacji pionowej - kwestia ustawienia sinika renderującego w grze... (V-sync)

W grze nie ma niestety możliwości ustawienia V-sync. Z tego co słyszałem, w opcjach grafiki wyłącza się opcję "czekaj na synchronizację pionową". Ale pokombinuję z tym jeszcze.

Wyjarała mi się płyta - musiałem kupić inną - ASUS P800 X-series. Nie pamiętam dokladnie pełnej nazwy. Problem niestety pozostał.

Po wyłączeniu fify dysk Ci mieli, gdyż masz za mało ramu i system ostro wykorzystuje plik wymiany (swp, pamięć wirtualną), dlatego ikonki powoli się odświeżają, gdyż system zajęty jest robieniem porządku z Twoją pamięcią (usuwaniem ze swapa danych gry)

1 GB to za mało? Myślałem, że to powinno wystarczyć...

CO ciekawe, nie mam podobnych problemów np w NFS MOst Wanted. Idzie bardzo ładnie. Bądź mądry i pisz wiersze... :mur:

Edytowane przez ghen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi