Skocz do zawartości
grzesiek111

Benq Fp91gp - Moj Wybor

Rekomendowane odpowiedzi

mam sprawe odnośnie zamówienia w siriusie , chce kupic w/w benqa i czy musze zamawiać przez neta zeby póżniej go osobiscie odebrać w siriusie w katowicach czy moge go bezpośrednio u nich zakupic ?

Aha czy jak bede u nich w sklepie to moge sprawdzić czy nie ma zadnych bad/sub pixeli ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam sprawe odnośnie zamówienia w siriusie , chce kupic w/w benqa i czy musze zamawiać przez neta zeby póżniej go osobiscie odebrać w siriusie w katowicach czy moge go bezpośrednio u nich zakupic ?

Aha czy jak bede u nich w sklepie to moge sprawdzić czy nie ma zadnych bad/sub pixeli ?

1>kupujesz przez neta

2>dostajesz maila od siriusa ze strona swojego zamówienia

3>wyszukujesz na niej nazwisko sprzedawcy i jego email/gg/telefon

4>kontaktujesz sie z nim i umawiasz wszystko :)

Tak mozesz sprawdzić w ich sklepie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam benq juz ponad dwa tygodnie zadnych bad/sub pixeli sie nie dopatrzylem, smuzenia rowniez, a ogladam na nim zarowno filmy jak i TV (przy bardzo szybko przesuwajacych sie napisach jak dolny pasek z informacjami trudno je odczytac, ale tak wyglada sprawa chyba w wiekszoci LCD ), kolory piekne, sam monitor pieknoscia nie grzeszy ale przeciez patrzy sie w ekran a nie na obudowe ;) jak dla mnie pelna satysfakcja, za taka cene chyba nie ma lepszego, jezeli masz pieniadze mozesz kupic cos drozszego ale po co przeplacac jak jest benq FP91GP :) .

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

testował ktoś benqa w F.ea.r - bo ostatnimi czasy gram tylko w tą gre

Mam jeszcze jedno pytanie - jak wygląda sprawa świecących rogów w tymbenqu. podobno ta wada znika po 2 tyg uzytkowania w/w monitora . Jak to wyglada w rzeczywistości - czy np jak będe ciupał w feara to będe widział jasniejsze miejsca na rogach monitora ?

Edytowane przez ziomal2005

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

testował ktoś benqa w F.ea.r - bo ostatnimi czasy gram tylko w tą gre

Mam jeszcze jedno pytanie - jak wygląda sprawa świecących rogów w tymbenqu. podobno ta wada znika po 2 tyg uzytkowania w/w monitora . Jak to wyglada w rzeczywistości - czy np jak będe ciupał w feara to będe widział jasniejsze miejsca na rogach monitora ?

W grach nie widać żadnych świecących rogów. Widać je tylko jak ustawi się zupełnie czarny ekran i będzie b.ciemno w pokoju. Zresztą święcące rogi ma każy lcd- mi to w zupełnośći nie przeszkadza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja równiez jestem na kupnie Lcedeka i zastanawiałem sie nad Samsungiem 730BF/B lub LG 1770H. Po przewertowaniu tego tamatu mozna by powiedziec ze sie praktycznie przekonałem do tego Benqa. Z tego co wiem to ma on matryce MVA-P, TUTAJ pisze ze TN, czy to jest napewno ten sam model?? czy tylko błąd w opisie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Np jeżeli będę grał w gry w których przeważa ciemność np doom 3 to nie będę widział rozjaśnionych rogów ?

Qurde kwestia jaśniejszych rogów mnie nurtuje - czy jak ogląda się film w trybie 16:9 to widać mocno jaśniejsze rogi ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Np jeżeli będę grał w gry w których przeważa ciemność np doom 3 to nie będę widział rozjaśnionych rogów ?

Qurde kwestia jaśniejszych rogów mnie nurtuje - czy jak ogląda się film w trybie 16:9 to widać mocno jaśniejsze rogi ?

Odpowiedz masz napisana chyba ni eraz.. wczesniej. W mocno zaciemnionym pomieszczeniu i przy bardzo ciemnym obraznie widac je ale czesc uzytkownikow widzac je nie przymierza sie do strzelenia baranka za kare.. po dokonaniu nie do konca udanego zakupu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedz masz napisana chyba ni eraz.. wczesniej. W mocno zaciemnionym pomieszczeniu i przy bardzo ciemnym obraznie widac je ale czesc uzytkownikow widzac je nie przymierza sie do strzelenia baranka za kare.. po dokonaniu nie do konca udanego zakupu ;)

ja własnie gram w gierki w nocy przy zgaszonym oświetleniu a znajac mnie te jaśniejsze rogi będa mnie doprowadzać do furii wieć juz nie wiem czy na pewno kupowac benqa a juz byłem na 100% zdecydowany :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja własnie gram w gierki w nocy przy zgaszonym oświetleniu a znajac mnie te jaśniejsze rogi będa mnie doprowadzać do furii wieć juz nie wiem czy na pewno kupowac benqa a juz byłem na 100% zdecydowany :mur:

to mozesz miec problem bo mnie te rogi tak wq....wiały ze dałem sobie spokoj z LCDkami na MVA AUO (przynajmniej w obecnym wydaniu)

pozostaje matryca PVA ale to drozszy wydatek :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli pozostaje FS P19-2 ale to duzo doszwy wydatek od benqa - ponad 500zł :mur:

Ahh juz sam nie wiem czy ryzkowac zakupem benqa i przekonac sie na własnej skórze czy poczekac ... Choc czekam juz od stycznia :blink: A moja 15CRT juz ledwo co zipie

Edytowane przez ziomal2005

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli pozostaje FS P19-2 ale to duzo doszwy wydatek od benqa - ponad 500zł :mur:

Ahh juz sam nie wiem czy ryzkowac zakupem benqa i przekonac sie na własnej skórze czy poczekac ... Choc czekam juz od stycznia :blink: A moja 15CRT juz ledwo co zipie

W sumie inwestycja w monitor 5:4 to też niezbyt dobry pomysł ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam o tym benq rozne opinie... Albo mowia ze jest zajebisty albo ze ma same wady..

Wizyta na gieldzie: nie bylo ani 1 monitora firmy benq. Kazdy sie smial z benq i ze jest to kiepska firma. Matryca mva premium? Ludzie mowia ze jest bardzo slaba. Martyca pva? Ludzie mowia ze za wolna na gry. Matryca TN? Ludzie mowia ze stara i nie warto.

Spodobal mi sie monitor belinea 10 19 27. Ladnie wyglada. Ma lepsze parametry od benq fp91gp i belinea jest bardziej znana firma.

Jest na matrycy TN wiec chyba w grach bedzie sie lepiej sprawowal?

Bo do gier potrzebuje monitor. Juz wkoncu nie wiem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie odnosnie proporcji...

zazwyczaj monitory maja 4:3 i raczej teraz dazy sie do panoramicznosci...

ten BenQ ma 5:4, dlaczego produneci daza do "kwadratu"?

czy to jakos nie przeszkadza?

jak w takim wypadku sie skaluje gry ktore sa 4:3, czy jest obraz rozciagniety lekko?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak w takim wypadku sie skaluje gry ktore sa 4:3, czy jest obraz rozciagniety lekko?

dlatego w grach sie ustawia rozdziałke :)

a kwadrat jest według mnie bardziej uzytkowy niz panorama :) no chyba ze jest z pivotem :)

a wygląda normalnie w porównaniu do panoramy która wygląda inaczej :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ano dlatego, że fizyczna rozdzielczość panelu to 1280x1024 (5:4)

nie widziałem LCD 4:3 (1280:960)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ano dlatego, że fizyczna rozdzielczość panelu to 1280x1024 (5:4)

nie widziałem LCD 4:3 (1280:960)

Ja widzialem, ale 15", 20" (natywna 1024x768, 1600x1200) :)

@pawel.agh

Ustaw sobie 1024x768 i zadnych pasow nie bedziesz mial. Obraz jest skalowany do tej rozdzielczosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a kwadrat jest według mnie bardziej uzytkowy niz panorama :) no chyba ze jest z pivotem :)

A moim zdaniem ekran kwadrat 5:4 jest zupełnie bezużyteczny do filmów lub może raczej wybitnie nieoptymalny. Do gier jest "tylko" mniej optymalny niż panorama.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moim zdaniem ekran kwadrat 5:4 jest zupełnie bezużyteczny do filmów lub może raczej wybitnie nieoptymalny. Do gier jest "tylko" mniej optymalny niż panorama.

kwestia gustu :)

ja nie ogladam filmów na kompie :) mam DVD + TV :P

a w grach wole widzieć kawałek nieba :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie go podłaczyłem :)

mam problem z zaisntalowaniem. robie wszystko zgodnie z instrukcją, ale nie wychodzi :( próbowałem przez kreator dodawania sprzetu i sie nie da.

troche mam dziwne - w porównaniu z moim poprzednim monitorem - litery, takie jakies dziwne.

edit:

literki juz normalne - zwiekszyłem rozdzielczosc na max i teraz obraz jest idealny :)

Edytowane przez Nick126

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi