Skocz do zawartości
grzesiek111

Benq Fp91gp - Moj Wybor

Rekomendowane odpowiedzi

Widze, że wszyscy szukaja tego Benka :)

Ja kupowałem tutaj

http://www.eukasa.pl/pc-i-pda/sklep/119485...i-silver-black/

Sklep jak sklep ale jest dosyc tani i szybko dziala. Z tego co wiedze nadal jest dostepny

Ustawienia mojego monitorka

Jasnośc 34

Kontrast 33

R - 54

G - 54

B - 54

mi pasuje :)

Monitorek nie ma żadnych bad pixeli. Matryca/obudowa wogole sie nie grzeje (ktos zglaszał takie uwagi)

Jestem bardzo zadowolony. Dobry zakup za dobra cene

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie moj egzemplarz sprawuje się wyśmienicie. Dwa tygodnie, martwe piksele nie wystąpiły więc z nadzieją patrzę na przyszłość.

Ale... Powiedzcie, czy Benq daje jakąś kartę gwarancyjną którą sprzedawca powinien podbić? Czy jest realizowana na podstawie faORT: ORT: ORT: ktury? Bo u mnie nic takiego nie było. Nie było również drukowanej instrukcji, jak ktoś wspominał że powinna być - tylko instrukcja podłączenia.

Moje rgb jak u kierownika jasność i kontrast odpowiednio 28 i 25. Ale reguluje również kartą bo jak dla mnie to świeci za jasno.

Edytowane przez Andrew144

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie, moj egzemplarz sprawuje się wyśmienicie. Dwa tygodnie, martwe piksele nie wystąpiły więc z nadzieją patrzę na przyszłość.

Ale... Powiedzcie, czy benq daje jakąś kartę gwarancyjną którą sprzedawca powinien podbić? czy jest realizowana na podstawie faORT: ORT: ORT: ktury? Bo u mnie nic takiego nie było. Nie było również drukowanej instrukcji, jak ktoś wspominał że powinna być - tylko instrukcja podłączenia.

Moje rgb jak u kiereonika jasność i kontrast odpowiednio 28 i 25. Ale reguluje również kartą bo jak dla mnie to świeci za jasno.

Ja też nie mam żadnej karty gwarancyjnej i miałem Was o to spytać. Kupowałem w sirius.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie dostałem osobnej karty gwarancyjnej Tylko fakture

Niemniej w kartonie byla taka mała ksiażeczka informujaca

o warunkach gwarancji, zawierajaca również informacje o polskim serwisie

Benq wraz z podanym telefonem i emailem

Mam nadzieje, ze osobnej gwarancji nie trzeba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie dostałem osobnej karty gwarancyjnej Tylko fakture

Niemniej w kartonie byla taka mała ksiażeczka informujaca

o warunkach gwarancji, zawierajaca również informacje o polskim serwisie

Benq wraz z podanym telefonem i emailem

Mam nadzieje, ze osobnej gwarancji nie trzeba

ja też mam tą małą książeczkę. Gdzie kupowałeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Chce kupic tez ten monitoerk juz dlugo sie zastawniam i chcialem wlasnie 19 cali mysle ze to jest dobry wybor.

Chcialem sie dowiedziec jak jest z gwarancja Benqa od ileu pikseli przyjmuja?? i czy ktos juz ma jakies wypalone piksele??

Pozdrawiam

Artur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Chce kupic tez ten monitoerk juz dlugo sie zastawniam i chcialem wlasnie 19 cali mysle ze to jest dobry wybor.

Chcialem sie dowiedziec jak jest z gwarancja Benqa od ileu pikseli przyjmuja?? i czy ktos juz ma jakies wypalone piksele??

Pozdrawiam

Artur

przeczytaj caly post... pisalem tutaj pare razy o pixelach...

Edytowane przez kierownik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlacha: gdybym był w pomieszczeniu z Toba po napisaniu tego posta kopnał bym Cie z glana gdyby było to mozliwe. bardzo mozliwe :P

Skoro jestes tak splepy(albo..?! ) by nie zauwazyc odpowiedzi na zadane przez siebie pytania to chyba nie musisz sie martwic o malusie bad pixele.. Chopie mysl do cholery, masz zaledwie 4 strony do przewertowania. Sadze, ze jesli je przejrzałes to chyba po paru piwkach...

Nie obraz sie ale nie badz takim kalecznikiem ;)

Ale odpowiem w skrocie.. tak maja bad pixele, kierownik bodajze 2.. i nie płącze z tego powodu, przyjma po pojawieniu sie chyba 4 .. szczegoły na wczesniejszych stronach.

Edytowane przez Jacek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Minelo juz troche czasu odkad posiadam mojego Benq i moje wrazenia sa nadal bardzo pozytywne.

Przede wszystkim Piekne kolory , dobra czern i super kontrast.Pixele jak do tej pory nei wyskoczyly ale uwazam na monitor - tzn.jezeli wychodze na dluzej z pokoju wylaczam monitor - tak dla pewnosci.

Dziwie sie natomiast wam ze mowicie ze SMUZENIA BRAK.

Nie wiem albo ja mam cos ze wzrokiem albo mam spieprzony monitor ale SMUZENIE JEST.

I nikt mi nie wmowi ze nie ma.FIlmy oglada sie swietnie,zero smuzenia ale w grach - zwlaszcza fpp smuzenie wystepuje.Gram"nalogowo" w Battlefied 2 i musze poweidziec ze gdy akcja nabiera tempa widac jak obraz sie tnie.Ja juz sie przyzwyczailem ale jezeli komus smuzenie bardzo przeszkadza to powinien sie zastanowic nad innym modelem.Takie jest moje zdanie.

Pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Minelo juz troche czasu odkad posiadam mojego Benq i moje wrazenia sa nadal bardzo pozytywne.

Przede wszystkim Piekne kolory , dobra czern i super kontrast.Pixele jak do tej pory nei wyskoczyly ale uwazam na monitor - tzn.jezeli wychodze na dluzej z pokoju wylaczam monitor - tak dla pewnosci.

Dziwie sie natomiast wam ze mowicie ze SMUZENIA BRAK.

Nie wiem albo ja mam cos ze wzrokiem albo mam spieprzony monitor ale SMUZENIE JEST.

I nikt mi nie wmowi ze nie ma.FIlmy oglada sie swietnie,zero smuzenia ale w grach - zwlaszcza fpp smuzenie wystepuje.Gram"nalogowo" w Battlefied 2 i musze poweidziec ze gdy akcja nabiera tempa widac jak obraz sie tnie.Ja juz sie przyzwyczailem ale jezeli komus smuzenie bardzo przeszkadza to powinien sie zastanowic nad innym modelem.Takie jest moje zdanie.

Pozdrowienia

a wiec... zwroc uwage na to ze nawet przy programach do testowania smuzenia jest napisane ze test powinno sie przeprowadzac dopiero gdzies po co najmniej 30min pracy monitora. Ja duzo gram w Q3 i gra mi sie bardzo dobrze, ale wlasnie dopiero po przynajmniej 30min pracy monitora. Przykladem moze tez byc to ze jak odpali sie kompa i przesowam sobie okienko z kontaktami gg powoli to zamazuja sie jakby literki, po 30min juz tego nie ma. Po za tym nikt nie powiedzial ze smuzenia brak, ale jest ono minimalne, lub jezeli ktos sie nie dopatruje to nie zauwazalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wiec... zwroc uwage na to ze nawet przy programach do testowania smuzenia jest napisane ze test powinno sie przeprowadzac dopiero gdzies po co najmniej 30min pracy monitora. Ja duzo gram w Q3 i gra mi sie bardzo dobrze, ale wlasnie dopiero po przynajmniej 30min pracy monitora. Przykladem moze tez byc to ze jak odpali sie kompa i przesowam sobie okienko z kontaktami gg powoli to zamazuja sie jakby literki, po 30min juz tego nie ma. Po za tym nikt nie powiedzial ze smuzenia brak, ale jest ono minimalne, lub jezeli ktos sie nie dopatruje to nie zauwazalne.

dokładnie tak jest,

pomiary w PPA wskazują ze ta matryca MVA "zimna" ma czasy reakcji rzędu 50ms!!! ale po około 30minutach te czasy spadają do ~16ms.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co lepsze Benq Fp91gp czy FS P19-2 ? który z nich ma mniejsze smużenie ?

mam ten sam dylemat wybieram pomiedzy benqiem a FS p19-2 tylko ze różnica w cenie to około 400zł wiec nie tak mało. Pozczytałem duzo opisni na temat benq i FS , wychodzi na to ze enq to siwetnt monitor za nieduze pieniadze , jedyne co mnie martwii to czeste wystepowanie bad czy sub pixeli w benqu.

Koledzy wczesniej pisali ze smuzy ale moi drodzy kazdy monitor na matrycy MVA czy PVA bedzie lekko smuzył - do gier sa suerowane przede wszystkim monitory na matrycy TN+ film. Np ten monitorek NEC

Osobiscie szukam monitora do ogladania filmów , do grzebania po sieci , i do grania . Mysle ze benq bedzie dobrym wyborem , choc w dalszym ciagu zastanawiam sie czy nie dołuzyc do FS :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiscie szukam monitora do ogladania filmów , do grzebania po sieci , i do grania . Mysle ze benq bedzie dobrym wyborem , choc w dalszym ciagu zastanawiam sie czy nie dołuzyc do FS :mur:

Mam monitor na TN 8ms i MVA 8ms i ten drugi smuzy wyraznie mniej.

PS: Prosba do "benqowców" zeby podesłali fotki pokazujące podswietlenie i filmy zrobione w ciemności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam ten sam dylemat wybieram pomiedzy benqiem a FS p19-2 tylko ze różnica w cenie to około 400zł wiec nie tak mało. Pozczytałem duzo opisni na temat benq i FS , wychodzi na to ze enq to siwetnt monitor za nieduze pieniadze , jedyne co mnie martwii to czeste wystepowanie bad czy sub pixeli w benqu.[ciach]

Jak juz pisalem wszczeniej bady to kwestia szczescia przy monitorach budzetowych

I Benq i FS daja taka sama gwarancje II kategorii. Ja trafilem i w Benq nie mam bada :lol:

Komentarz do 17" FS P17-2 z komputronika

"Na poczatku minusy: juz przy zakupie matryca posiadala jeden wadliwy subpiksel, widoczny jedynie na czarnym tle - ale jednak zawsze to wada juz przy zakupie. Druga sprawa - dla mnie dosc istotna - zasilacz monitora w stanie wylaczonym piszczy. Nie jest az tak glosne, niemniej uciazliwe - na szczescie podczas pracy to nie wystepuje. Jednak gdy w pokoju jest cicho a monitor jest wylaczony dzwiek jest uciazliwy. Poza tym same plusy. Brak smuzenia, kolory super, wyglad rewelka - polecam wszystkim ktorzy nie musza z nim przebywac w jednym pokoju przez caly czas."

Wole nie piszczacy Benq :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.Gram"nalogowo" w Battlefied 2 i musze poweidziec ze gdy akcja nabiera tempa widac jak obraz sie tnie.

Widocznie masz kiepska grafe ewentualnie za malo ramu(albo przesadziles z ustawieniami gry) to jest typowy objaw niedomagania karty graficznej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widocznie masz kiepska grafe ewentualnie za malo ramu(albo przesadziles z ustawieniami gry) to jest typowy objaw niedomagania karty graficznej.

Jak pisalem wczesniej mam MSI 7900 gtx i gram na optymalnych ustawieniach dla mojej karty(czyli wszystko high:) )wiec mysle ze karta do keipskich nie nalezy.Byc moze jest to wina tego ze jak pisal Kierownik dopatruje sie na poczatku smuzenia.rzeczywiscie po okolo godzinie grania gra sie o wiele przyjemniej...ale smuzenie jest nadal:P

A co do wyboru miedzy monitorami - ja i tak bym bral Benq - w tym przedziale cenowym rzeczywiscie najlepszy wybor

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi