Skocz do zawartości
grzesiek111

Benq Fp91gp - Moj Wybor

Rekomendowane odpowiedzi

to muszę Cię posmucić bo na moim SAMSUNG 193P Plus nie ma i nie będzie żadnego bad pixela bo to jest sprzęt klasa. osobiście nie dziwie się, że na matrycach robionych na polach ryżowych w chinach wyskakują bad pixele. a może po prostu napięcie rozświecające kryształki było za mocne i te biedne pixele nie wytrzymały. w każdym razie na eizo s1910 za 2700 też nie mam bad pixeli po pół roku i tez nie będę miał.

nie bądź taki pewny, to jest loteria, w której nikt nie chciałby wygrać(mieć piksela) :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to muszę Cię posmucić bo na moim SAMSUNG 193P Plus nie ma i nie będzie żadnego bad pixela bo to jest sprzęt klasa. osobiście nie dziwie się, że na matrycach robionych na polach ryżowych w chinach wyskakują bad pixele. a może po prostu napięcie rozświecające kryształki było za mocne i te biedne pixele nie wytrzymały. w każdym razie na eizo s1910 za 2700 też nie mam bad pixeli po pół roku i tez nie będę miał.

Ci sie tylko tak wydaje. Matryce są robione przez tego samego producenta dla różnych producentów monitorów.

Oczywista sprawa, że są segregowane ale IMHO przechodza tylko krótki proces kontroli i to wszystko.

W obecnych czasach nikt nie ma czasu na dokładne testowanie podzespołów.

Przy drozszym sprzecie, lepszym producencie masz mniejsze szanse na bady.

Ale nie unikniesz ich w żadnym monitorze, zwłaszcza że zarówno Samsung jak i Benq daje taka samą gwarancje

Wybacz ale bzdury piszesz i tyle. Porównujesz monitor od tych samych parametrach droższy o 1/3 ceny

Poczytaj poniższe 2 opinie z komputornika na temat Twojego super Samsunga

"Sam nie wiem... Obraz super, PIVOT super. Szkoda tylko, że po 6 dniach naliczyłem 6 martwych pikseli. Producent daje 14 dni gwarancji na pojawienie się przynajmniej jednego kolorowego piksela oraz na kilka czarnych."

"Monitor ekstra. Kupiłem go jakiś miesiąc temu i sprawuje się naprawdę rewelacyjnie. Producent daje gwarancję "0 martwych pixeli" tylko, że na białe pixele, a mi niestety trafił się jeden martwy w kolorze niebieskm i niestety muszę się już do tego przyzwyczaić"

I co ty na to ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:-P

Kierownik spróbuj programiku do wzbudzania pixeli. Może pomoże

jutro jak bede szedl do pracy to odpale programik niech smiga caly dzien... zobaczymy... ale jakos watpie zeby to cos dalo...

heh troche pietram sie tych pixeli :/

jak ma mi siąść 1/2 wszystkich w ciagu 1roku urzytkowania :P

a jak to wyglada w przypadku tego acera al1923 ??

podobno ma 1 walnięty pixel od nowosci ... :mur: <_<

jak ci siadzie polowa wszystkich pikseli czyli 655tys sztuk to masz od tego 3 letnia gwarancje...

ja pisalem do benq... jezeli bede mial 4 piksle to juz moge reklamowac... wiec nie wiem o co ci chodzi...

Edytowane przez kierownik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to zaskocyła mnie wypowiedz kierownika. Ale martwe piksele to.. te białe, czy kolorowe? ;) Biora pod uwage jakiekolwiek uszkodzenie piksela ? Gdyby tak było to była by niespodzianka ;) bo za taka cene kupic monitor o przywoitych parametrrach z takimi "waunkami" gwarancyjnymi .. hm moze pod koniec roku sam zaczne sie zastanawiac na powaznie nad kupnem lcdka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to zaskocyła mnie wypowiedz kierownika. Ale martwe piksele to.. te białe, czy kolorowe? ;) Biora pod uwage jakiekolwiek uszkodzenie piksela ? Gdyby tak było to była by niespodzianka ;) bo za taka cene kupic monitor o przywoitych parametrrach z takimi "waunkami" gwarancyjnymi .. hm moze pod koniec roku sam zaczne sie zastanawiac na powaznie nad kupnem lcdka ;)

4 czarne lub biale... albo 7 w roznych kolorach. Troche to porypane ale takie sa normy jezeli chodzi o 19' matryce klasy 2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"7 dniowe rozszerzenie gwarancji na pixele/subpixele do monitorów LCD 17 i 19 calowych" za 50 zł.. dobre i to ;) Ale znajac siebie nie skorzystał bym z tej opcji, jesli miały by si epojawic w pierwszych dniach tro trudno ;) Poczekał bym az uzbiera sie ich wiecej i na gware hehe

NIe ma co tak stekac ;) fakt, głupia sprawa z tymi bad pixelami ale takie malutkie kropeczki... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no rzeczywiscie sa to takie 2 malutkie kropeczki, w dodatku wyskoczyly mi w takich miejsach ze absolutnie nie przeszkadzaja mi w niczym takze jakos bede zyl... a jak wyskocza mi jakies nowe to gwara i juz :D

a mógłbyś zrobić zdjęcia matrycy z tymi pikselami? Chciałbym wiedzieć, czy mógłbym się do takiej sytuacji przyzwyczaić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mógłbyś zrobić zdjęcia matrycy z tymi pikselami? Chciałbym wiedzieć, czy mógłbym się do takiej sytuacji przyzwyczaić.

juz robilem... ale robilem w trybie makro wiec wydaja sie one dosc spore... jutro zrobie z pewnej odleglosci to nawet pewnie nie bedzie ich widac

Na pierwszej stronie tego postu dalem 2 zdiecia.

Edytowane przez kierownik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juz robilem... ale robilem w trybie makro wiec wydaja sie one dosc spore... jutro zrobie z pewnej odleglosci to nawet pewnie nie bedzie ich widac

Na pierwszej stronie tego postu dalem 2 zdiecia.

Dzisiaj dostałem uzywany monitor na TN (na tej matrycy uszodenia są najbardziej widoczne), miał 3 walnięte subpiksle ktore swieciły cały czas na niebiesko, "pomasowałem" miejsca gdzie te piksle były i wszystkie się naprawiły, juz pare godzin pracuje i po martwych pikselach nie ma sladu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj dostałem uzywany monitor na TN (na tej matrycy uszodenia są najbardziej widoczne), miał 3 walnięte subpiksle ktore swieciły cały czas na niebiesko, "pomasowałem" miejsca gdzie te piksle były i wszystkie się naprawiły, juz pare godzin pracuje i po martwych pikselach nie ma sladu.

więc jesteś dobrym masażystą...a tak na poważnie to dobrze, że mamy jakąś dobrą broń do walki z pikselami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

więc jesteś dobrym masażystą...a tak na poważnie to dobrze, że mamy jakąś dobrą broń do walki z pikselami.

własnie odkryłem ze w przypadku jednego z tych trzech uszkodzonych piksli pomogło masowanie az 2cm od miejsca gdzie on się znajduje.

PS: gdyby ktos chciał pooglądać to tu są fotki mojego dzisiejszego zakupu za 400zł! :)

http://www.friend.za.pl/C19-12/index.html

Edytowane przez gmfriend

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nabylem ostatnio tego BenQ za 1199 zł i na obecna chwile przylaczam sie do grona ludzi zachwalajacych ten monitorek :) Przy okazji mam takie pytanko, po czym najlepiej poznac przy obnizaniu jasnosci czy juz tracimy na palecie barw, czy tylko przygaszamy lampy? Na jakich obrazach to moze byc najlepiej widoczne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nabylem ostatnio tego BenQ za 1199 zł i na obecna chwile przylaczam sie do grona ludzi zachwalajacych ten monitorek :) Przy okazji mam takie pytanko, po czym najlepiej poznac przy obnizaniu jasnosci czy juz tracimy na palecie barw, czy tylko przygaszamy lampy? Na jakich obrazach to moze byc najlepiej widoczne?

Czarno-biały gradient ( bez ditheringu ) - wykonać w np. Adobe Photoshop. Oglądaj taki gradient 1280x1024 w dużym powiększeniu - widać wówczas przejścia między kolejnymi barwami ... jeśli będziesz widział przejścia między 255-254 i między 0-1 to masz monitor full wypas i super ustawiony.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie przymierzam do tego monitora bo za 1200 PLN nic taniej sie chyba nie da kupić.

Tylko jak to jest z tym podnoszeniem i opuszczaniem monitorka. Jestem przywyczajony do CRT którego moge sobie dowolnie podnieść i pouścić. Czy tu bardzo to przeszkadza ?

Czy to jest ten sam?

http://www.allegro.pl/item96243391_nowy_be...war36_fvat.html

Bo w siriuse pisze że 178/178 a na Allegro, że 160/160 w kątach.

Jak to jest w końcu ?

-- UPDATE --

Już widze, że t odwa różne monitorki. No problem.

To jutro jade na giełde i szukam tego GP, jak znajde to biore od reki bo za taka kase mysle ze warto...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem dziś monitor. Wszystko ok. Tylko przepłaciłem, ale już pogodzić się zdążyłem. byłem przyzwyczajony do 15 calówki tak wypalonej że jasność była ustawiona na max. A ten strasznie świeci. Jak pustawialiście jasność i kontrast żeby się dało na tym pracować :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi