bartol_krk Opublikowano 22 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2006 witam, wlasnie sie zabieram za bay busa, i chcialbym zrobic tak ze drugi dysk bedzie mial zasilanie na Przelacznik Hebelkowy, poniewaz jest dosyc glosny a czasem go uzywam. O co mi chodzi. Na przelaczniku pisze: 6A 125VAC 3A 250VAC o co z tym chodzi ? jezeli bedzie wiekszy prad niz 3A to sie zewrze i bedzie obieg pradu po ukladzie ? :oops: niewiem i czekam na odpowiedz jakiegos usera , PelzaK moj idolu wierze w Ciebie :D pozdr. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 22 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2006 (edytowane) hehe jestem :D.. przybiegłem tu od razu jak zobaczyłem że potrzebny expert od elektroniki :lol: 125VAC oznacza iż między stykami może znajdowac się takie właśnie napięcie jeśli puszczasz prąd 6A, lub w przypadku napiecia sieciowego 230V (nadwyżka 250V) można puszczać prąd 3A. Jeśli byś spróbował puszczać większy prąd przy tym napięciu to podczas odłączania obwodu powstałby łuk elektryczny, który zawsze powstaje w chwili rozwierania dużych prądów i napięć, lecz ten spowodowałby uszkodzenie włącznika, lub też i sprzętu do niego podłączonego. Przy napięciach rzędu 12V prąd może być dużo większy... wiec nie musisz się obawiać ani o przełącznik ani o dysk... Dobra.. to teraz jakiś expert niech potwierdzi moje słowa lub zaprzeczy, bo 100% pewien nie jestem, wziąłem to na logikę :) ps. czuję sie zaszczycony obecnością mojego nicka w pierwszym poście... :) Następnym razem zawrzyj w temacie słowo PelzaK lub wszechmogący :lol: to będę szybciej... - żartuję :D Edytowane 22 Marca 2006 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proxsac Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 (edytowane) hyhy...był Adam Słodowy...kiedyś będzie prof. Pelzak :D a tak poważnie...to...dobrze ze są tacy ludzie jak ty Pelzak...z twoich postow ucze sie elektroniki niekiedy...nie zmieniaj sie Edytowane 23 Marca 2006 przez Proxsac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeNi Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 Heejj... Kiedyś sie też bawiłe dość dużo tymi hebelkami... Działać to będzie... Przełącznik będze działał tylko że dysku nie można odłączać podczas pracy bo możesz uszkodzić głowice :D Chyba że za każdym razem będziesz wyłączał kompa i wtedy przełączał przełącznik... :P I słuchaj się PelzaKa :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cvir Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 Dobra.. to teraz jakiś expert niech potwierdzi moje słowa lub zaprzeczy, bo 100% pewien nie jestem, wziąłem to na logikęMoge ja? moge moge moge? :lol: uf jak moge to... potwierdzam ;] @VeNi niby tak, ale sa programy do odlaczania/podlaczania dyskow "w locie" np. SwapManager (dzialolo w przypadku dyskow ATA) - uzywalem glownie dla dysku podlaczanego w kieszeni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartol_krk Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 (edytowane) wlasnie mysle nad nad jakim logicznym rozwiazaniem, co do zabezpieczenia. Narazie co mi wpada go glowy to stacyjka.Popatrze z nudow na jakies obudowy i cos odgapie :-P , jak narazie PelzaK The Best :) :D I jeszcze jedno, czy da sie tak zrobic zeby z jednego molexa mozna bylo zrobic 3 przelaczniki i na nich np. 3 Wentyle ktore kreca sei na 12V ? pozdr. :wink: Edytowane 23 Marca 2006 przez bartol_krk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 (edytowane) miło mi że jest mi miło :). Ale tak pisząc słwoa typu "słuchaj sie PelzaKa" i podobne to zapewniam was, że gdzies w ukryciu czai się już ktoś bardziej obeznany z elektroniką czekając tlyko na moje potknięcie - coby obalić mit PelzaKa wszechmogącego* :wink: a co do przełączników, to faktycznie ukryj je jakoś żeby przypadkiem nie odłączyć dysku... aczkolwiek kumpel podłącza i odłącza dyski, cdromy i fdd na żywca... i tylko nieraz coś nie chce działać :D.. awarii chyba jeszcze nie zanotował. Do molexa sobei możesz podłączyć ile chcesz przełaczników czy wentyli (ile fabryka da - zasilacz). To jest kwestia sposobu podłączenia, przylutowania jakichś kabelków, odpowiedniej końcówki... * termin wymyślony przez użytkowników tweaka w innym temacie - po części kontrowersyjnym :) Edytowane 23 Marca 2006 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 hmmm a co jesli przez ułamek sekundy będzie płynął prąd rzedu 8-10A a potem juz normlany okolo 2A czy mozna zastsowac taki 3A czy lepiej uzyć wielostykowy 5A i połączyc szeregowo styki zeby wytrzymywał 10A? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 Spokojnie panowie. Tutaj bardziej chodzi o ładunek aniżeli napięie. Trzy ampery trzem amperom nierówne. Co innego się dzieje kiedy odłączamu linię 3A przy 5V a co innego kiedy odłączamy linię 3A przy 15kV. Jeśli na przełączniku jest napisane, że pracuje przy napięciu 250V i prądzie 3A to przy 12V spokojnie możecie nawet do 10A na czymś taki przełączać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 pozatym wątpię czy hdd ciągnie takie prądy.. myślę że 1A +/- 400mA. W końcu to nie jest wzmacniacz mocy tylko silnik z ruchomą głowicą... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 ojoj nie napisałem, chodizło mi o te 8-10A przy napięciu 230V ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cvir Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 (edytowane) W najlepszym wypadku zaczna sie wypalac styki ;) Edytowane 23 Marca 2006 przez cvir Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...